avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 434 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... locuirea in apartament inainte de incheierea ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

locuirea in apartament inainte de incheierea succesiunii

Buna ziua,

La inceputul lunii octombrie a decedat o matusa de-a tatalui meu, el ii era nepot dupa sora. Inainte de a muri, ea a incheiat un testament la notar prin care il numeste pe tatal meu unic mostenitor (sotul ei a murit acum 20 de ani, nu au avut copii, fratii si surorile ei au murit, de asemenea, inaintea ei). Principalul bun ce urmeaza a fi mostenit este un apartament (apartamentul in care a locuit matusa pana la deces), iar saptamana aceasta succesiunea va fi deschisa la notar.
Intrebarea mea este urmatoarea: este posibil (legal) ca apartamentul sa fie folosit inainte de incheierea succesiunii? Mentionez ca nu tatal meu ar dori sa il foloseasca, ci ar dori sa lase o familie sa locuiasca acolo pentru a avea grija de apartament.

Va multumesc,

Adriana Marinescu
Cel mai recent răspuns: CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA" , Avocat 15:33, 18 Octombrie 2009
Legal, abia dupa dezbaterea succesiunii prin certificatul de mostenitor tatal dv. v-a dobandi calitatea de proprietar al imobilului.
Ingrijirea casei, este un act de administrare si este normal pt. un mostenitor sa face astfel de acte chiar si inainte de dezbaterea succesiunii.Pe de alta parte "lasarea sa locuiasca a unei familii " inseamna legal, un contract fie de comodat fie de inchiriere si aici nu mai este legal.In temeiul testamentului tatal dv, nu poate legal semna astfel de acte.
Sfatul meu este ca pana la dezbaterea succesiunii sa solicitati notarului eliberarea unui certificat de CALITATE de mostenitor. Inchirierea nefiind un act de dispozitie (pentru care se cere calitatea de proprietar), ci unul de administrare, pentru conservarea si administrarea bunului ce formeaza masa succesorala puteti incheia un contract de inchiriere. Pentru acest contract nu trebuie sa mergeti la notar, legea nu cere forma autentica, insa trebuie inregistrat la AF.
Va multumesc pentru sfaturi.

Vreau sa mai fac precizarea ca familia respectiva ar urma sa locuiasca acolo fara plata unei chirii, ci doar a cheltuielilor de intretinere. In acest caz se mai justifica inregistrarea contractului de inchiriere la AF?
Acceptarea mostenirii poate fi atat tacita, cat si expresa.Acceptarea tacita presupune luarea bunului in stapanire si adoptarea unei atitudini, asemanatoare unui adevarat proprietar.Asadar, legatarul universal, poate intra in apartament pt a locui si a-l amenaja(curatenie, intretinere), insa nu poate incheia inca acte valabile din punct de vedere juridic:de exemplu, un contract de inchiriere, vanzare, donatie.Insa nu-i este oprit sa ia in stapanire imobilul.
Avand in vedere ca eredele poate face acte de acceptare a succesiunii , prin care se intrevede intentia de a mosteni , acesta poate folosi bunul (desi un asemenea act de administrare nu e unul care presupune acceptarea tacita ).

Intrucat pot exista chiar acte de dispozitie ,si , avand in vedere , majori ad minus (cine poate mai mult , poate si mai putin ) , succesorul poate poseda si folosi bunul, si , de asemenea , il poate inchiria catre terte persoane.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Vinzare mostenire neintabulata ContSters238389 ContSters238389 Va rog mult pentru un raspuns: unchiul meu a decedat acun 28 ani neavind copii eu si sotia lui nu am dezbatut succesiunea. Mostenirea (imobile primite de ... (vezi toată discuția)
Donatie eec eec Buna ziua, va rog sa-mi spuneti si mie ce solutii ar fi pentru ca un apartament care era al bunicii mele din partea tatal meu decedat in iunie 2014 .Bunica ... (vezi toată discuția)
Intrebare referitoare la succesiune boudica boudica Buna seara, Mama a decedat in urma cu 6 luni. Ea a cumparat locuinta impreuna cu tatal meu vitreg (eu nu sunt adoptata de catre el). As dori sa stiu ce se ... (vezi toată discuția)