Nicoleta Cristina Romascanu a scris:
Dacă priviți nițel mai departe de art. 111 (care referă la minor, este adevărat) veți da și de art. 165 care zice că: „Interdicția poate fi cerută de persoanele prevăzute la art. 111, care este aplicabil în mod corespunzător”.
Art.165 se aplică numai dacă se îndeplinesc condițiile prevăzute la art.164, deci persoanele prevăzute la art.111, respectiv 165, nu pot introduce cerere de punere sub interdicție a unei persoane majore, respectiv a unei persoane care nu a fost în prealabil expertizată psihiatric.
În ultima frază m-am referit la faptul că persoanele prevăzute la art.37 CPC nu pot introduce cerere de punere sub interdicție fără a avea drept de reprezentare de la persoana pentru care solicită măsura, dacă prin aceasta se înțelege apărarea drepturilor ori intereselor legitime ale persoanei în cauză. În concluzie, cererea de punere sub interdicție judecătorească încalcă prevederile art.33 din CPC, întrucât persoana care introduce cererea nu are un interes personal, iar atribuirea interesului pârâtului reprezintă exercitare a drepturilor procesuale în mod abuziv și se sancționează ca atare.