avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 537 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general contracte externe cu furnizori si clienti
Discuție deschisă în Contabilitate în general

contracte externe cu furnizori si clienti

am un contract cu un furnizor exteren :
-nu este inregistrat la finante contractul cu furnizorul extern,
-am vb cu el sa imi trimita certificat de rezidenta fiscala, mi-au cerut la un control si nu am avut ce sa le arat, el plateste impozit in tara lui pt venitul realizat in ro, doar ca nu am stiut ca tb sa am acest certificat
deci tb sa am acest certificat si in plus contractul trebuie inregistrat la finante?
mai are cineva situatie de genul acesta : contract de servicii cu furnizor extern?
-dar in cazul in care am si clienti externi cu contract , in caul acesta ce trebuie sa fac sa fiu in legalitate
va rog sa ma ajutati pentru ca am control de la finate , multumesc
Cel mai recent răspuns: mmanu , utilizator 10:10, 20 Octombrie 2009
nu toate contractele trebuie inregistrate , vedeti aici poate va incadrati la exceptie :

Înregistrarea contractelor încheiate între persoane juridice române şi persoane juridice străine sau persoane fizice nerezidente

Cine are obligaţia înregistrării contractelor
Persoanele juridice române au obligaţia să înregistreze contractele încheiate cu persoane juridice străine sau persoane fizice nerezidente care execută pe teritoriul României prestări de servicii de natura lucrărilor de construcţii, de montaj, activităţilor de supraveghere, activităţilor de consultanţă, de asistenţă tehnică şi a oricăror alte activităţi care pot constitui sediu permanent în România.

Unde se înregistrează contractele
Înregistrarea contractelor se efectuează la unităţile teritoriale în a căror rază persoanele juridice române beneficiare ale activităţilor menţionate mai sus îşi au domiciliul fiscal, conform legii.
Excepţie! Persoanele juridice române care au calitatea de contribuabili mari şi mijlocii au obligaţia înregistrării contractelor la organul fiscal competent pentru administrare.
Important! Nu fac obiectul înregistrării, contractele încheiate de persoane juridice române cu persoane juridice străine sau persoane fizice nerezidente pentru activităţile desfăşurate în afara teritoriului României.

Procedura înregistrării

Înregistrarea contractelor constă în depunerea la organul fiscal competent a „Declaraţiei de înregistrare a contractelor iniţiale/adiţionale încheiate cu persoane juridice străine sau persoane fizice nerezidente” cod 14.13.01.40/n, declaraţie care se depune în termen de 30 de zile de la data încheierii contractelor.
De reţinut! Orice modificare intervenită in datele declarate iniţial se declară în termen de 30 de zile de la data producerii acestora, prin depunerea unei noi declaraţii cod 14.13.01.40./n.

Sancţiuni
Neîndeplinirea obligaţiei de înregistrare a contractelor se sancţionează cu amendă de la 500 la 1.000 lei pentru persoanele fizice şi de la 1.000 la 5.000 lei pentru persoanele juridice, conform art. 219, alin. 2, lit. (d), din Ordonanţa Guvernului nr. 92/2003 privind Codul de Procedură Fiscală, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.
*
Baza legală: Ordinul ministrului Economiei şi Finanţelor nr. 2.310/2007, privind procedura de înregistrare a contractelor încheiate între persoane juridice române şi persoane juridice străine sau persoane fizice nerezidente, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 858/2007, care a abrogat OMEF nr. 1.415/2007.
am sa verific, nu cred ca ne incadram, noi facem soft pt extern
inca o intrebare, controlul mi-a cerut certificatul de rezidenta fiscala al furnizorului extern si nu am avut sa ii dau, avem contract din 2006 cu acest furnizor si facturi aproape lunar
m-am documentat si am vazut ca acest certificat este obligatoriu
mi-au dat termen pana maine sa le duc un fax ceva cu acest certificat, nu cred ca obtin pt ca cei de la contabilitatea furnizorului nu stiau despre ce este vorba si au zis ca merg si obtin luni.
ce pot sa patesc in acest caz, impozit se plateste in tara respectiva pentru venitul obtinut in romania, dar pt ca nu am ce sa le arat celor de la finante ce pot sa patesc
ce ma sfatuiti sa fac in situatia data?
nu inteleg de ce s-a cerut certificatul de rezidenta fiscala ;
OMEF 2310 e dat in aplicarea art 8 titlul 1 si pct 21 din norme cod fiscal .
Nu se pomeneste de acel certificat in textul cu pricina .
Si oricum , daca l-au cerut cei de la fisc, trebuie sa aiba rabdare sa-l obtineti ; faceti o adresa scrisa si solicitati un nou termen , motivind ca nu il puteti obtine luni datorita unot motive independente de dvs.
Uitati aici si pct 21 din norme de cere vorbeam mai sus :
21. (1) În aplicarea art. 8 din Codul fiscal, persoanele juridice române au obligaţia să înregistreze contractele încheiate cu persoane juridice străine sau persoane fizice nerezidente care execută pe teritoriul României prestări de servicii de natura lucrărilor de construcţii, de montaj, activităţilor de supraveghere, activităţilor de consultanţă, de asistenţă tehnică şi a oricăror alte activităţi.

