avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1788 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Vreau să cumpăr uscătoria blocului și am obținut ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Vreau să cumpăr uscătoria blocului și am obținut acordul tuturor proprietarilor. Ce am de făcut în continuare?

Buna ziua,as dori sa stiu daca , la momentul actual,foate fi cumparata uscatoria unui bloc.Mentionez ca toti locatarii sunt de acord,acest lucru fiindu-mi propus chiar de catre dansii in schimbul unei sume de bani care ar fi folosita la modernizarea scarii(usi de termopan,interfon,zugraveala,etc.)eu mutandu-ma de curand in blocul respectiv.S-a constituit o adunare la nivelul scarii ,a fost intocmit un proces verbal,un tabel in care fiecare proprietar a semnat,exprimandu-si acordul pentru vanzarea respectiv renuntarea la cota parte ce-i revine din acea camera.In acel proces verbal sunt cuprinse toate datele referitoare la:partile contractului,pretul vanzari,lucrarile ce trebuiesc efectuate cu suma respectiva,data,etc.
Acum,eu as dori sa stiu:care sunt pasii ce trebuie urmati pentru a putea folosi fara probleme acea camera si,daca este posibila,avand in vedere legislatia actuala,intabularea.Multumesc.
Ultima modificare: Vineri, 2 Februarie 2018
iuliux07, utilizator
Cel mai recent răspuns: cyan , moderator 15:08, 2 Februarie 2018
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Procesul verbal si tabelul in care au semnat proprietarii ca sunt de acord cu cedarea cotei parti din uscatorie nu are absolut nicio relevanta.

Cat este cota parte pe care au cedat-o?
Este identificata in pv?
Pentru a putea fi identificata trebuie sa detina nr caadastral ptr a putea cumpara.

Prin inscrierea in procesul verbal a lucrarilor ce trebuie efectuate cu suma respectiva dovediti ca nu ati incheiat un contract de v/c (pe cumparator nu il intereseaza ce va face vanzatorul cu banii, poate sa isi cumpere si o bicicleta mai bengoasa!), cel mult un contract de inchiriere.

Nu veti putea intabula pentru simplul motiv ca este vorba despre o tranzactie imobiliara si pentru a putea intabula trebuie sa detineti contracte de v/c individuale incheiate in forma autentificata la notar si in care sa se identifice clar cota parte cedata.

Fiecare proprietar trebuie sa isi refaca cadastrul in care trebuie sa apara cota parte actualizata.

Dupa ce incheiati cu fiecare proprietar in parte un contract de v/c trebuie sa alipiti cotele parti achizitionate.

Nu este chiar atat de simplu, intabularea nu se incheie in baza unui pv si tabel de semnaturi.

Daca ati dat deja banii si au inceput si lucrarile de renovare o sa aveti ceva de umblat pana sa ii recuperati.

Va garantez ca nu veti putea intabula, pe cale de consecinta, nu veti deveni proprietarul "in acte" al uscatoriei.

Exista procedura legal prevazuta pentru tranzactionare parte comuna respectiv este obligatoriu acordul individual al tuturor proprietarilor
Atentie sporita asupra interesului dv
Doriti strict sa folositi fara probleme acea camera sau interesul dv este sa deveniti proprietarul de drept al acelei camere?
Daca este posibil,as dori sa devin proprietar.Pot obtine acordul individual al proprietarilor.Ma pueti ajuta cu detalii privind forma si fondul acestui -acord.Multumesc
Daca exista o cale sa devin proprietar,ma intereseaza sa stiu ...care este acesta chiar daca acest lucru presupune cava timp si banuti!

Eu locuiesc in Alexandria,..am tot intrebat in dreapta si-n stanga ,si ,nu am gasit pe nimeni sa ma lamureasca.Daca stiti pe cineva care s-a ocupat de astfel de caz,.,as fi interesat sa iau legatura cu aceasta persoana,chiar daca nu este din localitate.Va multumesc pentru raspunsuri.

-mesaje conexate-
Ultima modificare: Vineri, 2 Februarie 2018
cyan, moderator
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Calea pentru a deveni proprietar v-am indicat-o mai sus.

Este vorba despre o tranzactie imobiliara si nu de un contract de inchiriere.

Tranzactiile imobiliare nu se finalizeaza prin acorduri, procese verbale sau tabele ci prin acte autentice incheiate conform prevederilor legii la notar.

Notarul nu va autentifica never ever acorduri de instrainare, procese verbale si tabele, nu ii permite legea.

Ca sa intelegeti mai clar o persoana poate deveni proprietar prin urmatoarele acte: contract de v/c sau donatie (ambele cu diverse variante, uzufruct, intretinere, etc.), certificat de mostenitor, testament, adjudecare prin licitatie, uzucapiune, hotarare judecatoreasca, etc.

Acordurile, pv si tabelele nu intra in categoria actelor care confera drept de proprietate.

Art. 557-NCC
Dobândirea dreptului de proprietate

(1) Dreptul de proprietate se poate dobândi, în condiţiile legii, prin convenţie, moştenire legală sau testamentară, accesiune, uzucapiune, ca efect al posesiei de bună-credinţă în cazul bunurilor mobile şi al fructelor, prin ocupaţiune, tradiţiune, precum şi prin hotărâre judecătorească, atunci când ea este translativă de proprietate prin ea însăşi.
(2) În cazurile prevăzute de lege, proprietatea se poate dobândi prin efectul unui act administrativ.
(3) Prin lege se pot reglementa şi alte moduri de dobândire a dreptului de proprietate.
(4) Cu excepţia cazurilor anume prevăzute de lege, în cazul bunurilor imobile dreptul de proprietate se dobândeşte prin înscriere în cartea funciară, cu respectarea dispoziţiilor prevăzute la art. 888.

@ynocentta a scris
Exista procedura legal prevazuta pentru tranzactionare parte comuna respectiv este obligatoriu acordul individual al tuturor proprietarilor

Care este aceasta procedura legal prevazuta pentru tranzactionare parte comuna si unde o putem regasi in lege? Care sunt pasii pana la intabulare?
Ultima modificare: Sâmbătă, 3 Februarie 2018
cyan, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pv receptie apartament dever dever Zilele acestea vreau sa cumpar un apartament de la o persoana, care l-a cumparat in anul 2002 de la primul proprietar (1977). Am inteles ca PV receptie este ... (vezi toată discuția)
Dreptul de ipoteca legala pentru garantarea primirii integrale a pretului de vanzare SIulianD SIulianD Am incheiat un contract de v-c pt. un teren.Am acceptat plata in doua rate, una la semnarea contractului, iar a doua peste un an .Bineinteles sa fixat o ... (vezi toată discuția)
Vanzare spatiu comun din bloc. florian575 florian575 Va rog sa- mi dati un sfat despre pasii pe care trebuie sa- i urmez pentru a cumpara uscatoria de deasupra apartamentului meu. Multumesc anticipat (vezi toată discuția)