avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 456 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... inregistrare audio
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

inregistrare audio

Buna ziua.
Stiu ca inregistrarile audio nu sunt admise ca probe in instanta.
Intrebarea mea este: S-ar putea folosi aceste inregistrari in cursul anchetei penale?
Trebuie sa fac o plangere penala pentru o inselaciune infaptuita impotriva mea. As putea acompania plangerea penala cu unele inregistrari audio pentru a ajuta parchetul in ancheta penala? Gandesc ca le-ar putea fi de folos anchetatorilor in aflarea adevarului.
Am facut unele cerecetari pe cont propriu in cursul carora am inregistrat propriile mele convorbiri. In aceste convorbiri purtate, atat cu persoana care a infaptuit inselaciunea, cat si cu persoanele care au ajutat-o, acestea, intre insulte, laude si bravuri, au recunoscut direct sau indirect vina, sau au invinuit pe altul. Sunt convorbiri purtate, atat fata in fata, cat si prin telefon. Persoanele respective nu stiau ca eu imi inregistrez convorbirile si de asta au vorbit fara ascunzis.
Ultima modificare: Luni, 19 Octombrie 2009
ContSters101235, utilizator
Cel mai recent răspuns: ContSters104229 , utilizator 21:15, 19 Octombrie 2009
In anumite conditii, si daca probele ar fi utile cauzei , ar putea fi admise, insa in conditii deosebit de restrictive si in principal in cauzele in care urmarirea penala se incepe si din oficiu, deci nu prntru orice infractiune.
În conformitate cu prevederile art. 911 alin. (1) C. proc. pen., interceptările şi înregistrările audio sau video se realizează cu autorizarea motivată a judecătorului, la cererea procurorului care efectuează sau supraveghează urmărirea penală, în condiţiile prevăzute de lege, dacă sunt date sau indicii temeinice privind pregătirea sau săvârşirea unei infracţiuni pentru care urmărirea penală se efectuează din oficiu, iar interceptarea şi înregistrarea se impune pentru stabilirea situaţiei de fapt ori pentru că identificarea sau localizarea participanţilor nu poate fi făcută prin alte mijloace ori cercetarea ar fi mult întârziată. În dispoziţiile alin. (2) al aceluiaşi articol sunt enumerate infracţiunile pentru care pot fi autorizate interceptările şi înregistrările audio sau video.
Din analiza prevederilor art. 911 alin. (1) şi (2) C. proc. pen., care stabilesc în mod strict condiţiile legale de realizare a interceptările şi înregistrările audio sau video, rezultă că legalitatea acestora nu este condiţionată de începerea urmăririi penale, ci interceptările şi înregistrările audio sau video pot fi autorizate şi în faza actelor premergătoare.
Regimul interceptarilor si inregistrarilor audio-video este unul foarte strict si va fost relatat foarte clar de catre colega mea. Apreciez ca este foarte greu sa puteti valorifica acele inregistrari. Atata vreme cat din acele inregistrari nu se poate stabili o legatura de cauzalitate intre persoanele vizate prin plangere si persoanele ale caror voci le-ati interceptat, sau nu poate reisi in mod concret o data la care au fost efectuate, sau mai pe scurt, cat timp acele inregistrari sunt susceptibile de falsificare nu cred ca vor fi valorificate.
In principiu puteti sustine plangerea si cu aceste mijloace de proba; este suficient sa faceti o cerere in acest sens pe care sa o argumentati. Conform art. 67 pt. 3 aceasta cerere se va respinge sau admite motivat. Va puteti intemeia cererea, printre altele, pe dispozitiile art 63 pt. 3 C.p.p.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Interceptari telefonice pana la inceperea urmarii penale klaus86 klaus86 Interceptarea convorbirilor si inregistrarile audio-video pot fi incuviintate , atat in perioada urmaririi penale , cat si in etapa judecatii a procesului ... (vezi toată discuția)
Probatoriu inregistrare audio cu telefon cyan cyan intuind ca una din persoanele implicate intr-un accident auto va depune o declaratie mincinoasa a fost inregistrata cu telefonul ,bineinteles fara acordul ei. ... (vezi toată discuția)
Prelevare și conservare probe video sorein sorein Am fost victima unui incident într-un magazin dotat cu camere de supraveghere. Dorind să acționez în judecată magazinul (agresiune), mă bazez pe ... (vezi toată discuția)