avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1573 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Divorț din motive neîntemeiate pe realitate. Ce ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Divorț din motive neîntemeiate pe realitate. Ce șanse ar avea o cerere de respingere a acțiunii?

Buna ziua,
Sotia mea a parasit, in lipsa mea, domiciliul conjugal, in luna august 2017., luand, fara consimtamantul meu fetita noastra minora, in varsta de 7 ani. La sfarsitul lunii septembrie 2017 a intentat, fara stiinta mea, actiune de divort
Din luna august si pana in noiembrie 2017, am incercat sa negociez cu sotia mea, pe cale amiabila, conditiile unei impacari, dar, fara succes !
In luna noiembrie 2017, am introdus, pe cale de ordonanta presedintiala o actiune in justitie pentru a stabili domiciliul fetitei la mine. In decembrie 2017, la prima infatisare am renuntat la actiune in favoarea unei intelegeri, de comun acord, asupra programului de vizitare a copilului, instanta urmand a se pronunta, printr-o Hotarare de Expedient asupra acestei intelegeri.
In continuare, sotia mea nu vrea sa renunte la cererea de divort pe care a intentat-o.
Eu, sotul, nu sunt de acord cu divortul pentru ca nu sunt motive serioase pentru aceasta, din punctul meu de vedere !

Intrebarea mea este: pot formuila o Cerere Reconventionala prin care sa solicit urmatoarele capete de cerere:
-respingerea actiunii de divort solicitate de sotia mea, din pricina motivelor neintemeiate;
-stabilirea domiciliului minorei in casa natala, la domiciliul meu
-obligarea sotiei la cheltuieli de intretinere a copilului in natura.

Va multumesc pentru raspuns !
Ultima modificare: Marți, 19 Decembrie 2017
Manuela Rășină, administrator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Intai va luati un avocat. Apoi negociati. Daca nu merge, ajungeti in instanta oricum. Decizia instantei depinde de probe si de situatia actuala a copilului.
Ultima modificare: Marți, 19 Decembrie 2017
Cabinet de avocat Liliana Grădinaru, Avocat
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Legea nu prevede stabilirea unui domiciliu alternativ la cei doi parinti, solutiile de acest tip fiind rare in Romania.
V-ati vazut copilul de sarbatori? S-a schimbat ceva?
In opinia mea, ceea ce doriti dv. nu are legatura cu divortul, ci cu locuinta copilului. pentru asta, situatia in care fata sta la sotie pe timpul procesului nu va e favorabila.
Da, aveti perfecta dreptate ! Mi-am vazut fiica de sarbatori, o saptamana ! Vreau sa obtin domiciliul fetei la mine !
Eu am deschis, in acest sens, o actiune pe cale de ordonanta presedintiala, care a avut primul termen pe 11 decembrie 2017.
La momentul instiintarii asupra citatiei, la data de 6 decembrie 2017, sotia nu mi-a mai permis sa imi vad fata. Am facut o intelegere avocatiala prin care eu sting conflictul cu sotia mea, intocmind un program de vizitare ( care nu prea imi convine) sub presiunea faptului ca daca nu accept acest program sotia nu imi permite sa imi mai vad fata pana la finalizarea divortului ( ceea ce poate insemna luni sau ani de zile).
Instanta va elibera o Hotarare de Expedient asupra programului convenit de parti, in data de 9 ianuarie 2018. Ce ma sfatuiti sa fac?
Sa renunt, in data de 9 ianuarie 2018, la intelegerea cu sotia mea si sa continui procesul pe cale de ordonanta ( cu riscul de a nu o mai vedea pe fiica mea pana se solutioneaza procesul) ? Sau sa accept varianta intelegerii de comun acord pt a-mi putea vedea fiica in continuare?
Din pacate, mai exista si posibilitatea ca, in acest proces in ordonanta presedentiala sa pierd, in prima instanta; urmeaza recurs si timpul trece !
Ce alta solutie legala mai am, va rog sa imi spuneti !
Am fost la Politie, dar nu au intervenit, argumentand ca este o speta civila. Ma gandeam sa sesizez DGASPC pentru rele tratamente aplicate minorului, dar si acestia se adreseaza tot instantei si nu cred ca intervin daca afla ca pe rol este un proces de divort.
Acest copil este foarte atasat de mine, eu l-am crescut timp de 7 ani, sotia l-a luat si a fugit de acasa cand eu eram plecat, pentru cateva zile, din localitate. Fata plange dupa mine, acolo unde locuieste mama o lasa cu parintii ei, care sunt agresivi si brutali cu minora. Parintii sotiei mele au avut in 7 ani de zile putine legaturi cu copilul, fata nu este atasata deloc de ei, fiindca practic nu ii cunoaste.
Sotia si parintii ei imi alieneaza parental sistematic copilul incercand sa il rupa de mine, fata dezvoltand un sindrom anxios, din cauza modului de comportament al acestora cu ea.
Ca tata, chiar sunt condamnat sa imi pierd copilul pt ca mama l-a luat, in lipsa mea, din casa ei parinteasca, unde a crescut si am educat-o exemplar?
Va ro, dati-mi o solutie pentru 9 ianuarie 2018 !
O avocata m-a sfatuit sa renunt la intelegerea scrisa cu sotia mea si sa iau copilul cum l-a luat sotia si sa nu il mai dau ! Dar, ne vom intalni la scoala cu fetita si sotia va face scandal !

Multumesc pentru raspuns !
Ultima modificare: Miercuri, 3 Ianuarie 2018
Munel, utilizator
Imi pare rau, nu am cum sa va dau o solutie, nu cunosc probabil multe aspecte din situatia de fapt. Nu stiu ce s-a intamplat in ordonanta, cand mai aveti termen, ce anume s-a cerut, probe, daca exista una sau mai multe evaluari ale copilului etc.
De la bunici puteti lua copilul, nu au drept sa il retina. Totusi, inca odata, nu am toate datele.
Daca ati facut o intelegere, sper ca aveati si dv. un avocat sau ca ati facut macar dovezi ale motivului pentru care ati inghitit acea intelegere...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Sotia nu ma lasa sa-mi vad copilul radianflorea radianflorea Buna ziua!Va deranjez cu o problema destul de grava;in urma cu o luna de zile sotia mea a plecat de la domiciliu conjugal la parinti ei in alta localitate ... (vezi toată discuția)
Dreptul de vizitare a minorului pina la solutionarea divortului ... george razvan george razvan Buna seara ... Sunt in divort cu sotia primul termen il avem in 31-01-2011 in prezent copilul nostru in varsta de 4 ani locuiesti cu mama sa ,imi interzice ... (vezi toată discuția)
Ordonanta presedintiala LUBEN LUBEN : Ordonanta Presedintiala! Sunt intr-un proces de reincredintare minor datorita faptului ca fetita care i-a fost incredintata ei(are 8 ani jumatate si fetita ... (vezi toată discuția)