avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 721 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Salarii Concediu de risc maternal. Spețe, lămuriri
Discuție deschisă în Fiscalitate - Salarii

Concediu de risc maternal. Spețe, lămuriri

Bună ziua aș vrea să mă ajutați și pe mine cu câteva răspunsuri am fost în risc maternal din noiembrie până în 15 ianuarie pe luna noiembrie am luat salariu întreg pe decembrie am luat cu 300 de lei mai puțin și pe ianuarie mi-a spus că o sa iau mai puțin .Din 15 ianuarie am intrat în concediu prenatal.Din fluturaș nu înțeleg nimic mi-a băgat și deducerea personala și șomajul și CASS. Mulțumesc
Ultima modificare: Duminică, 2 Decembrie 2018
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: Tina6389 , utilizator 14:15, 13 Septembrie 2021
Buna ziua,

In legatura cu cota de 25% CAS, exista posibilitatea ca aceasta sa se modifice in cazul angajatelor in concediu de risc maternal sau prenatal?
Cota mi se pare prea mare mai ales pentru situatia in care calculul se face dupa veniturile din 2017, iar marirea de salar (de care au beneficiar majoritatea salariatilor in 2018) nu se aplica.
Este aceasta considerata o eroare?
Ultima modificare: Sâmbătă, 1 Decembrie 2018
Manuela Rășină, administrator
Buna ziua după modificarea legii salarizării pentru prenatal am luat salariu mai mic pe februarie îmi puteți spune de ce .Nu trebuia să iau salariu normal că înainte se poate sa mai calculeze încă o dată concediul medical? Va rog să mă ajutați să înțeleg.Daca am avut spor de vechime au dreptul să mi-l taie dacă am fost în medical?
Sporul de vechime se acorda proportional cu numarul de ore lucrate. Dvs. fiind in concediu medical, nu puteti primi spor de vechime.
Totusi, avand in vedere ca indemnizatia de concediu medical se calculeaza pe baza veniturilor brute realizate in cele 6 luni anterioare intrarii in medical, venituri care includ si sporul de vechime, rezulta clar ca indemnizatia actuala este influentata si de sporul de vechime.

Salariul primit a fost mai mic deoarece s-au majorat contributiile platite la stat.
Mulțumesc pentru răspuns
In luna Octombrie am avut concediu medical risc maternal, in continuare(data cm initial 19.09.2018). Indemnizatia bruta a fost de 4800 lei, dar mi s au retinut contributii(impozit si pensie), astfel ca am obtinut un venit net de 3244 lei . Sunt corecte retinerile de contributii?
Din ce am gasit in codul fiscal.. ART. 62 - Venituri neimpozabile
În înţelesul impozitului pe venit, următoarele venituri nu sunt impozabile:
c) indemnizaţiile pentru: risc maternal, maternitate, creşterea copilului şi îngrijirea copilului bolnav, potrivit legii;
Deci nu ar fi trebuit sa imi retina impozit, iar cas ar trebui sa fie plafonat la 115 lei.
Va multumesc anticipat.
U
Ultima modificare: Joi, 15 Noiembrie 2018
Lorenala, utilizator

Alte discuții în legătură

Concediu prenatal larisa891 larisa891 buna ziua..am intrat in concediu prenatal..cat ar trebui sa iau banii in mana daca salariul este de 1450 lei? (vezi toată discuția)
Risc maternal Brunetasymo01 Brunetasymo01 Buna Ziua! Am intrat in risc maternal de pe 13 Noiembrie 2018 și mi se spune ca îmi oprește și cass si impozit si deduceri . Am avut pe ultimele 6 luni ... (vezi toată discuția)
Calcul concediu de risc maternal Agripin Agripin Ma puteți ajuta va rog cu calculul unui concediu de risc maternal ? Salariul brut pe luna octombrie a fost 2200, iar din noiembrie a fost 2520. Mulțumesc (vezi toată discuția)