avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 116 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... Accident la locul de muncă nedeclarat la ...
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

Accident la locul de muncă nedeclarat la insistențele și promisiunile șefului. Ce mai pot face acum?

in urma cu 3 luni la locul meu de munca mam accidentat cu o amputare de deget la banzega,am fost transportata la spitalul de urgenta ,iar in drum spre spital,seful meu ma amenintat ca ma va da afara de la munca daca am sa-i zic la doctor ca accidentul sa intamplat la locul de munca si nu in alta parte.eu de frica sa nu imi pierd locul de munca am fost deacord sa mint pentru ami mentine locul de munca in continuare,,,,el(seful meu) mia mai promis ca ma va purta la spital oridecateori va fi nevoie si va suporta toate costurile spitalicesti,,,,fapt care dupa iesirea din urgenta nu mai ma luat in seama,,,am ramas cu degetul pe aproape jumatate amputat ,,,iar patronul meu rade de mine.INTREBAREA MEA ACUM:Daca as vrea sa indrept lucrurile (sa-l chem in istanta) as avea vreo sansa,,,,caci eu oricum am ramas cu degetul amputat si nevindecat total la ora actuala si pentru a continua la operatie nu mai am ajutor financiar si seful ma amenintat ca la sfarsitul concediului medical imi va desface contractul de munca pentru am avut prea multe zile de concediu (90 zile) ce ma sfatuiti sa fac?
Ultima modificare: Luni, 18 Decembrie 2017
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: CABINET AVOCAT BURGHINA ADELA , Avocat 20:48, 18 Decembrie 2017
4 din 4 utilizatori consideră
acest răspuns util
Cel mai important este sa depuneti cat mai urgent o sesizare la ITM cu privire la nedeclararea accidentulu ide munca de catre angajator.
Pe langa sesizarea autoritatilor il puteti da si in judecata pentru obtinerea de daune morale si materiale.

www.avocatnet.ro/articol_290...
3 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
Sesizati ITM in scris, cu nr. de inregistrare/ data. In sesizare furnizati date despre modul de producere a evenimentului si daca sunt martori care pot confirma ce sustineti.
ITM va declansa o ancheta si va dispune angajatorului sa cerceteze evenimentul si dosarul trebuie avizat de catre ITM. Daca sunt indeplinite conditiile de AM prin avizarea dosarului de cercetare de catre ITM, firma va AM si va completa formularul FIAM.
In urma inregistrarii evenimentului produs ca AM, sunt aplicabile prevederile Legii nr. 346/ 2002 republicata privind asigurarea pentru AM si BP si veti putea beneficia si dvs.
-art.18 Asiguraţii sistemului de asigurare pentru accidente de muncă şi boli profesionale au dreptul la următoarele prestaţii şi servicii:
a) reabilitare medicală şi recuperarea capacităţii de muncă;
b) reabilitare şi reconversie profesională;
c) indemnizaţie pentru incapacitate temporară de muncă;
d) indemnizaţie pentru trecerea temporară în alt loc de muncă şi indemnizaţie pentru
reducerea timpului de muncă;
e) compensaţii pentru atingerea integrităţii;
f) despăgubiri în caz de deces;
g) rambursări de cheltuieli.
Veti primi un exemplar din PV de cercetare AM si un formular FIAM. Cu aceste documente puteti deschide actiune impotriva angajatorului in conditiile in care accidentarea dvs. s-a produs din vina exclusiva a angajatorului si cere daune materiale si/ sau daune morale. Daca in producerea evenimentului vina va apartine in totalitate sau este impartita intre dvs. si angajator, va fi greu de obtinut daune din partea angajatorului, acesta suportand insa serviciile si prestatiile susmentioante prin cota obligatorie, lunara, de cotizare la fondul national unic pentru AM si BP administrat de catre casele judetene de pensii.
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Este necesara o actiune in instanta. Potrivit legii, angajatorul este obligat, sa îl despăgubească pe salariat în situaţia în care acesta a suferit un prejudiciu material sau moral din culpa angajatorului în timpul îndeplinirii obligaţiilor de serviciu sau în legătura cu serviciul.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Accident de munca mihaicristian69 mihaicristian69 Buna ziua As dori sa pun si eu urmatoarea intrebare ; in cazul unui accident de munca avand ca si consecinta amputarea a 2 degete de la mana dreapta si inca ... (vezi toată discuția)
Accident de munca Dobre Cristian Dobre Cristian De la cine iau despagubirea si cum sa procedez pentru ridicarea banilor (vezi toată discuția)
Accident de munca Poplaca Poplaca Buna ziua , azi am avut un accident de munca , seful m-a sfatuit sa declar cu totul altceva , ca nu am fost la munca azi si ca mi-am luat o zi libera , si ca ... (vezi toată discuția)