avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 500 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... angajare dupa desfiintarea postului
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

angajare dupa desfiintarea postului

La cat timp dupa desfiintarea postului se poate angaja o persoana pe postul respectiv ?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 16:23, 5 Decembrie 2017
45 de zile calendaristice de la data concedierii - art 74 CM:
Art. 74
(1) În termen de 45 de zile calendaristice de la data concedierii, salariatul concediat prin concediere colectivă are dreptul de a fi reangajat cu prioritate pe postul reînfiinţat în aceeaşi activitate, fără examen, concurs sau perioadă de probă.
(2) În situaţia în care în perioada prevăzută la alin. (1) se reiau aceleaşi activităţi, angajatorul va transmite salariaţilor care au fost concediaţi de pe posturile a căror activitate este reluată în aceleaşi condiţii de competenţă profesională o comunicare scrisă, prin care sunt informaţi asupra reluării activităţii.
(3) Salariaţii au la dispoziţie un termen de maximum 5 zile calendaristice de la data comunicării angajatorului, prevăzută la alin. (2) , pentru a-şi manifesta în scris consimţământul cu privire la locul de muncă oferit.
(4) În situaţia în care salariaţii care au dreptul de a fi reangajaţi potrivit alin. (2) nu îşi manifestă în scris consimţământul în termenul prevăzut la alin. (3) sau refuză locul de muncă oferit, angajatorul poate face noi încadrări pe locurile de muncă rămase vacante.
(5) Prevederile art. 68-73 nu se aplică salariaţilor din instituţiile publice şi autorităţile publice.
(6) Prevederile art. 68-73 nu se aplică în cazul contractelor individuale de muncă încheiate pe durată determinată, cu excepţia cazurilor în care aceste concedieri au loc înainte de data expirării acestor contracte.

Ultima modificare: Marți, 5 Decembrie 2017
ContSters443083, utilizator
Art.74 C.mun. se aplica numai in cazu;lconcedierilor colective.

In situatia concedierii individuale, Codul Muncii nu prevede niciun termen.
Desi în cazul concedierii individuale nu este reglementat un astfel de termen, este optim a fi respectat acest interval de minimum 45 de zile de la concedierea salariatului pentru motive care nu tin de persoana lui, pentru a fi evitată anularea concedierii ca nefiind efectivă și ca neavând o cauză reală și serioasă. Este de domeniul evidenței că, prin angajarea extrem de rapidă a unei alte persoane, nu putem vorbi despre o desființare a unui post.. absolut necesară.
Atat timp cat legislatia nu prevede niciun termen, este problema angajatorului daca efectueaza sau nu angajari imediat dupa o concediere.
Asta zic: angajatorul s-ar putea să aibă o problemă.. poate o evită eventual:
[ link extern ]

Alte discuții în legătură

Codul muncii - angajari dupa concedieri ticunascu ticunascu daca au fost facute concedieri colectve la o societate pe mai multe functii, dupa cat timp se pot face angajari pe aceliasi functii? (vezi toată discuția)
Angajati rechemati la munca Diana_B Diana_B Buna ziua, Ce obligatie are angajatorul fata de angajatii ale caror posturi au fost desfiintate datorita desfiintarii punctului de lucru in situatia in care ... (vezi toată discuția)
Reangajarea unui salariat concediat broscuta21 broscuta21 nul trecut am concediat 2 salariati, pt motive care nu tin de persoana lor (prin restructurare de post). Acum, conducerea ar vrea sa angajeze niste oameni. ... (vezi toată discuția)