Bună ziua, eu și soția mea ne am îndrăgostit de un apartament și am dori să-l achiziționam. Proprietarul actual având ca act de proprietate un contract de întreținere făcut cu mătușa (de grad îndepărtat) lui acum 3 ani. Dânsa era căsătorită și făcuse cu soțul ei un testament prin care cel care deceda primul lasă apartamentul celuilalt neavând moștenitori.
Mătușa nu mai e de câteva luni, iar proprietarul actual are doar acest contract de întreținere (notarul nostru explicând ca dacă ar fi avut un testament de la mătușa către el ca ii lasă apartamentul, acel testament ar fi acoperit contractul de întreținere și deci ar fi acoperit proprietarul de orice contestație în viitor).
Întrebarea noastră e următoarea: dacă noi cumpărăm acest apartament, ce riscuri ar fii pentru noi dacă într-o buna zi se trezește o ruda îndepărtată și contesta bunul ne fiind făcută nicio moștenire? Il ataca pe actualul proprietar? Ne ataca pe noi? Riscam sa pierdem apartamentul?
Din păcate nu s-a făcut nicio succesiune după moartea soțului. Exista doar acel testament între ei.
După proprietar nu ar mai exista rude, dar acum știți cum e, e după cuvântul lui. Nu pot fii sigur ca nu ar exista o ruda de gradul 4 care ar putea cere sa se dezbata moștenire. Atunci ce s-ar întâmpla cu noi și apartamentul?
Concluzie e ca pot cumpăra acel apartament cu sufletul liniștit ca nu îl voi pierde dacă s-ar întâmpla ceva?
De fapt care ar fii scenariul cel mai rău pentru noi?
Totuși notarul nostru a insistat pe faptul ca exista un risc. El spunând ca sunt doar scenarii, ca actul în sine este bun și ca tânărul este proprietar. Doar ca știind posibilitatea întâmplări acestor scenarii trebuie sa ne asumam riscul.
Aceste cuvinte ne au speriat pe mine și soția.