avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 183 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită EXECUTARE SILITA
Discuție deschisă în Executare silită

EXECUTARE SILITA

Am un salariat caruia i se retine deja 1/3 din salariu pentru o executare silita, in decembrie a mai venit o executare si acum in ianuarie inca una. Daca deja are 1/3 retinut cand le retin si pe celelalte? Dupa ce o termin pe prima? sau le retin esalonat pentru fiecare in parte? Unde as putea sa caut ca sa am o baza pentru cea de-a doua si cea de-a treia retinere?
Va multumesc anticipat pentru raspuns!
Ultima modificare: Joi, 4 Ianuarie 2018
mihadoro07, utilizator
Cel mai recent răspuns: bejvoiculescu , utilizator 23:03, 12 Ianuarie 2018
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Art. 729 din NCPC - Limitele urmăririi veniturilor băneşti:

(1) Salariile şi alte venituri periodice, pensiile acordate în cadrul asigurărilor sociale, precum şi alte sume ce se plătesc periodic debitorului şi sunt destinate asigurării mijloacelor de existenţă ale acestuia pot fi urmărite:

a) până la jumătate din venitul lunar net, pentru sumele datorate cu titlu de obligaţie de întreţinere sau alocaţie pentru copii;

b) până la o treime din venitul lunar net, pentru orice alte datorii.

(2) Dacă sunt mai multe urmăriri asupra aceleiaşi sume, urmărirea nu poate depăşi jumătate din venitul lunar net al debitorului, indiferent de natura creanţelor, în afară de cazul în care legea prevede altfel.

(3) Veniturile din muncă sau orice alte sume ce se plătesc periodic debitorului şi sunt destinate asigurării mijloacelor de existenţă ale acestuia, în cazul în care sunt mai mici decât cuantumul salariului minim net pe economie, pot fi urmărite numai asupra părţii ce depăşeşte jumătate din acest cuantum.
Art. 729 din NCPC l-am citit dar ultimul executor dupa ce i-am trimis adresa ca firma este de acord sa ii retina salariatului dar dupa ce termin de achitat primele doua retineri, care deja reprezinta 1/3 din salariu am primit un mail ca executarile se retin concomitent. Intrebarea ar fi in baza carui articol? si in ce proportie?
V-a raspuns dl Dapix:
2) Dacă sunt mai multe urmăriri asupra aceleiaşi sume, urmărirea nu poate depăşi jumătate din venitul lunar net al debitorului, indiferent de natura creanţelor, în afară de cazul în care legea prevede altfel.
Retineti jumatate din venitul net al salariatului si distribuiti suma proportional cu fiecare creanta.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Suma retinuta din salari la mai multe poriri VivieneV VivieneV Buna yiua, daca am un salariat caruia pana acum ii retineam 1/3 din sal net si i a mai venit o poprire diferita de prima, ii retin 1/2 din net? ma puteti ajuta ... (vezi toată discuția)
Poprire salariu kamy_nora kamy_nora Buna ziua, Pentru un salariat angajat cu 2ore/zi , care luna trecuta a obtinut un salariu net de 249 lei, s-a primit o adresa de poprire. Cat se poate ... (vezi toată discuția)
Poprire salar bsofia bsofia Buna ziua, La firma avem un angajat care are 2 popriri de la 2executori pt.credite bancare.Eu retin 1/3 din salar pe care o impart la cei 2 executori.Va rog ... (vezi toată discuția)