trope_doi a scris:
Un om fatarnic are doua fete si niciun obraz (N.Iorga)
Corect! Fara citate, dar doream sa fiu sigura ca stiu ce inseamna fatarnic…
Exemple…?
Oameni care te saluta cu “Doamne ajuta”, pt ca mai apoi sa te faca troaca de porci… Hm… Poate tocmai de aceea saluta astfel…
Oameni care se cred toleranti si ii blameaza pe toti cei care nu sunt ca ei…
Oameni care iti fac complimente si mai apoi te barfesc ce prost / nepotrivit imbracat esti…
Oameni care se comporta ca si cum ar detine adevarul absolut si ii acuza pe altii de megalomanie…
Zic si eu ! Vazand "propozitiile mitraliate"
Dupa ce veti izbuti sa convingeti pe alti de existenta unei insusiri, chiar dupa multa truda lungi si laborioase demonstratii, la sfarsit va vor spune ca asa au gandit ei, intocmai sau cel mult intr-o usoara varianta.
Prin natura oameni sunt falsi si fatarnici ,nu religia sau stiinta ii face sa fie asa...... omul este adesea nepasator la necazurile semenului sau si, de cele mai multe ori, il sfatuieste (chipurile in bine) sa aiba rabdare sau sa se razvrateasaca, numai ca sa nu-i vina efectiv in ajutor.
Atunci cand facem bine ne dorim o rasplata pentru binele ce facem altora, si la fel de bine o pedeapsa pentru cei ce ne fac noua rau.
Ar trebui insa sa ne resemnam ca vom muri si noi intr-o zi ca orice vietate si sa facem tot timpul vietii noastre dreptate pentru noi si pentru ceilalti semeni ai nostri (indiferent de confesiune), fara a najdaidui viitoare recompensari
Daca am incerca cu toti sa exludem din noi ura, raul, egoismul si tema subiectului (biblie, stanism, etc, prieteni stiu de ce) am capata liniste sufleteasca , pentru ca fara liniste sufleteasca, cea mai mare parte din judecatile omenesti sunt neadevarate si pline de rautate, numai linistea sufleteasca ne va face puternici in fata suferintei, neclintiti in actiunile noastre , drepti, indulgenti si amabili cu toti.
:console: