avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 217 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... cand pot pleca in pensie???
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

cand pot pleca in pensie???

Ma interesez pt cineva: in ianuarie face 57 de ani, are 41 de ani vechime din care 8 ani grupa a 2a. Cand pot iesi la pensie normala. Va multumesc pt timpul acordat.
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 19:32, 12 Octombrie 2009
~ Conținut șters la cerere ~
este vorba despre o femeie,
scuzati ca nu v-am scris
1. Intrucat sunteti nascuta in luna ianuarie 1953 varsta dv. standard de pensionare este de 59 de ani si 4 luni, cu un stagiu complet de cotizare de 28 de ani si 8 luni.
2. Potrivit legii, pentru ca ati realizat stagiul complet de cotizare, puteti solicita inscrierea la PENSIE ANTICIPATA cu cel mult 5 ani inaintea implinirii varstei standard de pensionare, respectiv, la implinirea varstei de 54 de ani si 4 luni adica in luna mai 2007.
3. Pentru ca ati desfasurat activitate in conditii deosebite de munca o perioada de 8 ani, puteti solicita inscrierea la PENSIE PENTRU LIMITA DE VARSTA cu reducerea varstei de pensionare, cu cel mult un an si 6 luni inaintea implinirii varstei standard de pensionare, respectiv, la implinirea varstei de 57 de ani si10 luni, adica in noiembrie 2010.
4. Asadar, fuguta cu dosarul la Casa de Pensii! Succes!
5. Va fi o pensie anticipata deci nu veti avea penalizari la ea.
Ultima modificare: Luni, 12 Octombrie 2009
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane
bodo gabriella a scris:

(...) in ianuarie face 57 de ani, (...)

Eu as zice ca doamna este nascuta in ianuarie 1953. Unde va grabiti? :)

In aceste conditii, varsta standard de pensionare este de 59 ani si 4 luni, stagiul complet de cotizare de 28 ani si 8 luni iar stagiul minim de 13 ani si 8 luni.
Pentru activitatea desfasurata in grupa a II de munca beneficiaza de reducerea varstei standard de pensionare cu 1 an si 6 luni, ceea ce inseamna ca va putea beneficia de pensie pentru limita de varsta atunci cand va implini 57 ani si 10 luni.

Deci, poate fugi la casa de pensii numai pentru a solicita pensie anticipata.

Consilier juridic,
Gabriela Pintea
:offtopic:
1. Imi pare rau ca am gresit varsta, mai ales unei doamne!
2. Am editat si corectat interventia anterioara.
3. @Gabriela Pintea: Multumesc, sunteti un adevarat cap limpede al acestei sectiuni!=D>

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Calculul varstei de pensionare cu reducere pentru grupa ii domnica_sb domnica_sb Va rog sa aveti amabilitatea de a ma ajuta in calcularea varstei pentru pensionare limita varsta cu reducerea varstei standard datorata grupei II si data la ... (vezi toată discuția)
Pensie limita da varsta cu ani lucrati in gr.2 soridraia soridraia - femeie data nasterii 30.07.1953, ani lucrati 37 din care 19 ani si 8 luni in grupa 2 de munca. - cu ce data as putea iesi in pensie la limita de varsta? (vezi toată discuția)
Cand pot pleca in pensie??? bodo gabriella bodo gabriella Numele meu este Vasile am 59 de ani impliniti in septembrie. Am lucrat 40 de ani din care grupa a doua 24 de ani. Va rog sa-mi spuneti cand pot iesi la pensie ... (vezi toată discuția)