avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 760 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Contract de întreținere cu uzufruct făcut de mama ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Contract de întreținere cu uzufruct făcut de mama surorii mele vitrege. Nu am și eu dreptul la o cotă din acel apartament?

buna seara sora mea vitrega de pe mama are contract de intretinere pe apartamentul mamei noastre bun dobandit din urma divortului de tatal meu.apartamentul sa cumparat cu adeverinta de venit al mamei mele si cupon de pensie alimentara de la tatal meu in rate.la data cumpararii eu fiind minora apartamentul sa cumparat pe numele mamei mele.as dori sa stiu daca eu mai am dreptul la cota parte din acel apartament cu sora mea vitrega ea fiind copil din afara casatoriei lor.va multumesc.
Ultima modificare: Luni, 22 Ianuarie 2018
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: GermanAlex , utilizator 19:57, 23 Ianuarie 2018
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Dupa cum spuneti, dvs ati stat cu mama si cu sora in casa incepand cu 2009, iar contractul de intretinere s-a facut in 2011, deci nu s-ar putea spune ca sora a folosit mijloace sirete ca sa abuzeze de influenta ei in tot acest timp, asa incat s-ar pune si intrebarea ~ De ce i-a dat mama casa?
Probabil ca mama s-a gandit ca este corect ca fiecare copil sa ramana cu cate un imobil, dvs cu casa de la tara si sora cu apartamentul. Nu stiu, asa ma gandesc. Adica, din 2011 si pana in 2017 este ceva vreme. In fine, acum aveti la dispozitie 3 ani de la data decesului pentru a intenta actiunea in reductiunea liberalitatilor excesive sperand ca veti obtine o cota din acel apartament.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Obligatia de intretinere a fost respectata?
S-a prestat efectiv intretinerea, conform contractului autentic de intretinere?

Daca intretinerea a fost prestata, fiind asigurata subzistentei mamei dumneavoastra, atunci prezumtia de donatie poate fi rasturnata, prin orice proba contrara .( contractul de intretinere este unul cu titlu oneros, nu suntem in prezenta unui act de donatie ).

Intr-adevar, daca intretinerea nu este efectiv prestatata , fiind nesocotita obligatia contractuala, mostenitorii rezervatari pot solicita reductiunea .

Până la dovada contrară, înstrăinarea cu titlu oneros către un descendent ori un ascendent privilegiat sau către soţul supravieţuitor este prezumată a fi donaţie dacă înstrăinarea s-a făcut cu rezerva uzufructului, uzului ori abitaţiei sau în schimbul întreţinerii pe viaţă ori a unei rente viagere.

Prezumţia operează numai în favoarea descendenţilor, ascendenţilor privilegiaţi şi a soţului supravieţuitor ai defunctului, dacă aceştia nu au consimţit la înstrăinare.

Textul de lege precizeaza "pana la dovada contrara ".

Deci daca este respectata obligatia contractuala, contractul nu poate fi desfiintat, producand efecte juridice.
De asemenea , rezolutiunea contractului de intretinere poate fi solicitata de catre mostenitori.

Succes.
Ultima modificare: Luni, 22 Ianuarie 2018
trandafir2, moderator
Nu stiu despre ce intretinere poate fi vorba doar eventual de medicamentatie preparat hrana si dus la spital cand a fost cazul pt ca soramea traia din pensiile mamei si dupa ce mama a ajuns la pat banii de asistent personal de la primarie.

Sora mea are si a avut si garsoniera ei proprietate personala nu statea in drum sau nu era ca mine sa las tot sa plec la tara intr-o casa de pamant doar pt ca asa vrea sora mea vitrega.
Ultima modificare: Luni, 22 Ianuarie 2018
trandafir2, moderator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Luati un aocat bun si demonstrati ca sora nu numai nu a intretinut-o, dar a fost chiar invers, sora s-a intretinut din banii mamei si veti castiga. Aduceti dovada ca sora nu a avut nici un venit sau dovada ca mama nu avea discernamant cand a semnat. Daca a semnat contractul de intretinere la notar e destul de greu de anulat. Mergeti si verificati contractul daca exista si e valabil. Cititi-l cu atentie.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Mostenire abeonasibylla abeonasibylla Buna ziua, Am un certificat de mostenitor cota parte de 3/8, iar mama mea 2/8 si sora mea 3/8, intrebarea mea este poate mama sa imi cedeze partea ei de 2/8 ... (vezi toată discuția)
Drept de mostenitor Stan adina Stan adina Buna ziua, As vrea sa stiu pe ce cai pot intra in posesia unui apartament pe care il detine mama, mai avand un copil. Daca imi face vanzare- cumparare, ... (vezi toată discuția)
Clauza de instrainare turtureaua turtureaua Ce drepturi de mostenire au copiii tatalui din a doua casatorie sau sotia acestuia asupra unui imobil pe care tatal vrea sa mi-l dea mie prin contract de ... (vezi toată discuția)