avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1540 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... prescrierea
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

prescrierea

Buna ziua.Am o nedumerire in legatura cu prescrierea unei actiuni avand ca obiect partajul judiciar,La data de 22-01-2913 instanta de fond a emis o sentinta prin care a stabilit iesirea partilor din indiviziune iar in vederea egalizarii loturilor a dispus plata unei sulte de catre reclamanti catre mama decedata in acelasi an ,eu fiind mostenitor,Impotriva acestei sentinte reclamantii au declarat apel la data de 25 03 2013,Solutiile inregistrate de la acel moment si pana in prezent au fost,1] Perimarea cererii de apel ,solutie atacata cu apel casata si trimisa spre rejudecare,2]Anulare pentru netimbrare,solutie casata si trimisa spre rejudecare deoarece una dintre parti a facut o cerere de ajutor public judiciar care nu a ajuns la instanta din motive neimputabile acesteia,Instanta de apel a respins carerea reclamantilor de apel ca netimbrata iar pe fond a respins carerea formulata de unul dintre coparticipanti,deoarece acestia fiind membrii aceleiasi familii nu au depus documentele fiscale solicitate de instanta si nu au facut dovada venitului net pe membru de familie. Mentionez ca la cererea de respingere a ajutorului public judiciar nu s-a formulat cerere de reexaminare,in preznt decizia de apel a fost atacata cu recurs de partea careia i-a fost respinsa cererea de ajutor public judiciar,Acum stand si analizand situatia in concret cred ca aceasta actiune nu numai ca a avut un scop de tergiversare dar s-a urmarit si prescrierea obligatiei de plata a sultei stabilita de prima instanta deoarece daca solutia data in recurs va fi de anulare a cererii ca netimbrate atunci aceasta nu intrerupe cursul prescriptiei Desi in urma cu mai bine de 2 ani am fost sa legalizez sentinta de fond la instanta competenta acestia au trecut pe sentinta rezolutia definitiva cu apel [sau recurs]nu mai stiu exact stiu ca mi-au spus ca sentinta este provizorie,Acelasi lucru mi-a spus si executorul judecatoresc precum ca trebuie sa obtin o decizie definitiva pentru a putea fi investita cu titlu exacutoriu.Intrebarea mea este daca actiunea este prescrisa avand in vedere datele prezentate si prevederile art.705 n c p c alin.2.Va multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: trandafir2 , moderator 21:54, 3 Februarie 2018
Buna seara. pe data de 25-01-2018 este termenul de recurs, am inteles ca partea reclamanta a depus o cerere de amanare, nu stiu daca a depus si raspuns la intampinare, Oricum dosarul are in prezent 2 stelute si am inteles ca mai mult de trei rejudecari nu se pot face, iar decizia instantei de apel a fost pronuntata la 15-06 2017. iar recursul a fost inregistrat pe 27-10-2017. La recurs doar s-a dispus casarea si rejudecarea cauzei. Singura problema pe care nu o inteleg este aceea ca daca instanta de recurs ar da o solutie de respingere a recursului, da, ar trebui sa ramana definitiva solutia din apel, dar aici intervine problema pe care nu o inteleg si anume ca hotararile ale caror solutii date de instanta este perimarea, anularea sau renuntarea la judecata nu intrerup cursul prescriptie.
Ultima modificare: Marți, 23 Ianuarie 2018
trandafir2, moderator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Buna seara. Daca cauza este in termenul de recurs, asteptati termenul si mai departe solutia. V-am spus, de la data la care hotararea va ramane definitiva in faza de judecata va incepe sa curga un nou termen de 3 ani pentru valorificarea dreptului de a obtine executarea silita.

Cat despre cealalta problema, cea pe care nu o intelegeti, nu va afecteaza pe dvs., adica nu este incidenta discutiei (cel putin nu in etapa aceasta). Ca sa ma intelegeti, ar fi fost incidenta daca spre exemplu un creditor al carui drept de creanta este afectat de pericolul intervenirii prescriptiei extinctive, introduce o cerere de chemare in judecata, la care mai apoi renunta (sau care este ulterior respinsa, anulata sau perimata, etc) nu poate invoca acest act al introducerii cererii lui ca fiind intrerupator de prescriptie extinctiva (si este si logic daca ne gandim un pic).
La fel, alt exemplu, daca dvs dupa ce obtineti titlul executoriu (adica hotararea definitiva a instantei), introduceti o cerere de executare silita, pe care mai apoi (peste 2 ani si 9 luni) o retrageti din diferite motive (de pilda, o intelegere cu debitorul), nu mai puteti sa veniti ulterior (peste 3 ani si 3 luni) si sa spuneti ca cererea initiala de executare silita a fost intrerupatoare de prescriptie a dreptului de a obtine executarea silita, si se considera ca termenul de prescriptie de 3 ani a operat.

Deci deocamdata, nu va bateti capul cu chestiunea prescriptiei, ci concentrati-va sa obtineti hotararea definitiva.
Ultima modificare: Marți, 23 Ianuarie 2018
trandafir2, moderator
Va multumesc pentru informatii si o sa tinem legatura pentru viitor
Buna dimineata ,Solutia la recurs abia astazi au postato in portal a fost ca ;nefondat,respinge recursul ca nefondat ,irevocabila .Acum cred ca trebuie sa astept redactarea si apoi sa merg la un executor judecatoresc pentru investirea hotararii cu titlu executoriu.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Asa trebuie sa faceti.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Procedura legalizari petre_marian petre_marian buna seara.am o sentinta si o deczie dar s-a declarat recurs.La judecata de fond am castigat o suma de bani reprezentand o sulta,iar la apel dupa o perioada ... (vezi toată discuția)
Momentul de la care se incepe sa curga prescriptia dreptului de a cere executarea silita motabe motabe Buna ziua, am si eu o nelamurire legata de o situatie. Am mai incercat sa-i gasesc dezlegare dar nu am reusit. Este vorba de o hotarare judecatoreasca ... (vezi toată discuția)
O cale extraordinara de atac intrerupe, suspenda sau te repune in termen prescriptie? seldom seldom Buna ziua, Termenul de prescriptie pentru un drept de creanta este de 3 ani si acest termen nu e intrerupt daca ai pierdut procesul. Astfel conf Art 2539 ... (vezi toată discuția)