Înregistrarea contractelor se efectuează la organele fiscale teritoriale în a căror rază persoanele juridice române beneficiare ale activităţilor de mai sus îşi au domiciliul fiscal, conform legii, potrivit procedurii instituite prin ordin al preşedintelui Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală.

Contractele încheiate de persoane juridice române cu persoane juridice străine sau persoane fizice nerezidente pentru activităţi desfăşurate în afara teritoriului României nu fac obiectul înregistrării, potrivit prezentelor dispoziţii .
----------
si totusi nu -mi e clar ceva : ati spus ca aveti un contract cu un furnizor extern si apoi ca dvs faceti soft : pina la urma cine cui presteaza ?

noi facem soft pt extern, ( aici avem un client extern) pt verificare soft apelam la un furnizor extern care face testarea, avem cu acesta un contract inchiat.
pe scurt : am cerut ramburasare de tva si am primit intergral doar pe baza unei analzie a celor de la finante fara control, tva s-a rambursat la sfarsitul lunii august, iar vineri m-am pomenit cu 2 inspectori care au venit sa faca control pt rambursarea de tva din august. printre cele cerute mi-au solicitat acest certificat de rezidenta fiscala. stiu ca nu are nimic de a face cu rambursarea de tva insa domnii insista sa il vada, pt ca au norme si trebuie sa-l ataseze in copie , acum nu m-am conrat cu ei pt ca nu il aveam. m-am documentat si am vazut ca este necesar atasez : In baza art. 118 din Codul Fiscal, prevederile conventiilor de evitare a dublei impuneri incheiate intre Romania si alte state, impun ca beneficiarul venitului sa prezinte organelor fiscale din Romania certificatul de rezidenta fiscala, eliberat de organul fiscal din tara de rezidenta, prin care sa ateste ca este rezident al statului respectiv si ca ii sunt aplicabile prevederile conventiei de evitare a dublei impuneri.
eu zic ca ma incadrez aici la acest articol. dumeavoastra ce parere aveti
cei de control au zis ca au mai mers la o soc. care face tot asa soft si ca nici ei nu aveau acest certificat si daca au vazut ca si noi avem contract cu furnizor extern l-au cerut.
nu are legatura art 118 cu titlul VI TVA ; nu inteleg de ce au cerut acel certificat ; poate la cealalta societate era alta speta ; art 118 se refera la nerezidenti si reprezentante in sensul impunerii pe venit ;
Inteleg ca ati avut rambursare tva cu control ulterior , si acum cf bunului obicei de a da o amenda ,ceva, cauta nod in papura - eu asa cred ;
Cu inregistrarea contractului- de acord - asta intra sub incidenta tva , ca aici se pune problema ca exista contract urmat de factura , care factura se taxeaza sau nu cu tva , depinde de situatie .

Alte discuții în legătură

Contract furnizor extern pj nerezidenta mmanu mmanu buna ziua incerc sa ma lamuresc cum sa procedez corect si legal situatia sta in felul urmator : - am incheiat un contract de servicii cu un furnizor extern, ... (vezi toată discuția)
Certificat de rezidenta fiscala ContSters56278 ContSters56278 In cazul unei PFA italiene care desfasoara activitati in Ro persoana prezinta in loc de certificat de rezidenta fiscala,o cerere catre Agentia ... (vezi toată discuția)
Evitarea dublei impuneri i_simina i_simina Cum se impoziteaza redeventele obtinute din Romania de catre un rezident al Italiei? Daca se impoziteaza in romania, prin retinere la sursa, care este temeiul ... (vezi toată discuția)