avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1359 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Partaj succesoral dupa fostul sot defunct
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Partaj succesoral dupa fostul sot defunct

Doamna E. si sotul a cumparat din fondul locativ de stat un apartament, in 1992, contractul prevedea plata in rate catre proprietar adica catre primarie. In 1994 divorteaza si hotararea a dispus evacuarea sotului din locuinta, revenirea la numele anterior a sotiei. In 1996 ex-sotul moare. Din 1994 sotia E. a platit ratele si undeva prin 1996-7 a achitat integral apartamentul. Primaria a eliberat sesizare de deschidere a procesului succesoral pe numele doamnei E. numele din timpul casatoriei, chiar daca ea revenise la numele anterior.Acum se pune problema inscrierii in cartea funciara a imobilului pe numele ..... ? cui? . ex sotul a avut candva,undeva o sora, copii n-au fost in urma casatoriei, daca nu se gaseste sora ex sotului proprietatea se inscrie in favoarea statului... 2) Sotia E. a platit din 1994(anul divortului si a plecarii sotului din locuinta) pana la plata integrala cam 80% din valoarea totala a apartamentului, deci indiferent cu cine va fi coproprietara ar trebui sa aiba pretentii la cel putin 80% cota parte din apartament. Intrebare -- de unde si cu ce ar trebui de inceput demersurile?
Potrivit dispozitiilor art. 680 C. civ., „in lipsa de mostenitori legali sau testamentari, bunurile lasate de defunct trec in proprietatea statului”. Conform acestui text de lege, statul culege mostenirile ramase in desherenta, adica fara succesori care sa le poata culege, intrucat la data deschiderii mostenirii fie nu exista nici un succesor legal sau testamentar in viata, fie succesorii legali in viata la data deschiderii succesiunii sunt cu totii nerezervatari si au fost exheredati total de defunct, fie succesorii legali sau testamentari in viata renunta la mostenire sau sunt nedemni cu totii.B-)
[ link extern ]
La asta ma gandeam si eu, "Potrivit dispozitiilor art. 680 C. civ., „in lipsa de mostenitori legali sau testamentari, bunurile lasate de defunct trec in proprietatea statului”. Conform acestui text de lege, statul culege mostenirile ramase in desherenta" dar daca depun cererea de actiune in partaj succesoral, cat timp trebuie sa astept ca instanta sa-l declare fara mostenitori legali?
solutia ar fi dezbaterea partajului succesoral in instanta .
succesori exista , ca atare, vor trebui citati copiii, la adresele din strainatate .

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cumparare apartament fam.panait fam.panait salut ! , am si eu o intrebare. in blocul in care stau avem un apartament al carui proprietar a murit iar urmasi nu sunt in tara si are foarte multe datorii, ... (vezi toată discuția)
Mostenire complicata ContSters62689 ContSters62689 Buna ziua! Va rog sa-mi spuneti cum se face impartirea unei mosteniri in situatia urmatoare: 1. Decedatul a avut o casatorie anterioara si a murit in timpul ... (vezi toată discuția)
Mostenirea vacanta Rapeanu  Mihaela Gianina Rapeanu Mihaela Gianina Care este procedura privind destinatia bunurilor si veniturilor beneficiarilor, dupa decesul beneficiarilor a caror rude nu sunt cunoscute, in vederea ... (vezi toată discuția)