Buna ziua,
Am un frate cu care am mostenit un apartament cu 2 camere,tata are 75% din el ,iar noi fratii restul.Eu am un contract de credit cu suma de 16000 de euro.Tatal meu renunta la partea lui in favoarea noastra.Apartamentul are inbunatatiri,se afla la etaj intermediar,iar pretul lui este cam 35000 de euro.Fratele meu a gasit ca sa faca o comparatie un apartament la partier in valoare de 30000 de euro negociabil,fara inbunatatiri.El considera ca mi se cuvine doar 10000 de euro,Apartamentul mai are datorii la asociatie de 5200 ron.Nu doresc sa ma cert cu el,Va rog sa ma ajutati cu un sfat.
Va multumesc
Sa va dea cota lui de cat o fi, iar fratele sa ramana cu cat are, dar tot trebuie sa fie de acord cu suma pe care i-o dati ca sa iasa din indiviziune, daca nu ajungeti la intelegere, ajungeti in instanta, unde veti cere ca ap sa va fie atribuit si sa ii dati sulta pt cat valoreaza cota lui.
Nu mai apasati butonul "citeaza", aveti si "raspunde" pe undeva
romascanu
Moderator 2din 2 utilizatori consideră acest răspuns util
În primul rând nu prea înțeleg de ce ziceți că ar avea tata 75%. Căci mie, după regulile aplicabile în materie succesorală îmi rezultă 62,5 % (dacă vreți musai în procente).
Pe urmă, nu prea înțeleg exact ce vreți.
Vreți să LUAȚI de la tata ceea ce are (sau o parte din ceea ce are) și să aveți în final o cotă mai mare din dreptul de proprietate decât aceea pe care o aveți acum? Și, mai departe? Vreți să rămâneți coproprietar cu fratele? (îmi venea să zic ... încurcat cu fratele).
Sau vreți să NU mai fiți (co)proprietar asupra apartamentului, pentru că v-ar aranja mai bine niște bani în momentul de față? Asta ar presupune să rămână doar fratele proprietar și dvs. să primiți niște bani (în schimbul cotei pe care o aveți acum - 18,75% sau ... cât de mare o fi ea după ce vă mai dă și tata ce ziceți că v-ar da; tot ce are - 62,5% - sau doar o parte din ce are).
Îmi cam rezultă varianta doi. Căci altminteri nu pricep cum ați vrea și să luați de la tata cota pe care o are și să luați niște bani (De la cine? De la frate, presupun. Căci tatălui ar trebui să-i dați niște bani pe ce vă dă sau în cel mai bun caz să nu-i dați nimic, dacă vă dă pe gratis/donație. Și fratele de ce v-ar da niște bani? În schimbul cotei pe care o aveți. Adică nu veți mai fi proprietar. Or, din ce scrieți pe aici, mi se pare că ați vrea ... și-așa ...și-așa. Nu merge).
Dacă iau în calcul numai diferența de bani rezultată din ... premisa greșită de la care plecați (majorând „din condei” cota tatălui, considerați, implicit, că dvs. aveți acum mai puțin decît aveți în realitate) îmi rezultă că n-ar trebui să „economisiți” un onorariu de consultanță. Fiindcă este muuult mai ieftin... decât paguba pe care v-o puteți crea. Dacă nu prea știti ce vreți, are fratele loc destul să-și facă el calculele (prezente și ...viitoare) pe care le dorește. Este important să stabiliți cu un avocat și ce vreți și cum se poate ajunge la ceea ce vreți. Ca să nu ieșiți păgubit din afacerea asta.
Fratele din start a evaluat apartamentul dupa bunul plac si vrea sa imi dea cat pofteste el.Tata renunta prin donatie la partea lui,ulterior noi fratii sa avem 1/2 fiecare.Dar suma de 10000 euro consider ca e prea mica,mai exact e jumatate din pretul unei garsoniere confort sporit,nicidecum din pretul unui apartament
Daca eu si tata dorim sa iesim din indiviziune,fiecare cu cota lui,fratele poate fi obligat de instanta sa ne plateasca o sulta pentru a ramane proprietar ?Si cum se face evalueaza valoarea apartamentului?
Sau eu si tatal sa il dam in judecata sa ii dam sulta fratelui cota in bani cat o are fratele?