avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 517 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită Am adjudecat la licitație un imobil executat silit, ...
Discuție deschisă în Executare silită

Am adjudecat la licitație un imobil executat silit, locuit de rude ale fostului proprietar. Cum pot intra în posesie dacă ei nu vor să-l elibereze?

Bună ziua,am cumpărat un apartament la licitație, am toate actele, dar cine locuiește acolo nu vrea sa părăsească apartamentul(nu sunt foștii proprietari, sunt rude de-a acestora). Am fost la executor și a spus sa plătesc 2500 lei și apoi sa i dau în judecată. Dar nu îmi permit sa ma judec cu ei. Și mi se pare absurd ca eu fiind proprietar sa nu pot întra la mine în casă! Ce ma puteți sfătui? Va mulțumesc!
Ultima modificare: Joi, 1 Februarie 2018
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: Luisa Mitroi legalista.ro , Consilier juridic 00:24, 11 Februarie 2018
Nu am inteles pentru ce sa platiti 2500 Lei. Si executorul nu are niciun rol in acest stadiu. In primul rand trebuie sa solicitati evacuarea in instanta conform Codului de Procedura Civila. Dupa obtinerea unei hotarari favorabile, daca nu vor parasi locuinta, puteti sa mergeti la executor.
Buna ziua!
Trebuie sa cititi actele de proprietate pe care le-ati dobandit.

Ca sa primiti un sfat obiectiv sunt necesare mai multe detalii:
- la momentul participarii la licitatie aveati cunostinta de faptul ca apartamentul este ocupat?
- cunoasteti numele persoanelor, adresa de domiciliu a persoanelor?
- au vreun act care sa dovedeasca dreptul de locuire acolo? Stiu ca aveti actul de proprietate, dar sunt situatii in care locatarii pot dobandi dreptul de a locui intr-un imobil
- nu inteleg ce inseamna suma de 2500 lei
- daca nu au titlu de proprietate sau vreun act care sa le dea drept de folosinta, se actioneaza in instanta in baza art. 1033 CPC, evacuare.

Potrivit OUG nr.80/2013, art.6 (3) Cererile de evacuare din imobilele folosite sau ocupate fara drept, solutionate potrivit procedurii speciale prevazute de titlul XI al cartii a VI-a din Codul de procedura civila, se taxeaza cu 100 lei.
Din păcate aceasta este legea. Chiar dacă sunteți proprietar, nu îi puteți scoate in strada forțat.
Primul pas este sa solicitați instanței evacuarea acelor persoane.
Puteți demara de pe acum, întrucât procedura durează, și pe timpul iernii nu se fac evacuări, conf legii.
Dar, după luna martie este permis acest lucru.
Însă, trebuie să luați în considerare că este posibil să prindeți și iarna care vine cu acele persoane în imobil.
Acest lucru se datorează vitezei cu care se mișcă justiția din România, cât și faptului că și cei care stau acolo au dreptul la opoziție și contestație.
Iar aceste lucruri tărăgănează dosarul destul de mult.

Bafta in continuare.
Daca evacuarea se face in baza art. 1033 CPC, cei in cauza neavand niciun act, procedura se rezolva mult mai repede, un termen, maxim doua, avem si jurisprudenta in acest sens.
Se judeca in procedura de urgenta (daca ei nu fac intampinare si nu vin cu acte in folosul lor).
[ link extern ]
Ultima modificare: Duminică, 4 Februarie 2018
-ELLA-, utilizator
Art. 856: Intabularea dreptului de proprietate şi punerea în posesie a adjudecatarului
(2) La cererea adjudecatarului, acesta va fi pus în posesia imobilului adjudecat de către executorul judecătoresc, actul de adjudecare constituind titlu executoriu împotriva tuturor persoanelor arătate la art. 854 lit. i). Dispoziţiile art. 664 şi următoarele sunt aplicabile.

In temeiul art. 856 din Noul Cod de Procedura Civila, adjudecatarul va fi pus in posesia imobilului la cererea sa de catre executorul judecatoresc, intrucat actul de adjudecare reprezinta titlu executoriu impotriva debitorului, a tertului dobanditor sau a oricarei alte persoane care poseda sau detine imobilul in cauza.

Formulati cerere de executare silita si de punere in posesie la executorul judecatoresc, potrivit Art. 664 NCPC (textul integral, mai jos), care prevede ca executarea silită poate porni numai la cererea creditorului, dacă prin lege nu se prevede altfel.

Punerea in posesie este un serviciu care se presteaza contra unui onorariu ale carui limite minime si maxime sunt reglementate prin ORDINUL nr. 2550/C din 14 noiembrie 2006 privind aprobarea onorariilor minimale şi maximale pentru serviciile prestate de executorii judecătoreşti, modificat si actualizat la 11.02.2018.

Limitele onorariului pentru punere in posesie sunt urmatoarele:


- puneri în posesie, grăniţuiri, servituţi, predări de bunuri etc.

Onorariu minimal: 60 lei

Onorariu maximal:
2.200 lei pentru debitor persoană fizică

5.200 lei pentru debitor persoană juridică.
Discutati cu executorul judecatoresc in vederea obtinerii unui nivel al onorariului mai convenabil.

Art. 664: Cererea de executare silită
(1) Executarea silită poate porni numai la cererea creditorului, dacă prin lege nu se prevede altfel.
(2) Cererea de executare silită se depune, personal sau prin reprezentant legal ori convenţional, la biroul executorului judecătoresc competent ori se transmite acestuia prin poştă, curier, telefax, poştă electronică sau prin alte mijloace ce asigură transmiterea textului şi confirmarea primirii cererii de executare cu toate documentele justificative.
(3) Cererea de executare silită, în afara menţiunilor prevăzute la art. 148, va cuprinde:
a) numele, prenumele şi domiciliul sau, după caz, denumirea şi sediul creditorului şi debitorului;
b) bunul sau, după caz, felul prestaţiei datorate;
c) modalităţile de executare solicitate de creditor.
(4) La cerere se vor ataşa titlul executoriu în original sau în copie legalizată, după caz, şi dovada achitării taxelor de timbru, inclusiv timbrul judiciar, precum şi, dacă este cazul, înscrisurile anume prevăzute de lege.
Ultima modificare: Duminică, 11 Februarie 2018
Luisa Mitroi legalista.ro, Consilier juridic

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Eliberare imobil executat goodspirit goodspirit Buna ziua. Urmeaza sa particip la o licitatie a unui Imobil exectat de banca. In cazul in care eu castig licitatia, cum intru in posesia imobililui? ... (vezi toată discuția)
Cum obtin un titlu executoriu? puzuzu puzuzu Spuneti-mi va rog... nu ma pricep deloc. Am inteles ca pentru a-mi fi aprobata o cerere de evacuare silita (sunt proprietar adjudecatar si inscris la C.F.) a ... (vezi toată discuția)
Taxa de evacuare CriIT CriIT Salutare, Am castigat o licitatie a unui apartament urmand ca pana la data de 22 ianuarie sa il achit la executor. Fostii proprietari vor avea de incasat o ... (vezi toată discuția)