avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 578 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... ABSENTE NEMOTIVATE SI INREGISTRARE IN REVISAL
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

ABSENTE NEMOTIVATE SI INREGISTRARE IN REVISAL

Buna ziua,

1. Absentele nemotivate se inregistreaza obligatoriu in Revisal?
2. Daca se inregistreaza in Revisal care este procesul , daca salariatul absenteaza 1 saptamana , eu ii inregistrez in fiecare zi cate o absenta nemotivata ?
3. Se face decizie de suspendare?

Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 17:04, 27 Noiembrie 2018
Nu este obligatoriu , decat daca i se suspenda c.i.m. salariatului in cauza.
1 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Suspendare se face la momentul cercetarii disciplinare. In functie de cum aveti in Regulamentul Intern, de regula 3 zile; dupa aceste zile se demareaza procedura pentru cercetarea disciplinara pentru absentele nemotivate ale salariatului.
Ceea ce pentru mine nu este clar si ma pus pe ganduri sunt urmatoarele articole :

Art. 51. [suspendarea din initiativa salariatului ] - (2) Contractul individual de munca POATE FI suspendat in situatia absentelor nemotivate ale salariatului, in conditiile stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil, contractul individual de munca, precum si prin regulamentul intern. - ( eu nu interpretez " poate fi" ca o obligativitate .)

Art. 4. (1) Transmiterea registrului către inspectoratul teritorial de muncă, cu datele prevăzute la art. 3 alin. (2), se face după cum urmează:
e) datele prevăzute la art. 3 alin. (2) lit. o) se transmit cel târziu în ziua anterioară datei suspendării/datei încetării suspendării, cu excepția situației absențelor nemotivate când transmiterea în registru se face în termen de 3 zile lucrătoare de la data suspendării; - ceea ce iarasi mi se pare ciudat ...

Ieri am luat legatura cu 2 inspectori ITM care amandoi ne-au comunicat urmatoarele:
- absentele nemotivate se inregistreaza
obligatoriu
in Revisal ;
- Daca nu vor fi inregistrate in Revisal va trebui sa ii platim pentru zilele care nu s-au prezentat la lucru, ne-a precizat ca pana in august 2017 nu erau obligatorii insa au devenit obligatorii din august 2017 .

Ceea ce nu inteleg este : Daca salariatul x absenteaza astazi la suspendare cim eu trebuie sa trec o data de incetare ... de unde sa stiu eu pana cand absenteaza salariatul si ce procedura sa urmez ca sa fie cat mai corect .

Astept parere din partea voastra fara sa luati in calcul cercetarea disciplinara. Un salariat absenteaza 1,2,3,4,5,6 zile si apoi revine la munca .... Din prima zi de cand absenteaza cum procedez ? Inregistrez in revisal fiecare absenta nemotivata si oare trebuie sa fac pt fiecare absenta decizie de suspendare?


Acei doi inspectori cred ca bateau campii , deoarece nu au nicio baza legala pentru sustinerile lor.

Art.51 alin.2 C.mun. nu prevede obligativitatea suspendarii c.i.m. pentru absente nemotivate ... absentele nemotivate nu se platesc indiferent daca se suspenda sau nu c.i.m.

Nu este obligatorie cercetarea disciplinara ... cunosc situatii practicein care un salariat a absentat nemotivat aproape 1 an intreg , dupa care c.i.m. a incetat cu acordul partilor.

In cazul dvs , daca se va decide suspendarea c.i.m. pentru absente nemotivate, atunci se va transmite in REVISAL în termen de 3 zile lucrătoare de la data suspendării.
Ultima modificare: Joi, 4 Ianuarie 2018
Cornel Vasile, Consilier juridic
Art. 52. [suspendarea din initiativa angajatorului]
(1) Contractul individual de munca poate fi suspendat din initiativa angajatorului in urmatoarele situatii:
a) pe durata cercetarii disciplinare prealabile, in conditiile legii [declarat neconstitutional prin Decizia Curtii Constitutionale nr. 261/2016];

Alte discuții în legătură

Desfacere cim MariaRamona MariaRamona Daca o persoana absenteaza mai mult de 3 zile consecutive, pot sa dispun desfacerea contractului de munca fara realizarea unei cercetari disciplinare? (vezi toată discuția)
Cum se operează absența nemotivată în revisal dacă în roi/ ccm și cim nu este prevăzută expres suspendarea cim pentru așa ceva? BIBISTROCELCROCOBAZDRUGAT BIBISTROCELCROCOBAZDRUGAT Cum se opereaza absenta nemotivata in revisal daca in ROI/ CCM si CIM nu este prevăzută expres suspendarea CIM pt absenţă nemotivata? Si daca este ... (vezi toată discuția)
Revisal si desfacerea contractului de munca MariaRamona MariaRamona Buna ziua, As dori sa stiu cum trebuie sa procedez in situatia in care am un salariat care a absentat 3 zile consecutive? Conform Regulamentului Intern ... (vezi toată discuția)