avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 525 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Urgenta! - Plangere contraventionala!
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Urgenta! - Plangere contraventionala!

Buna,

Am primit un proces verbal de contraventie, cum ca o masina a firmei mele a parcat acum 4 luni pe o parcare cu plata si nu avea bon afisat. Ideea e ca masina era condusa atunci de unul din agentii care acum nu mai lucreaza pentru mine. Nu stiu cat de adevarat e, pt. ca el nu mi-a zis nimic si acum firma a primit amenda, fiindca nu l-a gasit pe sofer acolo, a cautat dupa nr. masinii si-au trimis amenda pe firma, aratand in procesul vb ca, contravenientul nu este de fata.
Am mai citit pe aici si as vrea sa fac plangere contraventionala. Dar nu stiu care sunt cele mai bune argumente; nici macar nu stiu daca e adevarat sau nu, in procesul verbal nu scrie ca ei ar avea poze, nu se face nici un fel de referire la martori, nici macar locatia nu e completa, imi da doar strada care in general e foarte aglomerata mi-e greu sa cred ca ziua la 15 nu era nici un martor acolo. In rest sunt trecute in proc vb datele agentului, denumire + sediu firmei (nu se administratorul).
Mi se pare ridicol sa platesc o asemenea prostie, si stiu ca agentii de la politia comunitara dau amenzi foarte usor.

Ps. mai scrie la martor ca proc-vb e incheiat dupa identificare ( dar nu stiu a cui identificare, probabil a masinii/societatii). Iar in ce priveste data, contraventia e savarsita (spun ei) in 02.06.2009 iar proc-vb e emis in 06.10.2009.

Intrebarea este, n-ar trebui sa-mi prezinte probe? De unde sa stiu eu ca n-au luat ei nr. masinii si mi-au aruncat o amenda la plesneala?! Daca fac plangere contraventionala eu trebuie sa dovedesc ca n-a fost masina acolo, sau ca a fost vreo stare de urgenta - altfel spus sa dovedesc ca soc. com nu e vinovata...ceea ce e cam greu....dar ce ma doare mai tare e ca ei nu-mi dovedesc nicicum ca am fost acolo.

Ce e de facut!

Va multumesc anticipat!
1. verificati daca politia comunitara are competenta de a constata si sanctiona contraventional pentru fapta presupusa (care este actul normativ?);
2. In cazul in care contravenientul nu este prezent si fapta nu este constatata prin mijloace tehnice este necesara prezenta unui martor ori indicarea in cuprinsul procesului verbal de constatare a cauzelor care au impiedicat gasirea unui martor;
3. Locatia trebuie descrisa cu date complete (strada, numar);
4. verificati daca presupusa fapta afost descrisa in concret sau doar a fost reprodus articolul din actul normativ in baza caruia s-a aplicat sanctiunea.
Acestea sunt doar cateva cauza care ar putea fi invocate intr-o eventuala plangere contraventionala.
Daca termenele mentionate de dvs sunt corecte nu opereaza prescriptia aplicarii sanctiunii amenzii contraventionale si nici prescriptia executarii sanctiunii.
In anumite conditii puteti solicita inlocuirea sanctiunii amenzii cu avertismentul.
Oricum, de regula, datorita lipsei de experienta juridica, agentii politie comunitare lasa suficiente portite in momentul redactarii procesului verbal de constatare a contraventiei. Acestea ar putea fi exploatate corespunzator de un avocat sau jurist.
1. competenta avea agentul potrivit : Ordonanţei nr. 2/2001 – privind regimul juridic al contravenţiilor;
4. s-a descrie ca la data de..., pe strada x ( si atat, fara nr....doar n-o fi putut parca pe toata strada), a parcat intr-o parcare cu plata masina cu nr.....incalcand HCL.....- si atat.

atunci eu pot sa ma apar doar pe baza de proces-verbal incomplet, chiar daca n-am habar unde a fost masina la data respectiva?! In sensul ca n-am ce aduce in probatiune...martori, acte...n-am nimic.

As putea solicita anularea proc -vb si inlocuirea amenzii cu avertismentul (ca fapta nu e grava), sau trebuie sa-mi aleg una din ele....

Ma gandesc ca daca faceau poze scriau in proc. vb.

Multumesc!
Pentru inceput, ar fi bine sa raspundeti ca autovehiculul nu a fost in data/locul indicat in P.V. ,fiind in cu totul alta locatie(chiar localitate) conform evidentelor pe care le detineti:P
Astfel veti afla cam ce "probe" detin.In plus, puteti demonstra ca masina avea cu totul alt itinerar, deci soferul era in afara relatiilor de serviciu cu firma.
va puteti folosi si de un proces verbal incomplet, contestatia se face la judecatoria din raza teritoriala asa- zisei contraventii(unde s-a dat amenda).
Oameni buni, am priceput! dar cum dovedesc ca a fost in alt loc ? Ca nici eu nu mai stiu ce-am facut in ziua respectiva, d'apoi unde trebuia sa duca soferul marfa...?! #-o

Alte discuții în legătură

Contestaţie amendă contravenţională SzAlex SzAlex Bună ziua, Am primit prin poşă în data de 02.07.15 un proces verbal pentru lipsă rovinietă; fapta a fost savarsită în data de 27.01.15. Am citit ... (vezi toată discuția)
Validitate proces verbal Ghita_Ion Ghita_Ion hello. m-a oprit politia azi si a vrut sa imi dea amenda ca nu aveam actele si ca nu purtam centura. I-am convins sa imi dea doar pt centura. Neavand actele ... (vezi toată discuția)
lipsa din pv a ocupatiei ... Alexandru Machedon Alexandru Machedon Buna ziua, Lipsa din pv incheiat de politistul local a ocupatiei si locului de munca conform cu articolul de mai jos poate fi invocat in instanta ca fiind ... (vezi toată discuția)