avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 501 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită Executare silită în lipsa debitorilor. Este legală ...
Discuție deschisă în Executare silită

Executare silită în lipsa debitorilor. Este legală această acțiune?

Eu si sora mea am primit somatie de executare silita pentru mutarea gardului din spatele casei si lasarea in proprietate vecinului a cca 100 mp. Somatia era ca urmare a hotararii instantei (in urma unui proces discutabil castigat de acest vecin, un politist, un tip extrem de agresiv, cu multe relatii si care ne-a hartuit familia ani de zile; acest teren eu si sora mea l-am cumparat cu buna credinta si cu acte complet legale in 2004, cu cativa ani inainte ca el sa fie acolo). Termenul era de 10 zile, adica 19.12.2017, cand in somatie scrie ca executorul va veni la domiciliu pentru a constata daca am mutat sau nu gardul. Somatia mai mentioneaza ca daca ca nu mutam gardul pana in 19.12, vom plati penalitati cf Noului Cod Civil. Noi suntem stabilite in Anglia de cca 10 ani si tata, singurul care locuieste in aceasta casa, tocmai a venit la Londra sa petreaca sarbatorile cu noi. Somatia a gasit-o la posta in seara inainte de a zbura la Londra, pe 8 dec. Am scris executorului prin email ca nu putem veni atat de repede - aici in Londra eu lucrez intr-o banca si e extrem de aglomerat acum la sfarsit de an, sora mea preda cursuri universitare, si am cerut o amanare a termenului pentru 2 luni pana cand vom putea desemna un reprezentant sa se ocupe de situatie. Executorul ne-a raspuns ca amanarea se poate face cu acordul creditorului (care bineinteles ca nu a fost de acord, doar el a dorit actiunea asta chiar inainte de sarbatorile de Craciun), sau prin hotararea instantei. Imediat am demarat procedurile pentru depunerea cererii in instanta de amanare si suspendare a executarii (pe baza unor motive complet justificate) prin avocat. Insa pe 19.12.2017 am primit telefoane de la vecini ca sunt multe persoane necunoscute impreuna cu politia care au inceput sa ne darame gardul! Asta fara absolut nici o instiintare a noastra de la executor! Potrivit somatiei, executorul urma doar sa faca o vizita de constatare, si apoi sa inceapa a aplica penalitati. Dar nicidecum sa darame gardul, sa patrunda in curte, si sa mute gardul pe o noua linie de hotar. Nu este o violare de domiciliu? Nu era nimeni acasa, si nici nu am fost anuntati ca se va intampla acest lucru! Abia peste 3 zile primim de la executor un Proces Verbal de Indeplinire a Executarii Silite, in care descrie ca au mutat gardul, si ca nimeni nu a avut vreo obiectie, noi fiind trecute "lipsa" in procesul verbal. Au dreptul sa faca asa ceva fara instiintarea noastra, a proprietarilor, nefiind nimeni acasa, si stiind ca suntem in Londra si am cerut amanare? Cf codului civil, oare nu exista niste pasi care trebuie urmati - vizita de constatare, aplicare de penalitati etc? Suntem efectiv, si familia, traumatizati de aceasta brutala actiune in lipsa noastra si inainte de Craciun! Avem si am avut un Craciun in care plange inima in noi, eu m-am imbolnavit si sunt la pat, suntem toti extrem de afectati...
Ultima modificare: Miercuri, 27 Decembrie 2017
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 07:30, 27 Decembrie 2017
Legal este, nu e cazul sa va faceti inima rea pt un gard sau un petic de pamant. Nu puteati obtine o amanare ( practic o suspendare a executarii) decat cu acordul creditorului.
Art. 667

Somaţia

Debitorul va fi somat să îşi îndeplinească obligaţia, de îndată sau în termenul acordat de lege, cu arătarea că, în caz contrar, se va proceda la continuarea executării silite.

Art. 672

Trecerea la executarea silită

În afară de cazul în care legea prevede altfel, actele de executare silită nu pot fi efectuate decât după expirarea termenului arătat în somaţie sau, în lipsa acesteia, în cel prevăzut în încheierea prin care s-a încuviinţat executarea.


Art. 679

Accesul la bunurile debitorului

(1) În vederea executării unei hotărâri judecătoreşti, executorul judecătoresc poate intra în încăperile ce reprezintă domiciliul, reşedinţa sau sediul unei persoane, precum şi în orice alte locuri, cu consimţământul acesteia, iar în caz de refuz, cu concursul forţei publice.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Am fost deposedate prin executare silită de 100 mp teren pentru care avem acte. vă rog să ne ajutați să înțelegem cum trebuie făcută contestația vegasky vegasky Avem nevoie ca de aer de un sfat cu privire la o contestatie la executarea silita a suprafetei de teren de cca 100 mp, legal cumparate de noi dar atribuita de ... (vezi toată discuția)
Incalcare proprietate dupa executare thek thek Buna ziua, As avea nevoie de ajutor pt. urmatoarea situatie va rog. Am un teren pentru care am obtinut in urma unui proces o decizie definitiva de ... (vezi toată discuția)
Am fost executată silit pentru program de vizită minor.executorul ... Martonze Martonze Am fost executată silit pentru program de vizită minor.Executorul a fost ultima dată în octombrie 2017, iar în noiembrie 2020, am primit încheierea de ... (vezi toată discuția)