avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 823 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Intampinare recurs, drept vizita minor
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Intampinare recurs, drept vizita minor

Buna ziua !
In martie 2005, in urma divortului, copilul in varsta de 5 ani e incredintat mamei spre crestere si educare.
Anul acesta, in urma conditionarilor repetate si interzicerii dreptului de catre fosta sotie de a-mi da copilul, pe motiv ca il duc si la parintii mei ( bunicii paterni ai copilului), am pornit un alt proces pentru stabilire program de vizita, proces in care am fost reprezentat de avocat si in care instanta ne-a dat castig de cauza, obligand parata si la cheltuieli de judecata.
Mentionez ca fosta sotie a declarat in instanta ca nu e de acord ca minorul sa mearga si la bunicii paterni, fara a sustine cu vreo dovada aceasta. Mai mult decat atat, nu s-a prezentat nici cu martorul desemnat de ea si nici cu minorul, pentru audieri, la solicitarea noastra si aprobarea instantei.
Fosta sotie a deschis recurs in care contesta cheltuielile de judecata si declara ca neavand aparator angajat, nu a stiut care e procedura, faptul ca trebuie sa se prezinte cu martori, acestea fiindu-i in dezavantaj. Isi intemeiaza actiunea pe art.274(3) si 282 C. proc. civila.
Spuneti-mi, va rog:
-in ce calitate sa formulez intampinarea la recurs (reclamant, apelat ...)?
-imi pot sustine actiunea pe vre-un articol de lege?
-mai am nevoie de probe si/sau pot cita din cererea anterioara a paratei?
-e musai sa tratez toate motivele invocate ?


Va multumesc !
Ultima modificare: Duminică, 21 Martie 2010
ContSters107078, utilizator
Cel mai recent răspuns: Marat Safin , utilizator 12:30, 23 Martie 2010
Intampinarea o formulati in calitate de intimat si ar fi bine sa combateti argumentat fiecare motiv de recurs in parte.
Intampinarea o veti intemeia in drept pe art. 274 C.p.c, intrucai partea care a cazut in pretentii suporta cheltuielile de judecata.
Probe in recurs: inscrisuri.
Revin in aceeasi problema cu un aspect diferit.
Apelul ex-sotiei a fost respins, avand acum hotararea pentru drept de vizita minor, legalizata, definitiva si irevocabila. Chiar si acum fosta sotie imi refuza acest drept, cumva indirect, cautand sa se eschiveze, ba ca nu e copilul acasa, ba ca nu e ea(aflanduse la serviciu) si-mi spune sa merg sa iau copilul dar cand ajung la ea acasa nu vrea nicicum bunica materna (fosta-mi soacra).
Am apelat la politia din localitate si, chiar si in prezenta si la solicitarea politistilor, fosta soacra a refuzat categoric sa lase copilul.
Sugestia politistilor e sa fac plangere la ei la sectie. Martori exista. Dar imi pare ca se taraganeaza situatia si rezultatele sa nu fie aceleasi...Vreau doar sa se aplice mai repede aceasta hotarare, sa imi iau copilul.

Sunt si alte parghii legale pentru a pune in aplicare aceasta hotarare?
Daca ati intalnit situatii asemanatoare, ce sugestii imi puteti da?

cand se pune problema sa raspundeti prin intampinare, tratati fiecare capat de cerere. degeaba sustine fosta sotie ca nu a stiut procedura, nimeni nu o "iarta" pt asta...stiti bine necunoasterea legii nu ne exonereaza de raspundere.

daca aveti o hotarare definitiva si irevocabila cu privire la programul de vizita al minorului iar mama lui, va impiedica si nu va lasa sa-l vizitati inseamna ca ea savarseste infractiunea de nerespectare a unei hotarari judecatoresti. ca sa o acuzati de aceasta fapta penala, va trebui sa-i faceti o plangere penala.

av.m.vasilescu
In situatia in care sotia refuza sa puna in executare hotararea deinitiva si irevocabila privind legaturile personale ale parintelui cu minorul,aveti posibilitatea legala sa formulati la politia unde aceasta isi are domiciliul plangere penala pentru infractiunea de "nerespectare a masurilor privind incredintarea minorului",conf.art.307 al.2 c.pen,fapta fiind pedepsita cu inchisoarea de la o luna la trei luni sau cu amenda.
Retragerea plangerii ca urmare a impacarii parilor inlatura raspunderea penala conf.al.4 al aceluiasi articol
Da, am hotarare pentru drept de vizita, definitiva si irevocabila iar ex-sotia refuza sa o respecte.Daca plangerea la politie e singura posibilitate, asa o sa procedez.

Va multumesc !

Alte discuții în legătură

Nerespectarea hotararii judecatoresti cu privire la orele de vizita ion33 ion33 :( Am o hotarare judecatoreasca definitiva si irevocabila cu privire la orele de vizita a unui minor de doi ani si jumatate. mama copilului (fosta sotie) ... (vezi toată discuția)
Nerespectare program vizitare minor bartha ileana bartha ileana anul trecut in iulie am bagat actele de divort, in ianuarie anul curent s-a pronuntat divortul care a fost contestat la curtea de apel Tg Mures unde iar am ... (vezi toată discuția)
Nerespectarea hotariri judecatoresti vasy_v23 vasy_v23 va rog sa-mi raspunda cineva la intrebarea;ce pot face in cazul in care fosta mea sotie refuza sa-mi dea copilul in urma unei sentite de la o instanta de ... (vezi toată discuția)