avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 749 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale Accident mortal cu masina in leasing, raspundere ...
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

Accident mortal cu masina in leasing, raspundere patrimoniala a SRL

O societate micuta a incheiat contract de leasing cu o companie de leasing pentru o masina Matiz. Administratorul care este si unic angajat a imprumutat masina prietenei lui, care a facut un accident soldat cu o victima si pagube materiale insemnate. Prietena lui nu are nici un fel de raport de munca sau juridic cu acest SRL. Masina practic apartine societatii de leasing, utilizator este acest SRL prin administratorul sau, iar accidentul l-a produs deci o terta persoana. Intrebarea care se pune este daca acest SRL poate fi acuzat ca a pus masina la dispozitie atat pe parte penala cat si daca exista posibilitatea ca familia decedatului sa se indrepte cu actiune si spre acest SRL pentru niste daune de o valoare foarte mare. Si ce soi de act ar putea face acest SRL (sau ar fi putut face inainte de eveniment) pentru a angaja raspunderea exclusiva a celui aflat la volan in astfel de situatii?
Cel mai recent răspuns: edipraetor , utilizator 19:01, 15 Februarie 2006
Merci frumos. Insa as vrea sa stiu daca exista o solutie de prevenire pentru o alta intamplare de acest gen, sa zicem ca masina a fost luata in leasing tocmai pentru a o folosi prietena lui. Ce act pot face ei pentru ca in cazul viitor in care prietena face vreun accident de acest gen, SRL sa nu mai raspunda civil?
firma de leasing este firma care a inmatriculat autoturismul. conform legii paza juridica al bunului este in sarcina companiei de leasing. eu daca as fi parte vatamata m as indrepta impotriva acestuia fiind cel mai solvabila in speta. apoi probabil firma de leasing va regresa impotriva firmei mici. Propunere: eu as dizolva urgent srl ul. Vorbiti cu cei de la www.debitservice.ro.Lipsa personalitatii juridice .....lipsa capacitate procsuala pasiva.....
Multumesc frumos. Ce se recomada pentru evitarea acestei situatii pe viitor? Ce act ar fi trebuit sa incheie administratorul cu prietena lui prin care sa reiasa ca aceasta foloseste autoturismul si numai ea raspunde? Un contract de comodat ar fi fost OK? Sau altceva?
Va rog mult de tot sa imi raspunda cineva. Am nevoie urgent sa stiu ce se poate face pe viitor. Se poate face un contract ceva?:(
Societatea de leasing nu raspunde civil pt. pagubele produse in urma utilizarii autoturismului (este stipulat expres in legislatia ref. la leasing ca utilizatorul este singurul raspunzator).
Dar............autoturismul este asigurat, atit CASCO, cit, mai ales, RCA. Asadar, in procesul penal care va urma, in solutionarea laturii civile, asiguratorul RCA va trebui citat din oficiu (cf. Legii 136/1995) de catre instanta, sau de catre inculpata. Nu conteaza ca este tert in raporturile de asigurare, conteaza ca masina sa fi fost asigurata RCA la data accidentului. Societatea de asigurari va fi citata in procesul penal in calitate de ASIGURATOR, si va despagubi parile civile, atit pt. prejudiciile materiale, cit si morale, in urmatoarele limite, in functie de data producerii accidentului:


ANEXA Nr. 3
la norme RCA puse in aplicare prin Ordinul CSA nr. 3108 din 10.12.2004

ANUL 2005
Limitele maxime ale despăgubirilor ce pot fi acordate de asigurătorii RCA pentru prejudiciile cauzate în unul şi acelaşi accident de autovehicul, indiferent de numărul persoanelor răspunzătoare de producerea accidentului, aplicabile asigurărilor obligatorii RCA a căror valabilitate începe în anul 2005 şi în cazul accidentelor produse în anul calendaristic 2005 sunt următoarele:
a) de la 1.000.000 lei până la maximum 3.000.000.000 lei, indiferent de numărul persoanelor păgubite, în caz de avariere ori de distrugere a bunurilor, pentru pagube materiale directe şi indirecte de peste 1.000.000 lei;
b) până la 1.000.000.000 lei pentru fiecare persoană, dar nu mai mult de 5.000.000.000 lei, indiferent de numărul persoanelor accidentate, în caz de vătămări corporale sau de deces, inclusiv pentru prejudicii fără caracter patrimonial.
ANUL 2006
Limitele maxime ale despăgubirilor ce pot fi acordate de asigurătorii RCA pentru prejudiciile cauzate în unul şi acelaşi accident de autovehicul, indiferent de numărul persoanelor răspunzătoare de producerea accidentului, aplicabile asigurărilor obligatorii RCA a căror valabilitate începe în anul 2005 şi în cazul accidentelor produse în anul calendaristic 2006 sunt următoarele:
a) de la 1.000.000 lei până la maximum 4.000.000.000 lei, indiferent de numărul persoanelor păgubite, în caz de avariere ori de distrugere a bunurilor, pentru pagube materiale directe şi indirecte de peste 1.000.000 lei;
b) până la 2.000.000.000 lei pentru fiecare persoană, dar nu mai mult de 10.000.000.000 lei, indiferent de numărul persoanelor accidentate, în caz de vătămări corporale sau de deces, inclusiv pentru prejudicii fără caracter patrimonial.



~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Daune rca ati14ati ati14ati doresc sa aflu cat a fost limita maxima de despagubire la daune RCA pe 2004 la sc astra s.a? (vezi toată discuția)
Despagubire rca pt 2006 praporgescu praporgescu care era limita de despagubire RCA in caz de deces, pt anul 2006? (vezi toată discuția)
Executare sentinta penala- daune morale pt vatamare corporala din culpa kira.11 kira.11 Am fost inculpata intr-un proces penal pentru vatamare corporala din culpa in urma unui accident rutiei petrecut in urma cu 3 ani- in anul 2006 ; in luna ... (vezi toată discuția)