avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1588 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... concediu de ingrijire copil, paternal - cand incepe?
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

concediu de ingrijire copil, paternal - cand incepe?

Ma confrunt cu urmatoarea situatie:
Postul la care am lucrat a fost desfiintat (restructurare). Stiind ca in perioada imediat urmatoare vom avea un copil, am negociat cu compania sa-mi prelungeasca perioada de angajare pana in momentul terminarii perioadei minime de leuzie (42 zile de la nasterea copilului), astfel incat sa am continuitate si sa intru in concediu de ingrijire copil. S-a semnat un nou contract de munca cu durata determinata.

In momentul de fata cele 42 de zile au expirat. Firma imi cere sa intru in paternal doar la momentul terminarii contractului. Au invocat complicatiile (hartii, munca, efort) care apar daca doresc sa intru in paternal in a 43-a zi. Eu insa ma gandesc ca doresc doar sa evite situatia in care dupa 2 ani as putea sa doresc sa imi continui contractul la dansii.

Ce am de pierdut daca ma las pe mana lor? Diferenta este de vreo 16 zile.
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 17:30, 19 Octombrie 2009
Ma bucur ca s-a clarificat intr-un final ceeace doresc. Deci ne referim la concediul de ingrijire copil, cel de 2 ani.

D-l Valeriu, punctul 2 din citatul anterior nu prea il inteleg. La ce situatii se refera cuvintele :"in cazul persoanelor care nu indeplinesc conditiile, conform legii"?
Daca sunteti tatal copilului nu puteti efectua concediu postnatal(concediu de maternitate), nu?
Trebuie avut in vedere ca utilizatorul a specificat ca i s-a incheiat un alt contract de munca pe perioada determinata . In acest caz, consider ca , indiferent de data la care va intra in concediu pentru cresterea copilului , in aceasta perioada va expira contractul individual de munca si angajatorul nu mai are obligatia sa-l primeasca la munca dupa expirarea CCC. Parearea mea este ca a gresit semnand al doilea contract de munca pe perioada determinata .
pakos a scris:

Daca sunteti tatal copilului nu puteti efectua concediu postnatal(concediu de maternitate), nu?

Evident ca nu. Insa mama trebuie sa-l efectueze, din cate inteleg. Intrebarea este daca exista vre-o legatura intre concediul de maternitate (leuzia) si cel de ingrijire copil.
Acum citesc OUG referitoare la subiect.
kamikz:
1. Adica dvs. nu indepliniti conditia de a efectua cele 42 de zile postnatal, pentru ca nu puteti sa nasteti. Numai mama naste.
2. Asa ca dvs. puteti intra in CCC inainte de cele 42 de zile de la nasterea copilului.
3. Mama poate efectua in continuare concediul postnatal pana il termina, chiar daca intre timp dvs. intrati in CCC.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu crestere copil comandiana84 comandiana84 Buna ziua..Am si eu o intrebare: tatal poate intra in CCC incepand cu data nasterii copilului sau trebuie sa astepte sa treaca cele 42 de zile? Tin sa ... (vezi toată discuția)
Zile libere pentru tata wbo88 wbo88 Buna ziua, Situatia sta in felul urmator: Momentan ambii parinti lucreaza, mama urmeaza sa intre in concediu de risc maternal, apoi concediu prenatal, ... (vezi toată discuția)
Post natal BoarIonut BoarIonut Doresc sa stiu daca eu ca tata o sa intru in post natal trebui sa lucrez inca 42 de zile de la nasterea copilului? Va multumesc! (vezi toată discuția)