avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 343 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... drepturile minorului
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

drepturile minorului

buna
am 17 ani si 6 luni....mama mea a decedat in urma cu 11 ani...iar tatal meu in 10.10.2009
dupa moartea mamei mele mi s-a numit un curator..deoarece am mostenit un apartament din partea ei...coratorul acesta a fost numit pentru a-mi administra bunurile...
as dori sa stiu ce drepturi are acest corator?
poate sa imi vanda apartamentul?
sau se limiteaza doar la administrare?
multumesc mult.....astept un raspuns
Cel mai recent răspuns: Adriana-Corina , utilizator 10:00, 15 Octombrie 2009
Nu, nu poate vinde sau gaja, pentru ca este necesara acordul autoritatii tutelare, exact ca si in subiectul precedent.
Autoritatea tutelara emite o dispozitie prin care incuviinteaza ca minorul sa dezbata succesiunea, sa vanda un bun din masa succesorala, etc. si numeste un curator care va asista si va apara interesele minorului la perfectarea actelor. Curatorul poate fi o ruda, un prieten de familie, un vecin, cei de la autoritatea tutelara specifica doar ca acest curator nu trebuie sa aiba cazier.
In cazul vanzarii, in aceasta dispozitie se precizeaza,"banii rezultati din vanzare vor fi depusi la o banca pe numele minorului si nu vor putea fi retrasi decat cu incuviintarea prealabila a Autoritatii tutelare.
Deci, in situatia dvs, trebuie sa puneti intrebari tatalui dvs: cine este curatorul, ce scrie in dispozitia de curatela (acolo, daca vrea sa vanda, va fi notat apartamentul , cu adresa completa si mentiunea ca va apartine dvs cf. Certificatului de mostenitor nr. ...din data de ...)
Daca nu este vorba de vanzare in aceasta dispozitie, tatal dvs nu poate vinde apartamentul, iar peste 6 luni veti fi majora. Apartamentul este in intregime al dvs?
Dar daca nu vrea sa va arate acest act, iar curatorul nu se implica prea mult pentru a va apara drepturile, incercati sa cereti ajutorul celorlalte rude. Luptati pentru drepturile dvs!
Ultima modificare: Miercuri, 14 Octombrie 2009
Florentina Mihaela, utilizator
deci....tatal meu a decedat in data de 10.10.2009 , asa ca nu am cum sa il intreb...eu am gasit printre acte o decizie care spunea ca , curatorul imi administreaza "patrimoniul" adica bunurile mele lasate ca mostenire de mama
si da....apartamentul este in intregime al meu si este pe numele meu...doar atat ca mai exista si acest curator despre care nu stiu ce drepturi are asupra apartamentului meu......daca are drept de semntatura la vanzare ? adica daca poate sa vanda apartamentul inainte de a face eu 18 ani....e cam complicata situatia pentru mine .... si nu prea stiu cum sa explic....doar atat stiu si eu
multumesc mult
m-am exprimat eu gresit .....imi cer scuze...
aa...apartamentul nu a fost mostenire...mama inainte sa fie casatorita cu tatal meu a mai fost casatorita...si a avut un fiu , cand s-a casatorit cu tatal meu casa era trecuta pe numele ei....la decesul mamei mele casa s-a impartit ......fratele meu ca sa ramana in casa cu sotia lui (intre timp s-a casatorit) mi-a cumparat mie (si tatalui meu) apartamentul....dar acest apartament a fost trecut si e trecut pe numele meu!
Nu stiu cum sa ma exprim ca sa ma intelegeti!
E prea grea si complicata situatia chiar si pentru mine!!
Imi cer scuze daca nu ma fac inteleasa!!!
Multumesc.
Imi cer scuze, am inteles eu gresit, probabil am citit in graba.
Dispozitia necesara pentru vanzare are forma pe care am notat-o mai sus.
La decesul mamei, tatal tau s-a prezentat la Autoritatea tutelara impreuna cu persoana numita curator si s-a emis aceasta dispozitie, deoarece nu se putea face altfel succesiunea dupa mama ta.Curatorul a semnat in numele tau certificatul de mostenitor. Probabil ca tot atunci a primit ca sarcina si administrarea bunurilor tale.
Acum, la decesul tatalui, trebuie sa dezbati succesiunea dupa dansul. Autoritatea tutelara va emite o alta dispozitie, referitoare la situatia actuala, chiar daca curatorul ramane aceeasi persoana,
Il cunosti pe acest curator? Ai incredere in el?

Alte discuții în legătură

Drepturile familiei ... Adriana-Corina Adriana-Corina buna...am o foarte mare problema....sunt minora..am 17 ani si 6 luni sunt orfana de amandoi parintii..mama a decedat in urma cu 11 ani..iar tata in data de ... (vezi toată discuția)
Avere minor de 10 ani ContSters163072 ContSters163072 ca reprezentant legal, mama a unui minor din afara casatoriei, am nevoie de incuviintarea autoritatii tutelare pt acte de dispozitie pt averea mostenita de la ... (vezi toată discuția)
Curator ContSters141806 ContSters141806 Poate curatorul sa imi vanda mie ca si copil casa mamei ? (vezi toată discuția)