Am un proces pe rol,in cazul unui partaj.Executorul dat de instanta nu vrea sa.mi faca expertiza apartamentului.Instanta il amendeaza dar fosta sotie ii plateste acestuia amenzile tocmai pentru a nu putea face partajul iar eu nu pot demonstra acest lucru si nu pot beneficia de apartament .ce pot face?pot da in judecata executorul?cum il pot restrange ca sa faca o data expertiza?
marea majoritate a expertizelor imobilelor executate silit se face fara ca expertului sa i se permite in imobil. expertiza se face luand in calcul s=doar zona, alte oferte imoviliare din zona, etc. ma gandeam sa-i pun in vedere expertului sa faca expertiza chiar daca nu i se permite folosind exemplul acestor imobile executate silit pentru ca el spune ca "nu are acces in imobil"-cu toate ca este o minciuna...si apoi, daca nici asa nu vrea sa faca expertiza ma inscriu in penal , depunand si acea cerere a mea si cerandu-i despeguviri pt intreaga perioada cand nu a facut expertiza... ar fi o varianta?
Puteti cere orice, dar expertul nu are obligatia sa efectueze expertiza asa cum doriti dvs. Procedura de efectuare a expertizei este cea prevazuta in CpC art. 335 avandu-se in vedere in special al.(2)
Daca motivul neefectuarii expertizei este ca nu se permite expertului accesul in imobil, acesta este un motiv serios de care instanta trebuie sa tina cont conform prevederilor CpC
-art. 335 Efectuarea expertizei la fata locului
(1) Daca pentru expertiza este nevoie de o lucrare la fata locului sau sunt necesare explicatiile partilor, ea nu poate fi facuta decat dupa citarea partilor prin scrisoare recomandata cu continut declarat si confirmare de primire, in care li se vor indica ziua, ora si locul unde se va face lucrarea, Citatia, sub sanctiunea nulitatii, trebuie comunicata partii cu cel putin 5 zile inaintea termenului de efectuare a lucrarii. Confirmarea de primire va fi alaturata raportului de expertiza. (2) Partile sunt obligate sa dea expertului orice lamuriri in legatura cu obiectul lucrarii.
(3) In cazul in care una dintre parti opune rezistenta sau impiedica in orice alt mod efectuarea lucrarii, instanta va putea socoti ca dovedite afirmatiile facute de partea adversa cu privire la imprejurarea de fapt ce face obiectul lucrarii, in contextul administrarii tuturor celorlalte probe.
(4) Cheltuielile efectuate cu expertiza pana la data refuzului vor fi suportate de partea care s-a opus efectuarii expertizei.
(5) In mod exceptional, cand aflarea adevarului in cauza este indisolubil legata de efectuarea probei cu expertiza tehnica, instanta va autoriza folosirea fortei publice in scopul efectuarii expertizei, prin incheiere executorie pronuntata in camera de consiliu, dupa ascultarea partilor.
Instanta poate dispune ca politia sa asigure accesul expertului in imobil.
Este dreptul dvs. sa deschideti actiune in penal, in conditiile in care aveti motive pentru astfel de actiune. Asa cum am mentionat si in mesajele mele anterioare nu aveti motive pentru o actiune penala si nu cred ca actiunea dvs. va fi admisa.
Puteti incerca sa solicitati instantei sa aduceti dvs. un expert parte in acest dosar.
Avocatul dvs. ar trebui sa stie cum sa solicite si sa argumenteze aceasta solicitare.
O zi frumoasa!
OG nr. 2/ 2000 cu modificarile si completarile ulterioare, privind expertiza tehnica judiciara si extrajudiciara mentioneaza:
-ART. 18 (1) Partea interesată are dreptul să solicite ca pe lângă expertul tehnic judiciar numit să mai participe la efectuarea expertizei, pe cheltuiala acesteia, şi un expert tehnic judiciar sau un specialist, nominalizat de aceasta şi încuviinţat de organul judiciar care a dispus efectuarea expertizei, în calitate de consilier al părţii, din categoria persoanelor prevăzute la art. 11 - 14.
Din mesajul initial al utilizatorului, citez: '... Executorul dat de instanta nu vrea sa.mi faca expertiza apartamentului." Reiese ca deja s-a declansat activitatea de expertiza de catre instanta de judecata prin desemnarea expertului care sa efectueze expertiza tehnica judiciara. Altfel spus, solicitarea adresata instantei pentru a aproba un expert parte este tardiva. Articolul susmentionat este aplicabil daca se solicita expert parte o data cu desemnarea expertului de catre instanta pentru a efectua expertiza tehnca judiciara.
fata de cele prezentate de Dvs trebuie avut in vedere si NCPC Art. 836:
.(8) Refuzul debitorului de a permite accesul expertului în imobil în vederea evaluării nu împiedică evaluarea, urmând să se ia în considerare înscrisurile depuse la dosarul de executare, precum și orice alte date sau informații disponibile, inclusiv cele obținute de executor pe baza demersurilor întreprinse în condițiile art. 660.