avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 538 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită poprire in fiinta impotriva tertului
Discuție deschisă în Executare silită

poprire in fiinta impotriva tertului

In martie 2011 am validat definitiv si irevocabil o poprire impotriva tertului care a fost obligat sa-mi plateasca direct suma poprita, intr-o actiune de validare initiata in 09.12.2009.
In martie 2010 tertul virase suma, dar nu a fost dovedita in instanta de validare. Am primit suma in martie 2010, mai putin ch. de executare, inainte de validarea popririi in prima instanta in aprilie 2010..
In aprilie 2013 in recurs debitorul a obtinut anularea actelor de executare in privinta sa, dar nu si in privinta tertului, intr-o actiune "contestatie impotriva infiintarii popririi" initiata in 09.12.2009, si intoarcerea executarii pentru intreaga suma, parti fiind creditorul, debitorul si tertul.
Acum sint executat pentru intreaga suma de catre debitor pe intoarcere.
Intrebare : Pot sa execut pe tert, la randul meu, pe titlul pe care il detin impotriva tertului, care este distinct, valabil si neatacat pe desfiintarea popririi, pana la ora actuala.
Ultima modificare: Duminică, 4 Februarie 2018
auras2013, utilizator
Cel mai recent răspuns: Valeriu Chirita , Avocat 16:17, 5 Februarie 2018
Nu, tertul nu este debitorul dumneavoastra.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Este adevarat ca raspunsul este NU, insa nu din cauza faptului ca "tertul nu este debitorul dumneavoastra" (caci hotararea de validare este constitutiva de drepturi si creeaza o situatie juridica noua, ce duce la nasterea unui al treilea raport juridic specific popririi, prin care tertul poprit devine debitorul creditorului popritor), ci din cu totul alte motive.
Eu nu asa vad lucrurile. Tertul poprit nu este debitor al creditorului, cel putin nu la inceput. Tertul poprit are obligatia de a retine sumele si a le vira catre creditor. Atat. Putem spune ca tertul poprit ar dobandi calitatea de debitor atunci cand nu da curs solicitarilor creditorului, formulate prin executor, si nu retine/vireaza sumele poprite.

Revenind la speta, ”validarea popririi” produce efecte atat timp cat exista o executare valida in curs de desfasurare. Actele de executare fiind desfiintate, instiintarea de poprire trimisa tertului nu poate produce efecte.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Obligatie poprire LIVIU NISTEA LIVIU NISTEA Pe adeverinta unui salariat pentru obtinerea unui credit de la o banca, firma a taiat acel paragraf care prevedea angajamentul firmei de a retine bani din ... (vezi toată discuția)
Validarea popririi ContSters183043 ContSters183043 Cum se depune validarea popririi si cine o poate depune? De asemenea in ce termen de la efectuarea popririi se poate depune si unde se face acest lucru? (vezi toată discuția)
Instiintare retineri anymaryh anymaryh Buna ziua! Va rog, imi puteti spune in cazul cand un salariat are restante la o banca si firma primeste instiintare de retineri, este obligata sa faca ... (vezi toată discuția)