avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 368 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... contract comodat
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

contract comodat

Buna seara!
Speta este urmatoarea:
Am oferit unei institutii a statului, prin contract de comodat, o hala (pentru 49 de ani). Cu cateva conditii: paza de la jandarmerie si sa isi faca ei amenajarile interioare.
Deoarece inca mai lucram la hala cand am incheiat contractul de comodat le-am oferit spatiu de depozitare containerizat in locatie, pentru depozitarea arhivei institutiei. Asta in mod gratuit! Predarea halei trebuia facuta dupa terminarea tuturor lucrarilor (montat usa, acoperis) efectuate pe cheltuiala mea.
In interiorul halei se afla containerele institutiei, sigilate si incuiate, ei avand o cheie de la usa principala.
In hala se mai afla si utilajele mele... iar eu inca nu am predat hala cu proces verbal de predare-primire.
Azi am avut surpriza sa constat ca angajatii institutiei au depozitat si alte documente in hala, fara sa le inchida in containere (poate de lene) si au schimbat butucul halei!
Deoarece luni dimineata am nevoie de utilajele din hala, iar la mesajele mele nu raspund, la ce ma expun daca sparg butucul halei?
P.S. Nu ma intrebati de ce am dat o hala gratuit statului!!!! Raspunsul este simplu: sa nu mai poata fura angajatii acelei institutii!
Cum ati facut constatarea (ca angajatii institutiei au depozitat si alte documente in hala, fara sa le inchida in containere) daca butucul este schimbat si dvs nu aveti acces in hala?
Buna seara,
Atata timp cat ati inceiat acel contract de comodat NU AVETI VOIE sa intrati in interior fara acordul lor.
Luni dimineata la prima ora mergeti la ei si solicitati-le sa va dea bunurile dumneavoastra, eventual insotit de un avocat care sa incheie un PV de predare primire cu date certe.
Fereastra! asa putem privi in interiorul/exteriorul imobilului, fara a utiliza usa!

In contractul de comodat este prevazut ca predarea halei se va face dupa incheierea lucrarilor, pe baza unui proces verbal. Pana atunci, au la dispozitie spatiul din containerele aflate in hala, nu intreaga hala!
Ultima modificare: Duminică, 26 Noiembrie 2017
trandafir2, moderator
Am inteles. Este o situatie delicata pentru ca pe de-o parte contractul de comodat nu ar produce efecte pentru ca nu s-a facut predarea halei, iar pe de alta parte in fapt ati permis sa-si introduca containerele acolo si sa foloseasca spatiul ceea ce echivaleaza cu un acord tacit de folosinta a spatiului. Chestiunea fiind neclara este generatoare de situatii litigioase. Ideal ar fi sa va intelegeti amiabil, sa vina un reprezentant al lor cu cheia, sa schimbati butucul existent cu cel vechi si apoi institutia sa respecte intelegerea existenta (adica sa se faca predarea/primirea in felul convenit si la termenul convenit). Daca amiabil nu se poate, este o situatie extrem de delicata in ceea ce priveste actionarea e cont propriu in sensul de a sparge usa pentru ca nu stiti ce anume documente sau bunuri au acolo si pentru care va pot acuza. NU imi dau seama despre ce institutie este vorba si care este relatia dvs cu ei, insa cel putin teoretic exista doua variante, una, intrati acolo schimbati butucul si imediat ii notificati sa-si bage bunurile in container, fie doi nu intrati si-i notificati sa deschida usa halei si apoi sa-si bage bunurile in container. Sau, ultima solutie si cea mai proasta, este o actiune in instanta. Oricum, solutia aleasa este in functie de mai multi factori de la fata locului si nu cred ca veti gasi o lamurire clara aici pe forum.
Este destul de risant sa spargeti usa, ar putea invoca faptul ca,au disparut documente,utilaje.Puteti rezilia contractul(restituirea bunului) conform art.2156 NCC,daca aveti o nevoie urgenta si neprevazuta de bun, sau comodatarul isi incalca obligatiile contractuale.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Dilema. buna ziua, as vrea sa semnalez niste aspecte, in speranta ... adservio adservio hartuire Buna ziua, as vrea sa semnalez niste aspecte, in speranta ca ma va putea ajuta cineva, ce as putea face. Locuiesc la un bloc anl, de 2 etaje, cu 6 ... (vezi toată discuția)
Buna ziua. detin pe firma o hala de 500 m2 , in care depozitez ... lamasanu.grigore lamasanu.grigore Buna ziua. Detin pe firma o hala de 500 m2 , in care depozitez marfa pt 5 firme (tot la ale mele) . Spatiu nu este delimitat, ci pur si simplu marfa e ... (vezi toată discuția)