avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 545 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită Perimarea executarii silite
Discuție deschisă în Executare silită

Perimarea executarii silite

Pentru a evita perimarea unei executari este de ajuns dacă executorul din 6 în 6 luni a emis câte un act de urmarire(publicații de vânzare, somații). Sau e nevoie și creditorul? Eu am citit asta dar nu știu dacă am înțeles corect,, ”Daca creditorul a lasat sa treaca 6 luni de la data indeplinirii oricarui act de executare, fara sa fi urmat alte acte de urmarire (s. n. G. P.), executarea se perima de drept si orice parte interesata poate cere desfiintarea ei.”
Cel mai recent răspuns: trandafir2 , moderator 12:12, 17 Februarie 2018
Dvs ce sunteti, creditor sau debitor? Care este problema dvs mai concret?
În următorului termen de judecata sunt intimat-adjudecatar, sincer nu știu ce caut acolo, în citația primită am văzut motivul contestație(făcută după adjudecare) și anume din 2013 nu au primit nici o somație și că sunt convinși că executarea sa perimat, nici nu știu - eu trebuie să aduc probe din dosarul de executare? Judecătorul citește dosarul de executare depus de executor în copie? De asta întreb dacă eu trebuie să depun o dată cu întâmpinarea și probe scrise
Ultima modificare: Duminică, 28 Ianuarie 2018
Ionică71, utilizator
Da, nu este exclus ca debitorii sa nu fi primit vreo somatie, fapt ce poate atrage anularea executarii in baza art.667 cpc (Comunicarea titlului executoriu și a somației, [...], este prevăzută sub sancțiunea nulității executării.). Cat priveste perimarea, este foarte posibil ca ea sa nu fi intervenit, asa cum este stipulat in art.697 cpc (în cazul în care creditorul, din culpa sa, a lăsat să treacă 6 luni fără să îndeplinească un act sau demers necesar executării silite, ce i-a fost solicitat, în scris, de către executorul judecătoresc, executarea se perimă de drept.). In ceea ce priveste dosarul de executare, in art.717 cpc se precizeaza clar ce trebuie facut (instanța sesizată va solicita de îndată executorului judecătoresc să îi transmită, în termenul fixat, copii certificate de acesta de pe actele dosarului de executare contestate, dispozițiile art. 286 fiind aplicabile în mod corespunzător, și îi va pune în vedere părții interesate să achite cheltuielile ocazionate de acestea.) Nu stim insa, in mod clar, care este obiectul contestatiei la executare, asa incat este greu sa ne pronuntam cu exactitate ce ar trebui facut in continuare, insa oricum, art.716 cpc ne spune ca Întâmpinarea este obligatorie, deci trebuie depusa impreuna cu ce anume probe considerati dvs ca v-ar fi necesare pentru a va putea valorifica drepturile care va intereseaza.
Au invocat 389 al. 1 cpc vechi, în drept 711 cpc, dar vă rog vrumos dacă puteți să-mi răspundeți este de ajuns ca executorul din 6 în 6 luni să facă acte de urmarire sau e nevoie și de creditor
Concluzia mă interesează este buna?... Astfel, la alineatul 1 al articolului 389 se arată că, dacă creditorul a lăsat să treacă şase luni de la data îndeplinirii oricărui act de executare, fără să fi urmat alte acte de urmărire, executarea se perimă de drept şi orice parte interesată poate cere desfiinţarea ei.

Ce concluzie trebuie trasă din acest articol?

Creditorul are obligaţia esenţială ca din şase în şase luni de zile, dacă se află pe legea veche, să facă cereri de stăruinţă în executarea silită. Asta dacă executorul judecătoresc nu a mai emis niciun fel de somaţie, poprire sau urmărire mobiliară sau imobiliară.

Alte discuții în legătură

Perimare executare silita teribilutza teribilutza cf art 389 C.pr.civ., daca trec 6 luni in care creditorul nu a mai indeplinit un act de executare, executarea silita se perima. Ce acte sunt considerate acte ... (vezi toată discuția)
Actiune in constatare ? Gabriela PĂDURARIU Gabriela PĂDURARIU Avem o executare silita inceputa in anul 2003 - titlul este obtinut in april.2002, investirea cu formula ex.in ian.2003 - . Dupa luptele seculare ale ... (vezi toată discuția)
Putem invoca perimarea dacă o somație de executare silită (poprire) a fost trimisă după 7-8 luni de la inițierea cererii (încuviințării) executării silite ? flory_mr flory_mr Știind că somația pentru Executarea Silită (cu Poprire pe salariul soției) a fost primită după 8 luni de la prima cerere de Executare Silită scrisă de ... (vezi toată discuția)