avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 262 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Perioada de proba
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Perioada de proba

Bună ziua,
În cadrul unui contract de munca se poate stabili o perioada de proba de cel mult 90 de zile calendaristice pentru functiile de executie si de cel mult 120 de zile calendaristice pentru functiile de conducere. Am încheiat pentru o functie de executie , un contract de munca cu o perioada de 90 de zile LUCRĂTOARE și nu CALENDARISTICE. Exista repercusiuni legale? Și care ar fi acestea mai exact? Mulțumesc în avans!
Cel mai recent răspuns: CristianaGh , utilizator 11:23, 28 Noiembrie 2017
Codul Muncii
art.57
(1) Nerespectarea oricăreia dintre condiţiile legale necesare pentru încheierea valabilă a contractului individual de muncă atrage nulitatea acestuia.
...
(4) În situaţia în care o clauză este afectată de nulitate, întrucât stabileşte drepturi sau obligaţii pentru salariaţi, care contravin unor norme legale imperative sau contractelor colective de muncă aplicabile, aceasta este înlocuită de drept cu dispoziţiile legale sau convenţionale aplicabile, salariatul având dreptul la despăgubiri.
.....


Prin urmare, avand in vedere ca legea prevede o durata de proba de maxim 90 de zile calendaristice pentru functiile de executie , clauza respectiva este lovita de nulitate , situatie in care se vor aplica prevederile legale in materie.
Ultima modificare: Marți, 28 Noiembrie 2017
Cornel Vasile, Consilier juridic
Multumesc mult pentru promptitudinea raspunsului!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Perioada de proba CristianLT CristianLT Bună ziua, în contractul meu de muncă ( durata nedeterminată ) am scris ca și perioadă de probă 120 de zile lucratoare(funcție de conducere),în ... (vezi toată discuția)
Cim perioada de proba e_stefaniaandreea e_stefaniaandreea Buna ziua, Va rog sa imi ma ajutati cu speta de mai jos: O societate din Romania a incheiat cu un salariat un contract de munca pe perioada nedeterminata, cu ... (vezi toată discuția)
Este legal ca cineva sa aiba preaviz de 3 luni calendaristice? ... CristianaGh CristianaGh Este legal ca cineva sa aiba preaviz de 3 luni calendaristice? Mai exact situatia este următoarea: daca angajatul a primit act aditional in care scrie ca ... (vezi toată discuția)