Rămâi informat cu avocatnet.ro, acum și pe Google News. Click aici și apasă pe urmărește-ne (follow sau steluță)!
Societatea a cumparat de la alta societate o magazie (nu si terenul aferent). Această tranzacţie ca sa ii spun asa s-a facut in 2002 fără acte - nici autentice, nici sub semnatura privata - s-a emis doar o factura, incasandu-se pretul.
Societatea vânzătoarea, la randul ei, a obţinut magazia in acelaşi mod, având şi ea doar o factura.
Cladirea nu a fost intabulata niciodata.
După 5 ani, societatea cumparatoare obţine proprietatea asupra terenului de sub magazie pe care şi-o intabuleaza.
Intrebarea: pot sa-mi intabulez si daca da, cum, cladirea de pe teren in condiţiile in care eu nu am nici un act de proprietate pe ea ci doar o factura? Pe documentatia cadastrala a terenului aferent apare ca exista o constructie pe el dar atat.
Ca o opinie doar, in temeiul dreptului de accesiune, lucrul accesoriu, magazia se , uneste cu lucrul principal-terenul .,,Proprietatea unui lucru mobil sau imobil da drept asupra tot ce produce lucrul si asupra tot ce se uneste, ca accesoriu, cu lucrul, intr-un mod natural sau artificial,,. tinand cont de acest principiu , eu cred ca detineti proprietatea si a magaziei si nu ar trebui sa intampinati probleme in a o intabula, poate doar sa mai faceti si o schita detaliata a acestei constructii.
Dar aveti totodata si posibilitatea rezolvarii pe cale administrativa a problemei. Daca primaria in a carei raza de activitate se afla constructia va elibereaza un certificat de atestare a existentei constructiei pe teren, acesta este actul care sta la baza inscrierii constructiei in cartea funciara. Desigur, el trebuie insotit si de o documentatie cadastrala de edificare intocmita de o persoana autorizata sa execute lucrari de cadastru.