avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 157 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Termen de plata facturi de gunoi
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Termen de plata facturi de gunoi

Buna ziua,
Am o rugaminte: la noi, la asociatie, termenul de plata al facturii de gunoi este de sapte zile. Mentionez ca in acest mod, asociatia noastra, este lunar cu penalitati. Exista o modalitate de negociere sau un termen stabilit de lege?
Multumesc,
Tudora Sorin-Claudiu
Cel mai recent răspuns: elga50 , moderator 16:13, 12 Octombrie 2009
Cred ca nu aveti o informatie corecta.
Furnizorii de servicii emit factura cu scadenta la 15 zile. Si mai ofera o perioada de gratie de inca 30 de zile in care poate fi platita. De-abia de-atunci incolo incep penalizarile..... deci dupa 45 de zile de la data emiterii facturii.
Imi pare rau sa va dezamgesc dar sunt in perfecta cunostinta de cauza. Sunt de scurt timp presedinte de asociatie dar, acum, stau cu factura si citesc: emitere:30.09 2009, livrare:30.09 2009, termen de plata: 7 zile de la data primirii. Am rugamintea daca puteti sa-mi spuneti actul legal care contine date din raspunsul dumneavoastra.
Multumesc.
@elga50
NU exista nici o lege care sa stabileasca sau impuna cele afirmate de dvs.! Contractul bilateral stabileste termenul de plata, cuantumul penalitatilor, perioada de gratie, etc. ...

@sorin2tudora
Furnizorii emit factura si calculeaza penalitatile conform clauzelor contractuale. Verificati contractul semnat cu acestia si vedeti daca factura il respecta!
Daca faceti o sesizare sau mergeti sa discutati cu reprezentantii respectivei societati!
Succes!
Legea 51/2006
@sorin2tudora
Aveti factura in fata. Ce termen scadent scrie pe ea?
......................
"livrare" inseamna ca o veti primi in maxim 7 zile de la emitere
Ultima modificare: Luni, 12 Octombrie 2009
elga50, moderator
sorin2tudora a scris:

emitere:30.09 2009, livrare:30.09 2009, termen de plata: 7 zile de la data primirii.


Pai nici asa nu e bine! :)
In Legea 51/2006 scrie asa:
ART. 42

"(9) Factura pentru serviciile furnizate/prestate se emite cel mai târziu până la data de 15 a lunii următoare celei în care prestaţia a fost efectuată. Utilizatorii serviciilor de utilităţi publice, persoane fizice sau juridice, sunt obligaţi să achite facturile reprezentând contravaloarea serviciilor furnizate/prestate în termenul de scadenţă de 15 zile lucrătoare de la data primirii facturilor; data emiterii se înscrie pe factură. Termenul de scadenţă privind plata facturii se ia în calcul începând cu data primirii facturii.
(10) Neachitarea facturii de către utilizator în termen de 30 de zile de la data scadenţei atrage penalităţi de întârziere stabilite conform reglementărilor legale în vigoare, după cum urmează:
a) penalităţile se datorează începând cu prima zi după data scadenţei;
b) penalităţile sunt egale cu nivelul dobânzii datorate pentru neplata la termen a obligaţiilor bugetare;
c) valoarea totală a penalităţilor nu va depăşi valoarea facturii şi se constituie în venit al operatorului.
(11) Dacă sumele datorate, inclusiv penalităţile, nu au fost achitate după 45 de zile de la primirea facturii, operatorul poate întrerupe furnizarea/prestarea serviciului cu un preaviz de 5 zile lucrătoare şi are dreptul să solicite recuperarea debitelor în instanţă.
"

Alte discuții în legătură

Penalizari furnizori direct din a 16 zi(la gaz cei cu puncte cardinale in denumire)) unlocatar unlocatar Buna ziua E normal ca un furnizor sa aplice penalizari direct din a 16-a zi? Nu ar trebuis sa fie 15+30 zile si apoi sa calculeze din a 16 zi ?Ei ... (vezi toată discuția)
Interpretare oug 88/2010 de catre un furnizor de utilitati. beugendaniel beugendaniel Buna ziua tuturor, Sunt administratorul unei asociatii de proprietari si ma confrunt cu modul de interpretare a oug 88/2010 de catre furnizorul de energie ... (vezi toată discuția)
A n t i c i p a t i e julien_slbz julien_slbz Furnizorii de utilitati ( apa, energie, telefonie etc .) mai au dreptul sa perceapa o "anticipatie" in momentul incheierii contractului de furnizare?....Nu ... (vezi toată discuția)