avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 650 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe venit, ... CASS datorat de femeile insarcinate
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe venit, CAS, CASS

CASS datorat de femeile insarcinate

Buna ziua,
Conform Art 154 Alin 1 litera g) din Codul fiscal, eu inteleg ca femeile insarcinate (indiferent de luna de sarcina) ar trebui:
-sa fie exceptate in totalitate de la plata CASS (dacă nu realizează venituri asupra cărora se datorează contribuția sau dacă nivelul lunar al acestora este sub valoarea salariului de bază minim brut pe țară), - nu este cazul meu
-sa plateasca CASS doar pentru diferenta dintre salariul lor brut si salariul minim brut pe tara (în cazul în care venitul lunar realizat depășește nivelul salariului de bază minim brut pe țară) - este si cazul meu

ART. 154 - Categorii de persoane fizice exceptate de la plata contribuției de asigurări sociale de sănătate
(1) Următoarele categorii de persoane fizice sunt exceptate de la plata contribuției de asigurări sociale de sănătate

g) femeile însărcinate și lăuzele, dacă nu realizează venituri asupra cărora se datorează contribuția sau dacă nivelul lunar al acestora este sub valoarea salariului de bază minim brut pe țară. în cazul în care venitul lunar realizat depășește nivelul salariului de bază minim brut pe țară, baza lunară de calcul al contribuției de asigurări sociale de sănătate o reprezintă numai partea de venit care depășește acest nivel.

Firma unde lucrez m-a luat deja din luna Octombrie in evidenta ca salariata insarcinata, dupa ce am dus adeverinta de la medic, insa nu a avut loc nicio scadere in ceea ce priveste contributia mea pentru CASS in lunile urmatoare. Cei de la HR mi-au spus ca pot beneficia de aceasta prevedere abia atunci cand voi intra in concediu de maternitate, insa eu nu inteleg de unde anume reiese acest lucru. In articol se mentioneaza "femeile insarcinate" nu doar cele aflate in concediu de maternitate. O femeie este insarcinata timp de 9 luni, nu doar pe perioada concediului de maternitate. Exista cumva vreun alt articol sau prevedere care sa spuna ca femeile insarcinate sunt doar cele aflate in concediu de maternitate, sau de unde sa rezulte ca nu as avea dreptul la reducerea CASS in acest moment?
Multumesc!
Cel mai recent răspuns: Dianna93 , utilizator 10:21, 14 Mai 2018
Bună seara. Așteptam răspuns. ..poate răspunde un avocat....
Da, ar fi foarte bine daca cineva cu pregatire in domeniu ne poate lamurii. In noul Cod Fiscal care va fi valabil incepand cu 1 ianuarie 2018, beneficiile sunt chiar mai mari decat in 2017:

Codul fiscal cu Normele de aplicare valabil din 1 ianuarie 2018 - publicat în data de 28.11.2017:
[ link extern ]


ART. 154 - Categorii de persoane fizice exceptate de la plata contribuției de asigurări sociale de sănătate
(1) Următoarele categorii de persoane fizice sunt exceptate de la plata contribuției de asigurări sociale de sănătate:

g) femeile însărcinate și lăuzele;

Nu mai exista nicio prevedere legata de nivelul veniturilor, si deci eu inteleg ca toate femeile insarcinate si lauzele vor fi scutite in totalitate de plata CASS (nu doar partial cum este in 2017 pt cei cu venituri > venitul minim). Si avand in vedere trecerea contributiilor de la angajator la angaja de anul viitor, asta va insemna o deducere de 10%, deci o suma semnificativa. Cel putin eu asa inteleg...
Toti salariatii platesc CASS, inclusiv femeile insarcinate.

Mai sus, legea se refera la faptul femeile insarcinate si lauzele sunt asigurate, chiar si cele care daca nu ar fi in aceasta situatie ar fi neasigurate.
Ultima modificare: Joi, 14 Decembrie 2017
Iulian MANEA, Contabil
Intrebarea mea este cat ar trebui sa platesc CASS?

Articolul spune ca daca salariu meu brut este mai mare decat salariul minim brut pe tara, atunci baza de calcul pentru CASS este diferenta dintre salariul meu brut si salariul minim.
("......în cazul în care venitul lunar realizat depășește nivelul salariului de bază minim brut pe țară, baza lunară de calcul al contribuției de asigurări sociale de sănătate o reprezintă numai partea de venit care depășește acest nivel.").

Adica daca am salariul brut de 3000 RON, voi plati: 5.5% x (3000-1450), in loc de 5.5% x 3000.
1450 fiind salariul minim brut pe tara in 2017.

Este adevarat?
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Domnule contabil, Iulian Manea, testul clar foloseste cuvintele:

"EXCEPTATE de la PLATA contribuției de asigurări sociale de sănătate"

Alte discuții în legătură

Cheltuieli naștere studentă Mirela Adina Mirela Adina Sunt studenta in cluj cu domiciliul in vatra dornei. As dori sa stiu ce cheltuieli implica o nastere prin cezariana la o maternitate de stat. Sau beneficiez de ... (vezi toată discuția)
Contributia cass salariat micromet micromet Unei persoane care este salariat, al carui venit este peste salariul minim de 1900 lei, dar aceeasi persoana este si in programul national de sanatate i se ... (vezi toată discuția)
Asigurare gravide Angela76 Angela76 Buna ziua, \"beneficiaza de asigurare in sistemul public de sanatate, fara a plati CASS:-... femeile insarcinate si lauzele, daca nu au nici un ... (vezi toată discuția)