avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 620 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Nudul proprietar vrea să vândă apartamentul. Poate ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Nudul proprietar vrea să vândă apartamentul. Poate anula dreptul uzufructuarului și apoi să vândă apartamentul fără știrea acestuia?

Buna. Mama se afla in situatia urmatoare: Bunica a cumparat un apartament in 2002 si in CF apare la sarcina ca nuda proprietate si mama apare la sarcina ca uzufruct. In momentul achizitei, sora mamei a fost despagubita de bunica si aceasta a dat declaratie notariala ca nu mai are nici o pretentie asupra acestui apartament. De curand bunica s-a razgandit si vrea sa o stearga pe mama de la sarcina de uzufruct si sa vanda apartamentul. Am 2 intrebari:
1. Poate bunica sa renunte la sarcina de uzufruct fara stirea mamei si sa vanda imobilul?
2. Dupa moartea bunicii cui va ramane imobilul? Se va face succesiune intre cele 2 fiice? Sau va ramane proprietatea mamei mele?
Multumesc anticipat.
Ultima modificare: Joi, 11 Ianuarie 2018
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: adimanea , utilizator 09:34, 13 Ianuarie 2018
1 Nu poate "sa renunte" la uzufruct daca nu e de acord si mama dvs. dar poate sa vanda (nuda proprietate ) mentinand sarcina de uzufruct.
2.Dupa decesul bunicii ,apartamentul il vor prelua mostenitorii , dupa succesiune.
Multumesc. Se va tine cont ca matusa (sora mamei) a fost despaguita?
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
1. La dreptul de uzufruct nu poate renunta decat titularul acestuia, in speta mama dvs.
Imobilul nu poate fi vandut decat cu acordul si prezenta mamei si a buncii.
2. La moartea bunicii se va imparti doar nuda proprietate, apartinand bunicii (daca la acel moment mama dvs este inca in viata).
Declaratia matusii nu are nici o valoare, fiind un pact asupra unei mosteniri viitoare. (art.956 Cod civil "Dacă prin lege nu se prevede altfel, sunt lovite de nulitate absolută actele juridice având ca obiect drepturi eventuale asupra unei moşteniri nedeschise încă, precum actele prin care se acceptă moştenirea sau se renunţă la aceasta, înainte de deschiderea ei, ori actele prin care se înstrăinează sau se promite înstrăinarea unor drepturi care s-ar putea dobândi la deschiderea moştenirii.")


Buna ziua. Eu stiu ca se poate vinde nuda proprietate, insa cumparatorul nu poate intra in posesie din cauza uzfructului care va dainui pana la moartea mamei dvs. In ceea ce priveste declaratia eu cred ca are valoare (depinde cum e formulata). Eu cred ca a fost facuta pt,. ca in cazul in care bunica dona apartamentul mamei dvs. se putea face dovada ca nu s-a incalcat rezerva succesorala. Din pacate intre timp s-au schimbat intentiile bunicii.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Donatie, drept de uzfruct ContSters255863 ContSters255863 In cazul in care in clauzele unui contract de donatie se precizeaza ca donatorii au drept de uzfruct asupra imobilului donat, pana la moartea donatorilor, si ... (vezi toată discuția)
Ce sanse am sa vand un apartament asupra caruia mama detine uzulfruct viager? LiaDDD LiaDDD Daca ma poate ajuta cineva va rog,spuneti-mi ce sanse am sa vand un ap.a carui valoare este aprox.110000 euro si asupra caruia mama detine uzulfruct viager?Am ... (vezi toată discuția)
Buna ziua.se poate face o conventie notariala intre mine si sora ... mihadari mihadari buna ziua.se poate face o conventie notariala intre mine si sora( ptr un apartament in care am.investit 18 ani deoarece mi s.a promis de la parinti,, prin care ... (vezi toată discuția)