avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 204 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... Acte de la medicina muncii
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

Acte de la medicina muncii

Buna Ziua!Doctorul ginecolog mia dat risc maternal deoarece am avut 2 internari cu eminenta de avort si probleme cu rinchii si mia recomandat repaus total fara stat in picioare fara a ridica greutate si fara a sta in frig deoarece am sarcina foarte joasa si daca pierd aceeasta sarcina sunt sanse minime sa pot mai ramane insarcinata deoarece am avut si probleme inainte de sarcina.. si m dus riscul maternal la medicul de familie si de acolo mia spus ca mai imi trebuies niste acte de la medicina muncii.avetii idee ce acte?
Ultima modificare: Miercuri, 24 Ianuarie 2018
Cornel Vasile, Consilier juridic
Cel mai recent răspuns: POPA GHEORGHE , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 16:22, 24 Ianuarie 2018
Protectia maternitatii la locul de munca este reglementata prin ORDONANŢĂ DE URGENŢĂ nr. 96 din 14 octombrie 2003 .
Conform acestei Ordonante, "salariata gravidă este femeia care anunţa în scris angajatorul asupra stării sale fiziologice de graviditate şi anexează un document medical eliberat de medicul de familie sau de medicul specialist care să îi ateste aceasta stare".
Dumneavoastra, cu acel document de la medicul ginecolog trebuie sa mergeti la angajator iar acesta este obligat sa anunte medicul de medicina muncii ca care societatea are contract.

Dupa ce v-ati dus cu documentul de la ginecolog la angajator, acesta are obligaţia să înştiinţeze medicul de medicina muncii, precum şi inspectoratul teritorial de muncă pe a cărui rază îşi desfăşoară activitatea.
De la data primirii înştiinţării medicul de medicina muncii şi inspectoratul teritorial de muncă vor verifica condiţiile de muncă ale salariatei la termenele şi în condiţiile stabilite prin normele de aplicare a prezentei ordonanţe de urgenţă.
Angajatorul, impreuna cu medicul de medicina muncii vor face un Raport de evaluare pe baza caruia puteti intra in concediu de risc maternal.





Prin Ordinul comun MS+CNAS nr. 43/8/2016 s-a modificat si completat art.58 din Ordin comun MS+CNAS nr. 60/ 32/2006 astfel:
-art.58 (modificat) Concediul de risc maternal se elibereaza de medicul de familie sau medicul de specialitate obstretica-ginecologie cu avizul medicului de medicina muncii, pe o perioada de maxim 30/31 zile calendaristice, pe o durata totala de 120 de zile calendaristice, in intregime sau fractionat, asiguratelor gravide, asiguratelor care au nascut recent sau alapteaza.
Medicul de specialitate obstretica - ginecologie sau medicul de familie in urma consultului periodic al mamei este in masura sa elibereze concediu de risc maternal.
Medicul specialist de medicina muncii cu care firma are incheiat contract de prestari servicii medicale poate aprecia daca mediul de lucru al mamei este toxic avand in vedere riscurile profesionale identificate si evaluate de catre angajator in conformitate cu prevederile Legii ssm nr. 319/ 2006 cu modificarile si completarile ulterioare,
-art. 12 (1) Angajatorul are următoarele obligaţii:
a) să realizeze şi să fie în posesia unei evaluări a riscurilor pentru securitatea şi sănătatea în muncă, inclusiv pentru acele grupuri sensibile la riscuri specifice;
b) să decidă asupra măsurilor de protecţie care trebuie luate şi după caz, asupra echipamentului de protecţie care trebuie utilizat;

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu de risc Lenuta86 Lenuta86 Buna ziua,vin si eu cu o intrebare concediul de risc maternal il pot lua de la un alt dr.de medicina munci daca la firma unde lucrez nu avem dr. de medicina a ... (vezi toată discuția)
Risc maternal Andreeacozma Andreeacozma Bună seara sunt însărcinată în 10 săptămâni din cauza ca lucrez intr-un mediu toxic si ma simt rau vreau să imi iau risc material. Vreau sa stiu ... (vezi toată discuția)