avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1637 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Pensie de urmas in cazul in care decesul ...
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Pensie de urmas in cazul in care decesul sustinatorului a survenit inaintea indeplinirii conditiilor pentru obtinerea pensiei pentru limita de varsta

Sotul meu a murit la varsta de 29 ani rapus de o leucemie galopanta ne apucand sa beneficieze de vre-o pensionare pe caz de bolala. Decesul a survenit la cinci zile de la aflarea diagnosticului.
Am ramas eu cu trei copii minori. Decizia este mai veche si este in baza art.71 alin.2, lit. c din legea 19/2000 pentru o vechime totala de 11 ani formata din 9 ani lucrati efectiv, la care s-a adaugat o perioada asimilata de 4 ani si anume studiile superioare la zi.
Pensia este calculata pt un procent de 100% din grila de salarizare.
In lege spune asa:
Art. 71. - (1) Pensia de urmaş se calculează, după caz, din:
a) pensia pentru limită de vârstă aflată în plată sau la care ar fi avut dreptul, în condiţiile legii, susţinătorul decedat;
b) pensia de invaliditate gradul I, în cazul în care decesul susţinătorului a survenit înaintea îndeplinirii condiţiilor pentru obţinerea pensiei pentru limită de vârstă şi era în plată cu pensie de invaliditate de orice grad, pensie anticipată, pensie anticipată parţială sau ar fi avut dreptul, în condiţiile legii, la una dintre aceste categorii de pensie.
Ma intreb sotul meu in care caz s-ar fi incadrat? a) sau b) ?
Leucemia intra sau nu la boala incurabila comform legii b)..... "sau ar fi avut dreptul, în condiţiile legii, la una dintre aceste categorii de pensie."?
In cazul meu, procentul de 100% la ce s-ar fi aplicat?
Cel mai recent răspuns: Stepa , utilizator 11:35, 19 Ianuarie 2018
Specific: 693 suma totala pentru 3 urmasi
Raspunsul meu se referea la 3 urmasi care primesc pensie separat.
Acum cred ca totul este in regula.
In anii lucrati nu putea realiza peste 25 puncte.
Punctajul mdiu anul de 0,693xx corespunde unui total puncte de 25,255xx
Fiti amabil, nu am inteles raspunsul. Deci este in regula? Chiar si pt punctul b din lege? Am inteles ca la pt b) nu se tine cont de perioada de cotizatie.
Iar suma de 693 este suma la care s a ajuns dupa cei zece ani de la decizie.
Va multumesc pt rabdarea de a mi raspunde!
Recunosc ca mi s au ridicat toate aceste intrebari dupa ce anul trecut in urma decesului unei prietene de cancer, si in urma unui sigur an de munca fiul ei minor a fost incadrat la pensia de urmadi cu o decizie de 50% pensie invaliditate gr I cu suma de 520lei.
Asa am inceput sa mi pun intrebari legat de decizia pt copii mei cu 100%. Ma asteptam ca acest procent sa faca diferenta. Deci, tot nu am inteles la ce se aplica acest 100%.
Cu speranta ca nu sunt prea insistenta, dar de ceva timp sper ca cineva in masura sa-mi poata comunica.
Casa de pensii care ne directioneaza pensia se afla la 600 km distanta si la prima mea abordare scrisa mi s a comunicat ca pentru ori care alte nelamuriri ma roaga sa stabilesc o programare la sediul dansilor.
De aceia imi este de mare folos informarea dvs sau a altor persoane competente in domeniu pentru a stii daca intrebarile mele sunt justificate.
Cu multumiri!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensia de urmas a trei minori in cazul unui parinte decedat înaintea îndeplinirii condiţiilor pentru obţinerea pensiei pentru limită de vârstă Stepa Stepa Sotul meu a murit in urma cu zece ani la varsta de 29 ani rapus de o leucemie galopanta ne apucand sa beneficieze de vre-o pensionare pe caz de bolala. ... (vezi toată discuția)
Pensie de urmas maricela dob maricela dob sotul meu a decedat intr-un accident de masina la virsta de 36 ani.are 6 ani vechime pe cartea de munca dar la data decesului nu lucra. Cei doi copii minori ai ... (vezi toată discuția)
Pensie de urmas pentru copii nicoleta63 nicoleta63 sotul meu decedat era profesor cu un salariu 16 mil lei pe luna(in mana),cauza decesului cancer cerebral copiii sunt studenti anul 3 la zi,la stat vreau sa ... (vezi toată discuția)