avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 213 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... act de propietate
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

act de propietate

Buna seara ! in urma cu cativa ani am cob=nstruit o casa pe terenul parintilor .terenul si casa sunt trecute in rol pe numele meu la primarie .Cum pot scoate act de proprietate ,Trebuie facut cadastru? Am si autorizatie de constructie
Cel mai recent răspuns: -ELLA- , utilizator 03:18, 6 Februarie 2018
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Buna seara! De principiu, cadastrul devine obligatoriu in situatia in care proprietarul doreste sa transfere proprietatea sa altcuiva. Sau doreste sa intreprinda alte lucruri in legatura cu proprietatea sa (sa o foloseasca ca ipoteca pentru un credit, sa consolideze imobilul aflat pe risc seismic, etc).
Cum puteti scoate act de proprietate?

Articolul 557 Cod Civil
Dobandirea dreptului de proprietate
(1) Dreptul de proprietate se poate dobandi, in conditiile legii, prin conventie, mostenire legala sau testamentara, accesiune, uzucapiune, ca efect al posesiei de buna-credinta in cazul bunurilor mobile si al fructelor, prin ocupatiune, traditiune, precum si prin hotarare judecatoreasca, atunci cand ea este translativa de proprietate prin ea insasi.
(2) In cazurile prevazute de lege, proprietatea se poate dobandi prin efectul unui act administrativ.
(3) Prin lege se pot reglementa si alte moduri de dobandire a dreptului de proprietate.
(4) Cu exceptia cazurilor anume prevazute de lege, in cazul bunurilor imobile dreptul de proprietate se dobandeste prin inscriere in cartea funciara, cu respectarea dispozitiilor prevazute la art. 888.

Articolul 559 Cod Civil
Intinderea dreptului de proprietate asupra terenurilor
(1) Proprietatea terenului se intinde si asupra subsolului si a spatiului de deasupra terenului, cu respectarea limitelor legale.
(2) Proprietarul poate face, deasupra si in subsolul terenului, toate constructiile, plantatiile si lucrarile pe care le gaseste de cuviinta, in afara de exceptiile stabilite de lege, si poate trage din ele toate foloasele pe care acestea le-ar produce. El este tinut sa respecte, in conditiile si in limitele determinate de lege, drepturile tertilor asupra resurselor minerale ale subsolului, izvoarelor si apelor subterane, lucrarilor si instalatiilor subterane si altora asemenea.

Articolul 565 Cod Civil
Proba dreptului de proprietate asupra imobilelor inscrise in cartea funciara
In cazul imobilelor inscrise in cartea funciara, dovada dreptului de proprietate se face cu extrasul de carte funciara.

Articolul 577 Cod Civil
Dobandirea lucrarii de catre proprietarul imobilului
(1) Constructiile, plantatiile si orice alte lucrari efectuate asupra unui imobil, denumite in continuare lucrari, revin proprietarului acelui imobil daca prin lege sau act juridic nu se prevede altfel.
(2) Cand lucrarea este realizata de proprietarul imobilului cu materialele sale sau cu materialele altuia, dreptul de proprietate asupra lucrarii se naste in favoarea proprietarului imobilului din momentul inceperii lucrarii, pe masura realizarii ei, daca prin lege sau act juridic nu se prevede altfel.

Articolul 580 Cod Civil
Regimul juridic
(1) In cazul in care a realizat lucrarea cu materialele altuia, proprietarul imobilului devine proprietarul lucrarii, neputand fi obligat la desfiintarea acesteia si nici la restituirea materialelor intrebuintate.
(2) Proprietarul materialelor are numai dreptul la contravaloarea materialelor, precum si la repararea, in conditiile legii, a oricaror alte prejudicii cauzate.
Legea 50/1991 privind autorizarea executarii lucrarilor de constructii

Art. 37 (6) Dreptul de proprietate asupra constructiilor se inscrie in cartea funciara in baza unui certificat de atestare, care sa confirme ca edificarea constructiilor s-a efectuat conform autorizatiei de construire si ca exista proces-verbal de receptie la terminarea lucrarilor, sau, dupa caz, a unui certificat de atestare a edificarii constructiei, eliberate de autoritatea administratiei publice locale competenta, care sa confirme situatia juridica actuala a constructiilor si respectarea dispozitiilor in materie si a unei documentatii cadastrale.
Dupa decesul parintilor . fratii pot veni cu pretentii de despagubire ?
Ultima modificare: Marți, 6 Februarie 2018
Manuela Rășină, administrator
Dupa decesul parintilor, copiii devin mostenitori de drept ai masei succesorale.
Daca parintii au titlu de proprietate pe teren, atunci terenul va face parte din masa succesorala si se va imparti.
Constructia construita pe acel teren e considerata ca fiind in proprietatea parintilor deoacere ei detin si terenul. De aceea nu se elibereaza autorizatia de construire imobil unei alte persoane, numai proprietarul terenului are dreptul sa construiasca.
Pe ce nume este autorizatia de construire?
Aveti proces-verbal de receptie la terminarea lucrarilor? Pe numele cui?
Aveti certificat de atestare, care sa confirme ca edificarea constructiilor s-a efectuat conform autorizatiei de construire? Pe numele cui?
Sau un certificat de atestare a edificarii constructiei, eliberate de autoritatea administratiei publice locale competenta, care sa confirme situatia juridica actuala a constructiilor si respectarea dispozitiilor in materie ?

E imposibil, e ilegal ca titlul de proprietate pe teren si constructie sa fie pe numele parintilor, iar la primarie sa fiti dvs proprietar. Aveti vre-un act incheiat intre dvs si parinti? Declaratia de impunere la primarie se completeaza in baza actelor de proprietate, le cere la ghseu, in copie.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Probleme succesiune vis a vis de imobil intabulat, avand mai multi coproprietari, insa autorizatia de construire emisa pentru el, fiind pe numele unui singur coproprietar. cum se poate remedia? B_BONE_S B_BONE_S Buna ziua, Vin catre dvs. cu rugamintea de a ma ajuta cu un punct de vedere, privind rezolvarea spetei expuse mai jos: Impreuna cu sotul meu, respectiv ... (vezi toată discuția)
Inscriere initiala cadastru AlexandraMaria_87 AlexandraMaria_87 Buna ziua, Deoarece doresc sa contractez un credit imobiliar, am depus la banca in vederea obtinerii avizului juridic, documentele pt imobilul pe care ... (vezi toată discuția)
Buna ziua! daca intr-o hotarare judecatoreasca definitiva scrie ... Stergarel Stergarel Buna ziua!Daca intr-o hotarare judecatoreasca definitiva scrie ceva care in contradictoriu cu ce scrie in cartea funciara a respectivului imobil,care act se ... (vezi toată discuția)