avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 727 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Problemele profesionale ale ... consilier juridic versus jurisconsult
Discuție deschisă în Problemele profesionale ale consilierilor juridici

consilier juridic versus jurisconsult

este vreo diferenta intr cele doua denumiri? Te numesti consilier juridic numai daca esti inscris in UCCJR si ai dat examenul pentru consilier juridic definitiv? Eu sunt angajata ca jurisconsult de 5 ani, la aceeasi firma. Pot reprezenta firma in instantele de orice grad?
Multumesc!
Cel mai recent răspuns: ContSters74561 , utilizator 10:50, 15 Octombrie 2009
studiati legea nr. 514/2003
Prin juristi se intelege ansamblul tuturor categoriilor profesionale si anume: magistrati , notari , avocati , consilieri juridici si mai nou si executori judecatoresti.
In limbajul uzual de dinainte de 1989 din cadrul intreprinderilor si apoi mentinut ulterior dupa revolutie pentru necunoscatori jurist sau consilier juridic
era si poate ca este si acum acelasi lucru .
Consilierul juridic apără drepturile şi interesele legitime ale STATULUI, ale AUTORITÃŢILOR PUBLICE CENTRALE ªI LOCALE, ale INSTITUŢIILOR PUBLICE ªI DE INTERES PUBLIC, ale CELORLALTE PERSOANE JURIDICE DE DREPT PUBLIC, precum şi ale PERSOANELOR JURIDICE DE DREPT PRIVAT – deci ale tuturor PERSOANELOR JURIDICE
Prevederile legii 514/2003: Pentru consilierul juridic:
......
"Art. 12

(1) La debutul exercitarii profesiei, consilierul juridic efectueaza obligatoriu un stagiu de pregatire profesionala cu durata de 2 ani, perioada in care are calitatea de consilier juridic stagiar.

(2) Conditiile efectuarii stagiului, asigurarea consilierului juridic indrumator, definitivarea si celelalte conditii din perioada stagiului sunt cele prevazute in legea pentru exercitarea profesiei de avocat si statutul profesional al acesteia, care se aplica in mod corespunzator.


(3) De asemenea, in ceea ce priveste definitivarea in functia de consilier juridic, pe baza vechimii in celelalte profesii juridice, se aplica in mod corespunzator prevederile Legii nr. 51/1995 pentru organizarea si exercitarea profesiei de avocat.

(4) Drepturile si obligatiile consilierului juridic stagiar sunt cele prevazute in actul de numire sau in contractul de munca, inclusiv toate celelalte drepturi ale functiei, pe perioada stagiului.

Art. 13

(1) Consilierul juridic stagiar poate pune concluzii la judecatorie si la tribunale ca instanta de fond, la organele de urmarire penala, precum si la celelalte organe administrative cu atributii jurisdictionale.

(2) Consilierul juridic definitiv poate pune concluzii la instantele judecatoresti de toate gradele, la organele de urmarire penala, precum si la toate autoritatile si organele administrative cu atributii jurisdictionale."
Pentru trecerea intr-o alta profesie juridica, avocatura de exemplu, este nevoie de titlul profesional de C.j. definitiv pentru a fi scutit de stagiu.
Conform art.9 din Constituţia României, asociaţiile profesionale apără drepturile şi interesele profesionale, economice şi sociale ale membrilor lor. Conform prevederilor actului normativ de punere în aplicare a Legii nr.514/2003, respectiv Statutul profesiei de consilier juridic (Publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I – acte normative - nr.684 din 29 iulie 2004) art.67, Uniunea Colegiilor Consilierilor Juridici din România (U.C.C.J.R.) are drept scop organizarea unitară a exercitării profesiei de consilier juridic în România.
~ Conținut șters la cerere ~

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Rolul consilierului juridic akkad akkad Am si eu o dilema! lucrez la o societate cu capital de stat, ca si consilier juridic in cadrul serviciului juridic! Sefa de la departamentul implementare ... (vezi toată discuția)
Consilier juridic angajat la srl dar fara sa fie admis in ccj Delia Elena  NEDA Delia Elena NEDA Dat fiind ca C.O.R.-ul nu mai contine \"jurist\", ci doar \"consilier juridic\", o persoana care a absolvit dreptul si doreste sa fie angajat la un SRL, poate ... (vezi toată discuția)
Stagiul de 2 ani este obligatoriu? csillah csillah Buna ziua! Am absolvit Facultatea de Drept si imediat dupa licenta ( in 2008)m-am angajat ca si consilier juridic la o societate comerciala. Este ... (vezi toată discuția)