avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 507 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Vânzare apartament deținut 50%/50% împreuna cu ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Vânzare apartament deținut 50%/50% împreuna cu tatăl meu, care cu ani în urmă a făcut un testament în favoarea unei rude. Îl putem vinde fără riscuri ulterioare?

Buna ziua,
Detin impreuna cu tatal meu (in varsta de 87 ani) un apartament in Buc. (50%-50%). Dreptul de proprietate l-am dobandit in urma succesiunii dupa mama mea (sunt singurul copil si singurul mostenitor), in 2005, cand, totodata, tatal meu a renuntat la cota-parte care-i revenea lui si astfel am ajuns sa detinem 50 - 50. In tot acest timp doar tatal meu a locuit in apartament. Intre timp tatal meu nu se mai poate descurca singur, nu se mai da jos din pat si, cu consimtamantul lui, l-am dus la un camin privat unde este bine ingrijit. Doreste sa vindem apartamentul insa, cu multi ani in urma a semnat niste hartii pe care i le-a dat o ruda de-a lui, avocat foarte versat, si se teme sa nu-i fi dat sa semneze vreun testament in favoarea acestuia (pentru cele 50% din apart. ce-i revin, care este singura proprietate a lui). Ma tem ca vand apartamentul si sa ma trezesc dupa vanzare, eventual si dupa ce tata nu mai e, ca vine avocatul respectiv si-mi spune ca am vandut ceva pentru care el avea drept de mostenire si ajung sa ma judec cu el pentru proprietatea mea. Va rog sa ma ajutati cu un sfat referitor la ce act trebuie sa inchei cu tatal meu astfel incat sa elimin orice risc. Mentionez totodata ca tatal meu este nedeplasabil (nu se da jos din pat, poarta scutec etc) - notarii pot trimite un reprezentant al lor la camin? se practica asa ceva? Totodata tata este perfect lucid. Va multumesc anticipat.
Ultima modificare: Marți, 16 Ianuarie 2018
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: raluk0207 , utilizator 22:08, 17 Ianuarie 2018
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Daca mergeti la un notariat o sa va lamuriti daca exista vreun testament. De asemenea, tot acolo o sa aflati si conditiile in care puteti vinde apartamentul.
Testamentul este valabil doar dupa moartea respectivului. Daca X lasa mostenire un apartament si la moarte lui X acesta nu mai are nimic, atunci beneficiarul testamentului va primi praful de pe toba. In timpul vietii proprietarul face ce vrea cu ce are. Poate sa treaca si luna in testament, tot nu conteaza. Deci vindeti cu incredere. Poate sa faca un alt testamet in care va lasa totul si cel vechi este automat anulat.
1. Va puteti adresa la orice birou notarial si solicitați o interogare la Registrul Național Notarial de Evidență a Liberalitatilor. Acolo apar inregistrare toate testamentele autentice și donațiile.
2. Spuneti ca tatăl dvs e lucid, dar nu reține ce act a semnat...
3. In situatia actuala, dvs nu veti putea vinde niciodată tot apartamentul, pentru că potrivit actelor de proprietate nu dețineți decât o cota.
Apoi, presupunând prin absurd ca tatăl dvs a semnat un act de dispozitie pentru cota de 1/2. Acel act și implicit dobanditorul au intabulare facuta la Cartea Funciară, astfel incat daca veti fi ajuns in fata unui notar, se va afla ca jumătate de imobil aparține altcuiva Si astfel vânzarea nu ar fi posibilă fără acordul ambilor proprietari.
Deci solicitați și de la Cartea Funciară un extras de informare pentru imobil.
4. Dupa ce v-ati asigurat ca totul e in regula, obțineți pentru tata un certificat medico legal psihiatric înainte de a încheia orice act.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pe un extras de carte funciara apare la la partea ii -proprietari ... Claude701 Claude701 Pe un extras de carte funciara apare la la PARTEA II -Proprietari si acte 46016/15/05/2016: B3 Intabulare cu drept de proprietate dobândit prin succesiune ... (vezi toată discuția)
Renuntare la mostenire ContSters255097 ContSters255097 Buna ziua Situatia mea este urmatoarea: tatal meu este recasatorit avand si un copil din casatoria respectiva, apartamentul care i-l are impreuna cu mama i-l ... (vezi toată discuția)
Tatal impreuna cu cei 4 copii, au act de proprietate pe o casa. ... stela chelner stela chelner Tatal impreuna cu cei 4 copii, au act de proprietate pe o casa. Mama decedata de mai multi ani. Tatal convietuieste cu o persoana dupa moartea mamei. Nu sunt ... (vezi toată discuția)