avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 591 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Învinuit evaziune fiscala
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Învinuit evaziune fiscala

Sunt trimis in judecată pentru săvârșirea infracțiunii de evaziune fiscală, prev de ART. 9 alin 1 lit c și alin. 2 din legea 241/2005 cu aplicarea ART 41 al 2 Cod penal și ART 40 alin 1 Cod penal și art 5 alin 1 Cod penal. Faptele sunt săvârșite in perioada Decembrie 2008-mai 2009. Termenul de prescriptie nu este de 8 ani, iar fapta ar fi prescrisa ? Vechiul cod penal este mai favorabil, încadrare 2-8 ani, plus se Adaugă 2 ani, deci 10 ani , pedeapsa maxima, iar infracțiunile care au asemenea încadrare se prescriu in 8 ani, după vechiul cod. Și totuși dosarul este trimis in camera preliminara, sau doar instanța de judecată poate constata prescrierea infracțiunii ? Se poate sa fi intervenit întreruperea prescrierii ? Va rog lămuriti-ma ca nu prea înțeleg cum merg lucrurile in situația de fata. Mulțumesc
Nu a intervenit prescriptia raspunderii penale daca ati fost trimis in judecata, cu siguranta s-a intrerupt cursul prescriptiei, in prezent, trebuie sa va raportati la prescriptia speciala.
Și răspunderea specială , cât ar fi in cazul de fata ? Faptele sunt in 2009. Dacă sunt chemat la camera preliminara, pot sa ajung la un acord cu ANAF in ceea ce privește prejudiciul( rate, etc). Exista și posibilitatea medierii , iar împăcarea părților sa înlăture penalul ?
Ultima modificare: Vineri, 22 Decembrie 2017
radu.radauti72, utilizator
Cat aveti prejudiciul?
Este estima la 160.000 euro, am cerut contraexpertiza contabila, nu mi-au aprobat , motivând ca vreau sa tergiversez cauza.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Trebuie stabilit in primul rand legea favorabila.
De principiu, cred ca va fi C.p. 1969 si Legea 241/2005 in forma anterioara datei de 01.02.2014.
Daca aveti 160000 euro se va retine agravanta de la art. 9 alin. 2. din Legea 241/2005 care prevede ca limita minimă a pedepsei prevăzute de lege şi limita maximă a acesteia se majorează cu 2 ani in cazul in care s-a produs un prejudiciu mai mare de 100.000 euro, în echivalentul monedei naţionale.
In concluzie, pedeapsa va fi intre 4 si 10 ani.
În cazul săvârşirii unei infracţiuni de evaziune fiscală dacă în cursul urmăririi penale sau al judecăţii, până la primul termen de judecată acoperiti integral prejudiciul cauzat, limitele pedepsei prevăzute de lege pentru fapta săvârşită se reduc la jumătate.
La suma de 160000 euro, o sa aveti calculate obligatii fiscale accesorii de la data producerii prejudiciului si pana la data executarii integrale a platii.


~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Prescriere fapta evaziune fiscala radu.radauti72 radu.radauti72 Sunt acuzat de fapte de evaziune fiscală , infracțiuni săvârșite in 2009, prejudiciu estimat la 160.000 euro, limite de pedeapsa 2-8 ani. Când se poate ... (vezi toată discuția)
Reducere pedeapsa evaziune marinescu112233 marinescu112233 Buna,intr-un proces de evaziune fiscala daca in timpul anchetei si a camerei preliminare prejudiciul a fost achitat in totalitate se reduce ... (vezi toată discuția)
Citatie suspect evaziune fiscala JustinV JustinV Buna seara, Am primit un A4 in posta intitulat Citatie privind Dosar Evaziune Fiscala. Urmeaza sa ma prezint in 2 zile la Serviciul de Investigare ... (vezi toată discuția)