avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 930 soluții astăzi

Rămâi informat cu avocatnet.ro, acum și pe Google News. Click aici și apasă pe urmărește-ne (follow sau steluță)!

Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Ajutor ! Restantieri si actionarea acestora in ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Ajutor ! Restantieri si actionarea acestora in instanta!

Buna ziua ! Numele meu este Olga MENAEV si fac parte dintr-o asociatie de proprietari si, din pacate, avem si noi probleme cu vreo doi restantieri care se incapataneaza sa nu isi achite datoriile.
Vrem sa ii actionam in instanta.Cum putem proceda? Este necesara angajarea unui avocat? Daca da, imi puteti recomanda pe cineva ? Mentionez ca asociatia de proprietari e in Bucuresti, Sector 2.

In situatia in care angajam un avocat, de regula plata acestuia se face anticipat si se anexeaza la cererea de chemare in judecata si chitanta in original. Daca locatarii vin si isi achita datoria se intrerupe actiunea in instanta si atunci noi cum ne recuperam cheltuielile de judecata, respectiv suma de bani platita avocatului ? - practic nu ajungem la faza in care sa se emita o hotarare judecatoreasca prin care locatarul sa fie obligat la plata cheltuielilor.

Mentionez ca trebuie sa rezolvam problema urgent pentru ca asa nu se mai poate..o sa continuie sa acumuleze datorii si dau un exemplu negativ si celorlalti locatari.

Cat dureaza un astfel de proces ? Nu am mai fost pusi in situatia de a actiona in instanta un locatar si de aceea nu avem experienta, ca asociatie, in aceasta arie.

Eu am o facultate de drept la baza (dar nu am capacitate de reprezentare in instanta) si o cerere de chemare in judecata pot sa fac, mai ales ca formulare sunt destule pe internet, dar procedura civila e destul de incurcata si nu stiu daca e bine noi, ca asociatie, sa ne lansam singuri, fara avocat, in batalia impotriva datornicilor.

Cel mai recent răspuns: elga50 , moderator 06:57, 20 Octombrie 2009
Daca se achita debitul in timpul procesului, se va constata ca actiunea a ramas fara obiect dar paratul va fi obligat la plata cheltuielilor de judecata. In consecinta va veti recupera onorariul platit avocatului. Mai aveti posibilitatea sa notati in cartea funciara a debitorului, un privilegiu imobiliar in favoarea asociatiei de proprietari pentru suma datorata. Asta insa, doar in situatia in care respectivul apartament are deschisa carte funciara. Mai multe informatii in acest sens obtineti de la oficiul de cadastru si publicitate imobiliara din judetul dumneavoastra.
La ce OUG va referiti?
Cred ca se refera la ordonanta privind somatia de plata si nu la o ordonanta de urgenta.
Nu stiu nici eu la ce ordonanta se refera domnul de mai inainte.La noi in asociatie nu este in nici un caz vorba de pensionari, ci de niste persoane de etnie roma cu o situatie materiala chiar foarte buna, dar cu mare, mare grad de nesimtire si care considera ca nu este important sa-ti achiti datoriile.Am avut vineri adunare generala.Cum era si de asteptat nu s-a intrunit majoritatea locatarilor, asa ca saptamana viitoare urmeaza o noua sedinta.Oricum cei prezenti am hotarat demararea procedurilor legale si cu siguranta acceasi hotarare se va lua si saptamana viitoare.Pana acum nu este vorba de restante catre furnizorii de servicii - s-a procedat de asa natura ca am reusit, desi avem cativa restantieri cu sume mari, sa nu acumulam datorii.Problema e ca vine iarna si intretinerea va fi mai mare si nu stiu daca vom mai putea sa-i acoperim si pana la urma nu cred ca este normal sa acoperim nesimtirea altora.
In Bucuresti e jale.In tara, in vest in special, am vazut ca s-a procedat la facturi individuale pentru toate utilitatile, deci se poate. Eu tot trag speranta ca daca vom face presiuni pe la primarie si ApaNova sa se inceapa si in Bucuresti sa se incheie astfel de contracte.
Am sa fac o solicitare la ApaNova sa-mi comunice cadrul legal in virtutea caruia nu se pot incheia contracte individuale si de ce nu se poate copia modelul celor din Hunedoara, de exemplu, care au trecut pe contracte individuale.
Eu v-am mai spus nu riscati cu somatia de plata.
Va poate crea probleme daca se apara corespunzator si e vorba de penalitati.

Alte discuții în legătură

Taxa expertiza nicu_is nicu_is buna ziua, am o intrebare, cat poate ajunge taxa pt o expertiza ? si cine trebuie sa plateasca ? pe scut, sunt in proces cu asociatia de locatari pt o anumita ... (vezi toată discuția)
Plata unui avocat camy_gina camy_gina As dori sa primesc si eu un raspuns la dilema pe care o am. Problema a inceput anul trecut undeva in toamna, parintii mei ramanand in urma cu intretinerea.Cum ... (vezi toată discuția)
Somatie recuperare sume restante intretinere khostea khostea Buna ziua. Va rog sa ma ajutati. Am primit o somatie pt recuperarea sumelor restante la intretinere. Eu muncesc de dimineata pana seara si nu prea ajung la ... (vezi toată discuția)