avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 498 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Sotul supravietuitor are dreptul la terenurile ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Sotul supravietuitor are dreptul la terenurile mostenite de defunct?

Buna ziua!

X si Y (sa ziem ca X= Mihai si Y=Oana) sunt sot si sotie. Bunurile comune (terenuri si case) au fost instrainate prin contracte de vanzare. Mihai a decedat si au mai ramas terenuri, insa acestea sunt mostenite de el de la parintii lui si frate. Sotul supravietuitor, Oana, are dreptul la aceste terenuri proprii ale sotului?



Cel mai recent răspuns: raluk0207 , utilizator 15:59, 18 Ianuarie 2018
Da, are dreptul pentru ca vorbim despre succesiune nu de partaj dupa divort
Direct nu.
Indirect, da, daca Mihai moare inaintea Oanei, Oana va mosteni 1/4 din bunuri, in calitate de sotie supravietuitoare.
Un notar mi-a spus ca nu deoarece nu sunt bunuri comune ci bunuri proprii ale defunctului, obtinute prin mostenire.
Nu conteaza.
Legea stabileste dreptul la mostenire al sotului supravietuitor, fara a face distinctie dupa cum bunurile sunt proprii sau comune.
In cazul bunurilor comune, cota sotului supravietuitor se raporteaza la jumatatea sotului decedat (in exemplul de mai sus, Oana ar avea 1/8 din bunurile comune, la care s-ar adauga jumatatea ei, in total 5/8 din bunurile comune)
Da, tendinta generala este sa crezi ca sotul supravietuitor nu mosteneste nimic din bunurile dobandite de defunct prin mostenire de la parinti (acestea in mod normal fiind bunuri proprii). Dar la o analiza atenta, da are dreptul.
Sa inteleg ca in cazul de fata, sotul supravietuitor are dreptul la 25% din mostenire?

Alte discuții în legătură

Succesiune MariaDr MariaDr Cum se realizeaza succesiunea in urmatoarea speta: sot si sotie; sotia decedata; au avut 2 copii, unul decedat ( anterior decesului mamei lui), care are la ... (vezi toată discuția)
M-am incurcat in fractii ContSters344024 ContSters344024 am doi morti..primul sotul si..apoi sotia supravietuitoare impart un titlu pe legea 18 de pe urma sotului si tre sa dezbat mostenirile pe prima ... (vezi toată discuția)
Succesiune bellefille bellefille In urmatoarea situatie: -sot decedat -mostenitori:un copil major si sotia supravietuitoare -avere:bunuri mobile si imobile dobandite in timpul casatoriei si ... (vezi toată discuția)