avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 712 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Oprimarea libertății copilului meu. Pot câștiga ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Oprimarea libertății copilului meu. Pot câștiga în instanță dreptul de a ieși din țară cu el în lipsa acordului tatălui, care are domiciliul stabil în Germania?

Am posibilitatea să câștig în instanță dreptul de a pleca din țară cu fetița mea,de cele mai multe ori în scop medical și implicit personal (vacanțe )??
În urma divorțului, custodie comuna,copilul are domiciliul în România, fiind crescut și educat de mamă .Tatăl este român cu domiciliul stabil în Germania.Întâmpin dificultăți majore,pe fond de răzbunare,din partea tatălui, care refuză sa-mi trimită procură pentru a pleca în momentul de față în Ungaria pentru investigații medicale urgente,ce o privesc pe micuța mea.Nu voi detalia nimic personal (umilințe, durere și frustrarea că am mâinile legate și nu pot face tot ce-mi doresc pentru a-mi ajuta copilul).
VREAU și mi se pare corect să obțin DREPTUL de a-mi vedea copilul sănătos și fericit ,fără a depinde de nebunia unui om crud,a cărui arma este răzbunarea. Fetița mea are 6 ani și 4 luni...e cu putință ca pana la 18 ani,sa nu aibe acces la servicii medicale și vacante de vis in strainatate,pentru ca este împiedicată de tata??
Va mulțumesc anticipat pentru raspuns!
PS...avocata mea,din păcate, nu mi-a oferit un răspuns concret și nici liniștea ca s-ar putea rezolva cazul.
Ultima modificare: Joi, 4 Ianuarie 2018
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: Burst4x , utilizator 17:38, 6 Ianuarie 2018
~ Conținut șters la cerere ~
Ca să rerzolvaţi problema dvs., trebuie să acţionaţi calm, pas cu ps.
Primul pas este să-i scrieţi tatălui copilului dvs. un email sau un sms, prin care îl rugaţi frumos să vă dea acordul pentru scoaterea din ţară a fetiţei la investigaţii medicale în XYZ, că aţi auzit că acolo sunt medici pricepuţi, în intervalul .....etc.
Există două variante: vă dă acordul şi atunci puteţi pleca liniştită sau vă refuză în scris ori nu răspunde.
Repetaţi operaţiunea pentru vacanţă la...., argumentaţi. Aceeaşi situaţie ca mai sus.
După aceste refuzuri, cereţi în instanţă suplinirea semnăturii.
După alte refuzuri, cereţi autoritatea părintească unică, cu dovezile de refuz repetat împotriva interesului superior al copilului.
Mulțumesc frumos pentru răspuns! !! O sa caut și o sa fac tot ce-mi sta în putință pentru a găsi o rezolvare în toată problema noastră, care a fost descrisă în linii mari!
Ultima modificare: Joi, 4 Ianuarie 2018
gi-jane2, moderator
Incercati o astfel de actiune, aveti sanse de reusita daca dovediti ca tatal exercita cu rea credinta autoritatea parinteasca, poate ramane fara acest drept.
Acum cat timp ati divortat? Conteaza ca intre timp, sa fi avut probleme cu tatal in ce priveste copilul, adica sa se fi schimbat mprejurarile in care instanta a hotarat deja ca ambii parinti sa exercitati autoritatea parinteasca.
Art. 398. Exercitarea autoritatii parintesti de catre un singur parinte
(1) Daca exista motive intemeiate, avand in vedere interesul superior al copilului, instanta hotaraste ca autoritatea parinteasca sa fie exercitata numai de catre unul dintre parinti.

(2) Celalalt parinte pastreaza dreptul de a veghea asupra modului de crestere si educare a copilului, precum si dreptul de a consimti la adoptia acestuia.


Daca nu reusiti, puteti cere ca instamnta sa suplineasca caordul tatalui cand e vb de vacante in strainatate, iar in ce priveste sanatatea, legea zice ca :




în cazul în care însoțitorul argumentează necesitatea călătoriei în străinătate prin faptul că minorul urmează să beneficieze de un tratament medical care nu este posibil pe teritoriul României și fără de care viața sau sănătatea îi este pusă în mod grav în pericol, cu condiția să prezinte documente doveditoare în acest sens, emise sau avizate de autoritățile medicale române, din care să rezulte perioada și statul sau statele în care urmează să se acorde tratamentul medical respectiv, chiar dacă nu există acordul ambilor părinți, al celuilalt părinte, al părintelui supraviețuitor sau al reprezentantului legal;

Nu stiu daca va aflati in acest caz, daca nu, tot prin suplinirea acordului de catre instanta, iesiti din tara.


1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
gi-jane, nimeni nu-i va da doamnei document oficial că investigaţiile nu se pot face în ţară. Noi, când dorim să fim trataţi afară, ne bazăm pe zvonuri, pe vindecări reuşite, pe comportamentul civilizat al personalului medical din ţările vecine, etc., de aceea vrem să fim trataţi şi noi, ca afară, uneori la costuri mai mici ca aici.

Alte discuții în legătură

Parasirea tarii cu minorul Dorisanna Dorisanna Buna.Recent am terminat procesul de divort, care a fost unul lung si anevoios.Cu fostul sot nu am ramas in relatii de prietenie si mereu incearca sa imi puna ... (vezi toată discuția)
Dreptul familiei - suplinire acord parinte rezident pentru tratament minor in strainatate Madalina51 Madalina51 In urma divortului ambii parinti exercita autoritatea parinteasca asupra copiilor, insa domiciliul este stabilit la mama. Ea nu respecta hotararea ... (vezi toată discuția)