avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 545 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... actiune in constatare ?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

actiune in constatare ?

Avem o executare silita inceputa in anul 2003 - titlul este obtinut in april.2002, investirea cu formula ex.in ian.2003 - . Dupa luptele seculare ale debitorului - vreo 10 contest. la ex., citeva plingeri pen. si diverse alte actiuni -, creditorul din executarea sil. lasa cererea sa se perime. Intre timp, impotriva acestui creditor se declanseaza procedura falimentului, in locul fostului administrator fiind numit un lichidator. Acest lichidator a fost informat oficial de catre executorul jud. despre executarea inceputa de fostul administrator, dar nu face nimic in acest sens. cum spuneam cererea de executare s-a perimat. Intre timp s-a prescris si dreptul de a cere executarea sil. ( art.402 ind.2 (3) cpc). Ce solutii are debitorul pentru a se constata printr o hotarire jud. implinirea prescriptiei ?
Cel mai recent răspuns: Gabriela PĂDURARIU , Alte profesii 10:18, 17 Februarie 2007
Poti obtine, in principiu, o hotarare prin care sa se constate ca perimata o cerere privind executarea silita impotriva ta, a debitorului, intemeiata pe dispoy. art. 111 Cod proc. civ..
De ce spun.....in principiu, pentru ca:
In primul rand, orice judecator ar fi interesat sa afle ce interes a-i avea sa promovezi o astfel de cerere..:(
Nu te ajuta la nimic; oricand creditorul, prin lichidator acum, poate porni o noua executare silita impotriva ta, iar in acest caz perimarea nu mai opereaza - eventual prescriptia, daca sunt indeplinite conditiile.
In cadrul cadrul executarii perimate, ii poti opune creditorului exceptia absoluta a perimarii, exceptie care rezulta din lege si, astfel, nu mai ai nevoie de nici o hotarare judecatoreasca care sa constate acest lucru.In primul rand, orice judecator ar fi interesat sa afle ce interes a-i avea sa promovezi o astfel de cerere..:(

Debitorul este f. interesat sa obtina aceasta hot. pt. a putea radia ipoteca inscrisa in CF.

Nu te ajuta la nimic; oricand creditorul, prin lichidator acum, poate porni o noua executare silita impotriva ta, iar in acest caz perimarea nu mai opereaza - eventual prescriptia, daca sunt indeplinite conditiile.

Pai, cum spuneam: acesta cerere de ex. sil. s-a perimat si s-a si prescris -art.405 ind.2 (3) cpc.

In cadrul cadrul executarii perimate, ii poti opune creditorului exceptia absoluta a perimarii, exceptie care rezulta din lege si, astfel, nu mai ai nevoie de nici o hotarare judecatoreasca care sa constate acest lucru.


ok! dar cum ii pot opune creditorului aceste exceptii - a perimarii si a prescriptiei - cind nu mai exista executare silita si nu mai sunt acte de executare de contestat ?
Debitorul este f. interesat sa obtina aceasta hot. pt. a putea radia ipoteca de la CF.

Pai, cum spuneam: cererea de executare s-a perimat si s-a si prescris -art.405 ind.2(3) cpc-.

Cum poate debitorul sa-i opuna creditorului execeptia perimarii si a prescriptiei daca creditorul prin lichidator sta in pasivitate si nu mai sunt acte de executare de contestat ?

Atunci.... actiune in constatarea ca perimata sau prescrisa (depinde aici, nu am de unde sti) a executarii silite - cum am mai spus art. 111 Cod procedura civila.
Dar nu stiu cu siguranta daca ti se va ridica ipoteca, asa ca va trebui sa ceri si lucrul asta in proces.
O sa-i cam bulversezi pe judecatori:)
Voi incerca pe art.111 cpc. dar s-ar putea ca inst. sa o transforme in contest. la ex. Nu stiu, voi vedea.


Dar nu stiu cu siguranta daca ti se va ridica ipoteca, asa ca va trebui sa ceri si lucrul asta in proces.
O sa-i cam bulversezi pe judecatori:)


Nici nu as indrazni sa cer asa ceva instantei investite cu actiunea in constatare.
Dupa ce obtin o hot. def.si irev. ma indrept catre CF cu alta actiune, de radiere.

Alte discuții în legătură

Actiune in constatare sau contestatie la executare? sau....? ContSters40598 ContSters40598 Executare silita inceputa si desfiintata prin constatarea perimarii. Intre timp a intervenit si prescriptia executarii silite. Debitorul avand interesul ... (vezi toată discuția)
Perimarea executarii anna2000 anna2000 ca urmare a contestatiei la executare s-a admis exceptia perimarii executarii in temeiul art. 389 cpc iar prin sentinta ramasa definitiva s-au anulat toate ... (vezi toată discuția)
Cpntestatie la executare (art.399 al.1) sau actiune in constatare (art.111 cpc) ? ContSters40598 ContSters40598 In cazul in care impotriva debitorului nu s-a pornit executarea silita mai bine de 5 ani de cand titlul executoriu putea fi pus in executare , ce cale are ... (vezi toată discuția)