avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 367 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Contract de întreținere cu uzufruct făcut de mama ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Contract de întreținere cu uzufruct făcut de mama surorii mele vitrege. Nu am și eu dreptul la o cotă din acel apartament?

buna seara sora mea vitrega de pe mama are contract de intretinere pe apartamentul mamei noastre bun dobandit din urma divortului de tatal meu.apartamentul sa cumparat cu adeverinta de venit al mamei mele si cupon de pensie alimentara de la tatal meu in rate.la data cumpararii eu fiind minora apartamentul sa cumparat pe numele mamei mele.as dori sa stiu daca eu mai am dreptul la cota parte din acel apartament cu sora mea vitrega ea fiind copil din afara casatoriei lor.va multumesc.
Ultima modificare: Luni, 22 Ianuarie 2018
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: GermanAlex , utilizator 19:57, 23 Ianuarie 2018
buna seara,

din cele prezentate, sora dumnv vitrega are un contract de intretinere pe apartament care nu mai este in patrimoniul familial.

Astfel nu va mai revine dreptul la cota parte din ap. in cazul unei dezbateri a succesiunii parintilor.
Astfel nu va mai revine dreptul la cota parte din ap. in cazul unei dezbateri a succesiunii parintilor.

Pai, dna avocat, si cu reductiunea liberalitatilor excesive, cu rezerva succesorala si cu prezumtia de donatie, cum ramane?
Buna seara Dm Trandafir,

va multumesc pentru argumentele invocate dar cred ca acestea sunt straine de situatia descrisa de utilizator.

Orice persoana in timpul vietii poate dispune de bunurile sale prin acte de trasfer de prorietate cu titlul gratuit sau ttilul oneros.

In situatia data, contractul de intretinere presupune transferul de proprietate cu titlul oneros. Beneficiara intretinerii, vanzatoare, va beneficia de serviciile de intretinere oblligatie ce incumba cumparatorului pana la decesul acesteia. Deci, pretul instrainarii, ca conditie esentiala pentru realizarea transfrului de prorpiate, il reprezinta intretinerea ce ii revine sorei vitregi.

Pe de alta parte contractul de intretinere nu poate fi desfiintat de o terta persoana si numai de
beneficiarul intretinerii care considera ca cel obligat sa-l intretina nu si-a respectat acesta obligatie.


reductiunea liberalitatilor excesive, rezerva succesorala

Nu ne aflam in situatia unui testament sau donatie! In cazul in care mama utilizatoarei a decedat deja, obligatia de intretinere a incetat iar in cazul in care contractul nu a fost contestat in instanta acesta si-a produs efectele si utlizatoare nu mai poate pretinde nici un drept asupra apartamentului.


prezumtia de donatie,

Nu ne aflam in situatia unei prezumtii de donatie, atat vreme cat contractul de intretinere este un contract cu titlul oneros, iar beneficiara obligatiei de intretinere nu a formulat actiune in instanta pentru rezolutiunea acestuia.

Numai bine
Ultima modificare: Sâmbătă, 20 Ianuarie 2018
Florentina Pomponiu, Avocat
Buna seara dna avocat,
Va multumesc pentru randurile generoase, insa as vrea sa va aduc in atentie art.1091 alin (4) cod civil, in care se stipuleaza urmatoarele:
Până la dovada contrară, înstrăinarea cu titlu oneros către un descendent ori un ascendent privilegiat sau către soţul supravieţuitor este prezumată a fi donaţie dacă înstrăinarea s-a făcut cu rezerva uzufructului, uzului ori abitaţiei sau în schimbul întreţinerii pe viaţă ori a unei rente viagere. Prezumţia operează numai în favoarea descendenţilor, ascendenţilor privilegiaţi şi a soţului supravieţuitor ai defunctului, dacă aceştia nu au consimţit la înstrăinare.
Cu alte cuvinte, avem înstrăinare cu titlu oneros, avem debitor al intretinerii un descendent (adica sora vitrega), avem întreţinerea pe viaţă (si uzufructul), avem textul in favoarea descendentului (adica a forumistei @eneramonaloli), si avem prezumţia de donaţie (specificata in textul de lege).
De ce spuneti ca toate acestea nu ar fi incidente in conditiile in care forumista invoca, dupa decesul mamei, reductiunea liberalitatilor excesive? (pentru ca asa ati spus, citez: "nu va mai revine dreptul la cota parte din ap. in cazul unei dezbateri a succesiunii parintilor")
Ultima modificare: Sâmbătă, 20 Ianuarie 2018
trandafir2, moderator
Si mama mea si tatal meu au decedat. Eu nu am dreptul dupa moartea mamei ea fiind bolnava de dementa neuropsihica cand a facut contractul la rezerva succesorala?

Parintii au fost divortati. eu ramanand la mama dupa divort in apartament. Succesiunea nu s-a facut dupa niciunul.
Ultima modificare: Sâmbătă, 20 Ianuarie 2018
trandafir2, moderator

Alte discuții în legătură

Mostenire abeonasibylla abeonasibylla Buna ziua, Am un certificat de mostenitor cota parte de 3/8, iar mama mea 2/8 si sora mea 3/8, intrebarea mea este poate mama sa imi cedeze partea ei de 2/8 ... (vezi toată discuția)
Drept de mostenitor Stan adina Stan adina Buna ziua, As vrea sa stiu pe ce cai pot intra in posesia unui apartament pe care il detine mama, mai avand un copil. Daca imi face vanzare- cumparare, ... (vezi toată discuția)
Clauza de instrainare turtureaua turtureaua Ce drepturi de mostenire au copiii tatalui din a doua casatorie sau sotia acestuia asupra unui imobil pe care tatal vrea sa mi-l dea mie prin contract de ... (vezi toată discuția)