avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 192 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... incredintarea unui copil minor
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

incredintarea unui copil minor

Buna ziua tutror. Am urmatoarea speta: am obtinut hotarare judecatoreasca legalizata, pri ncare mi s-a incredintat fetita mea in varsta de 9 ani. Nu am fost casatorita cu tatal ei, dar am reusit sa ne intelegem ca copilul sa ramana la mine. Acum, vreau sa plec in vacanta cu copilul in strainatate (macar in vacanta de iarna, ca vara, gratie grevei judecatorilor nu am putut face nimic). Deci intrebarea este daca mai trebuie sa fac ceva, sa mai merg la vreo autoritate, sa mai obtin vreo hartie, sau cu acea sentinta legalizata s-a terminat toata povestea? Va multumesc pentru amabiltiatea de a raspunde.
Cel mai recent răspuns: ianej2002 , utilizator 10:03, 13 Octombrie 2009
Cunosc bine legea, dar de la consultanta la practica este ceva diferenta.Exista elemente de drept comparat in drepturile si protectia copilului care schimba sensul legislatiei noastre.Depinde de fiecare speta in parte cu particularitatile ei.Exista cazul in care mama, careia i s/a incredintat copilul pleaca in vacanta in strainatate chiar in timpul in care prin hotarare judecatoreasca tatal are drept de vizita sau mai mult era stabilit ca minorul sa fie ingrijit de el.
Fiecare speta trebuie analizata particular si daca intrebati colegii dvs. de drept international si chiar specializati in protectia copilului o sa va confirma ca exista pe rol multe actiuni de felul acesta.
Nu vreau sa stau acum sa incerc sa va conving, insa practica difera de multe ori de textul brut al legii care poate fi interpretabil si coroborat cu alte legi internationale in protectia copilului da alt sens.
De regula nu afirm ceva daca nu sunt sigura.............iar speta de care vorbesc mi s-a intamplat mie personal cand la aeroport mi s-a cerut consimtamantul notarial si am vazut cum alta mamica si-a pierdut biletul de avion si implicit vacanta neavand acest document.
Stimata colega, user-a nu a mentionat nimic de existenta vreunei hotarari prin care sotul caruia nu i-a fost incredintat copilul sa aiba drept de vizitare minor. Daca ar fi asa, atunci are nevoie si de declaratia autentica a sotului la iesirea din tara a minorului.
Eu nu vorbesc din auzite sau numai din textul legii. Am avut numeroase cliente care au procedat la iesirea din tara cu minorul care le-a fost incredintat prin hotarare irevocabila, fara a exista drept de vizitare al minorului de catre fostul sot si nu au fost probleme, acestora nefiindu-le solicitata in plus acea declaratie a fostului sot. Pe asta m-am bazat cand am facut afirmatiile din mesajul anterior.
Daca user-ul da anumite detalii, raspunsul primit se refera strict la acele detalii si nu mai mult. Nu tinem cursuri aici ...;)
Hotararea judecatoreasca va trebui tradusa atat in limba statelor prin care sunteti in tranzit cat si in limba statului de destinatie.
cora2006 a scris:

Stimata colega, user-a nu a mentionat nimic de existenta vreunei hotarari prin care sotul caruia nu i-a fost incredintat copilul sa aiba drept de vizitare minor. Daca ar fi asa, atunci are nevoie si de declaratia autentica a sotului la iesirea din tara a minorului.
Eu nu vorbesc din auzite sau numai din textul legii. Am avut numeroase cliente care au procedat la iesirea din tara cu minorul care le-a fost incredintat prin hotarare irevocabila, fara a exista drept de vizitare al minorului de catre fostul sot si nu au fost probleme, acestora nefiindu-le solicitata in plus acea declaratie a fostului sot. Pe asta m-am bazat cand am facut afirmatiile din mesajul anterior.
Daca user-ul da anumite detalii, raspunsul primit se refera strict la acele detalii si nu mai mult. Nu tinem cursuri aici ...;)

Pai haideti sa nu generalizam atunci cand raspundem la o intrebare si sa informam persoana interesata ca exista si particularitati.Nu toata lumea stie sa/si expuna speta in detaliu incat avocatul sa ii dea un raspuns concret si atunci sa incercam sa ii ajutam si pentru eventuale situatii pe care le/au omis.
Cat despre cursuri.....nu cred ca cineva are intentia asta, este un forum public in care fiecare are dreptul sa/si exprime o parare, mai mult sau mai putin sustinuta de baza legala si jurisprudenta si sa incercam sa nu intram in contradictoriu de dragul artei.
Stimate doamne, imi cer scuze daca am provocat disensiuni intre dvs., nu asta mi-a fost intentia.
Aveti ambele dreptate, intr-adevar nu am mentionat nimic despre dreptul de vizitare al tatalui fetitei, pentru simplul motiv ca nici nu s-a pus problema astfel si in sentinta nu exista nicio referinta la acest aspect, fostul meu partener este liber sa vada copill cand vrea, drept de care nu se foloseste decat 1-2 ori pe an. Pentru acest fapt, nu am considerat relevant sa mai insist asupra acestui fapt.
Cat despre cazul la care s-a referit d-na Ruje, imi cer scuze daca o sa par un profan incompetent in domeniul juridicului (asta si sunt, de fapt), dar eu chiar nu inteleg ce rost mai are sa ma chinui pe la instante (si credeti-ma, a fost un calvar si un sir incredibil de ghinioane, culminand cu infamul prostest al instantelor) sa obtin o hotarare judecatoreasca, daca de fiecare data cand copilul meu va vrea sa mearga in strainatate (deh, suntem europeni acum, se presupune ca avem libertate de miscare, nu?!) va trebui sa apelez la tatal ei, sa-l car cu mine la notar si sa arunc o gramada de bani pe declaratii. Chiar atat de neputincioasa este justitia romana, incat sa nu am siguranta ca o sentinta definitiva si irevocabila tine loc de orice declaratie? De altfel, el a si declarat in instanta ca este de acord ca copilul sa-mi fie incredintat mie si in sentinta se mentioneaza clar acest lucru.
De fapt, intrebarea mea era daca mai trebuie sa depun sentinta pe la Autoritatea Tutelara sau mai stiu eu ce alte autoritati sau pot sa merg cu ea la granita (asumandu-mi totusi riscul de a intalni acolo si oameni suprazelosi, care sa-mi solicite si alte acte). Inteleg ca, cel putin cat mai suntem in tara, nu mai este necesara nicio alta formalitate. Va multumesc pentru raspuns si pentru amabilitatea dvs.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Iesire din tara cu un copil minor felice76 felice76 Buna ziua! As dori sa ma informati cu privire la conditiile care sunt impuse pentru iesirea din tara a unui copil minor.Precizez ca imi este incredintat ... (vezi toată discuția)
dupa divort pot sa plec din tara cu copilul minor fara acordul celuilalt parinte? mariuca11 mariuca11 Sunt divortata si am in custodie un copil minor de 6 ani cu hotarare judecatoreasca definitiva si irevocabila.In hotarare nu scrie programul de vizitare al ... (vezi toată discuția)
Scoaterea copilului minor din tara! luminita_gab luminita_gab sunt divortata si vreau sa plec cu copilul din tara! am hotarare definitiva si irevocabila, dar tatal are dreptul de a vizita minorul! ce acte imi trebuiesc? (vezi toată discuția)