avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 929 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Încălcarea normelor procedurale în punerea sub ...
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Încălcarea normelor procedurale în punerea sub interdicție judecătorească și internarea nevoluntară

Codul de Procedură Civilă
Art. 33
”Interesul trebuie să fie determinat, legitim, personal, născut şi actual. Cu toate acestea, chiar dacă interesul nu este născut şi actual, se poate formula o cerere cu scopul de a preveni încălcarea unui drept subiectiv ameninţat sau pentru a preîntâmpina producerea unei pagube iminente şi care nu s-ar putea repara.”
Excepția nu este ridicată asupra interesului legitim și personal, ci asupra interesului născut și actual, deci cererea unei persoane de punere sub interdicție judecătorească a alteia, majoră, încalcă normele de procedură civilă. La fel este și în cazul propunerii de internare nevoluntară, întrucât persoanele menționate la art.56 din legea 487/2002 nu au un interes legitim sau personal în cauza respectivă.
Art. 12, alin.2 prevede că ”Partea care îşi exercită drepturile procesuale în mod abuziv răspunde pentru prejudiciile materiale şi morale cauzate. Ea va putea fi obligată, potrivit legii, şi la plata unei amenzi judiciare.”
Ultima modificare: Vineri, 5 Ianuarie 2018
ContSters396991, utilizator
Cel mai recent răspuns: ContSters396991 , utilizator 11:07, 6 Ianuarie 2018
Nicoleta Cristina Romascanu a scris:
Dacă priviți nițel mai departe de art. 111 (care referă la minor, este adevărat) veți da și de art. 165 care zice că: „Interdicția poate fi cerută de persoanele prevăzute la art. 111, care este aplicabil în mod corespunzător”.

Art.165 se aplică numai dacă se îndeplinesc condițiile prevăzute la art.164, deci persoanele prevăzute la art.111, respectiv 165, nu pot introduce cerere de punere sub interdicție a unei persoane majore, respectiv a unei persoane care nu a fost în prealabil expertizată psihiatric.

În ultima frază m-am referit la faptul că persoanele prevăzute la art.37 CPC nu pot introduce cerere de punere sub interdicție fără a avea drept de reprezentare de la persoana pentru care solicită măsura, dacă prin aceasta se înțelege apărarea drepturilor ori intereselor legitime ale persoanei în cauză. În concluzie, cererea de punere sub interdicție judecătorească încalcă prevederile art.33 din CPC, întrucât persoana care introduce cererea nu are un interes personal, iar atribuirea interesului pârâtului reprezintă exercitare a drepturilor procesuale în mod abuziv și se sancționează ca atare.
Ultima modificare: Sâmbătă, 6 Ianuarie 2018
ContSters396991, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Declarare persoana ca neavand capacitate de discernamant yssas yssas Buna ziua! As dori sa stiu care este procedura prin care o persoana din cadrul familiei poate fi declarata fara discernamant in conditiile in care refuza sa ... (vezi toată discuția)
Avocatul părții adverse contestă calitatea procesuală activă a mea mn_ioan mn_ioan Bună seara. Revin cu aceeași problemă mai veche din 2017. Sunt creditor al unei hotărâri judecătorești emisă de către Curtea de Apel Cluj din 2014 ... (vezi toată discuția)
Bolnav alzheimer mihaela495 mihaela495 Buna ziua, As dori ceva sfaturi/informatii daca se poate. O persoana cu o varsta inaintata este diagnosticata cu boala Alzheimer, are si certificat de ... (vezi toată discuția)