avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 681 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Contencios administrativ sau ... cum pot sa atac o ordonanta de urgenta pt ...
Discuție deschisă în Contencios administrativ sau probleme juridice cu autorităţile, contravenţii

cum pot sa atac o ordonanta de urgenta pt neconstitutionalitate?

si ordonantele sunt neconstitutionale. ce pot face?
Cel mai recent răspuns: ana1283 , utilizator 18:45, 29 Ianuarie 2018
Buna seara,

Ordonanţele de guvern sunt acte ale guvernului, dar nu au caracter de acte administrative, deoarece prin acestea guvernul legiferează, în baza legii speciale de abilitare a delegării legislative.

Cu drag
Buna seara,


Articolul 9 din Legea nr. 554/2004 prevede că ordonanţele Guvernului pot fi atacate în contencios administrativ de către persoana vătămată într-un drept al său ori într-un interes legitim.

Pentru admisibilitatea acestei acţiuni trebuie să fie întrunite următoarele condiţii:
‐ acţiunea să fie însoţită de excepţia de neconstituţionalitate a ordonanţei
‐ să nu aibă ca obiect principal constatarea neconstituţionalităţii acesteia
‐ acţiunea să aibă ca obiect: acordarea de despăgubiri pentru prejudiciile cauzate prin ordonanţe ale Guvernului, anularea actelor administrative emise în baza acestora, şi după caz obligarea unei autorităţi publice la emiterea unui act administrativ sau la realizarea unei operaţiuni administrative.

Ca atare sa aveti grija la conditiile esentiale enuntate mai sus , daca veti ataca o ordonanta de urgenta sa avreti grija sa nu solicitati ca obiectul principal sa fie constatarea neconstitutionalitatii ei ci o vatamare intr-un drept al dumneavoastra prin emiterea acestei ordonante.

Cu speranta ca v-am fost de ajutor va urez succes
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
"Soluţionarea excepţiei de neconstituţionalitate sau controlul de constituţionalitate a posteriori este reglementat de art.146 lit.d) din Constituţie şi de art.29-33 din Legea nr.47/1992.

În cadrul acestui tip de control, Curtea hotărăşte atât asupra excepţiilor de neconstituţionalitate privind legile şi ordonanţele ori o dispoziţie dintr-o lege sau dintr-o ordonanţă, în vigoare, ridicate în faţa instanţelor judecătoreşti sau de arbitraj comercial, cât şi cu privire la excepţiile de neconstituţionalitate ridicate direct de Avocatul Poporului."
[ link extern ]
Va multumesc!
Va multumesc!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Actiuni impotriva ordonantelor guvernului stelian67 stelian67 Actiunile impotriva ordonantelor guvernului conform legii 554/2004 ,trebuie insotite obligatoriu de eceptia de constitutionalitate? (vezi toată discuția)
Sfaturi de atacare demersuri boc.alte sugestii? Casa de avocatura Coltuc Casa de avocatura Coltuc Exista deja un proiect pentru o ordonanta de urgenta a Guvernului prin care salariile urmeaza sa fie diminuate cu 25%, iar pensile si ajutorul de somaj cu ... (vezi toată discuția)
Mod atacare articol de lege ca fiind neconstitutional adiadiadi adiadiadi Buna seara , Cum trebuie procedat pentru atacarea unui articol de lege ca fiind neconstitutional ? Se inainteaza petitie conform Legii 554/2004 si ... (vezi toată discuția)