Prin sentinta judecatoreasca emisa in 2006 s-a stabilit ca tatal sa plateasca 25% din venitul lunar, drept pensie de intretinere. Tatal a facut dovada veniturilor sale prin adeverinte emise de angajatori - o societate unde are contract de munca cu durata normala de lucru si cateva societati cu care are incheiate contracte de munca pentru 1-2 ore zilnic (fostele conventii). Nu comentez aici valorile mentionate pe respectivele adeverinte, sume ridicol de mici, la limita minima impusa de lege.
Pe sentinta judecatoreasca a fost inscrisa, drept adresa de domiciliu ales de mine, o adresa la care nu locuiesc. De acest fapt se foloseste tatal, care trimite banii cuveniti la acea adresa, prin mandat postal, bani ce ii sunt returnati deoarece nu ii ridica nimeni. Mentionez ca am facut 2 actiuni in instanta pentru remedierea acestei erori, actiuni ce mi-au fost refuzate, pe motiv ca acea adresa am mentionat-o eu la deschiderea actiunii initiale. Mai mult, la demersurile pe care le-am facut catre agentii economici respectivi am primit in cel mai bun caz un refuz politicos de genul "nu aveti temei legal", cele mai multe reactii fiind pe un ton agresiv-ironic (va inchipuiti, sunt fosta sotie a angajatului lor, ce solicita niste bani!!).
Va rog sa ma sfatuiti cum sa procedez pentru ca fiica mea sa beneficieze de acest drept (macar atat, caci tatal nu tine legatura cu ea).
Mentionez ca eu si fetita locuim in alt oras decat tatal si la aceasta data nu cunosc care mai este "lista" angajatorilor fostului sot.
Cu multumiri anticipate
Dupa cum spuneam in primul meu post pe acest topic, este o discutie foarte lunga cu tema "pensie procent vs. pensie in suma fixa".
In acesta discutie se poate argumenta ca stabilirea in procent nu este legala (potrivit dr. procesula civil), nu este nici oportuna (mama nu va sti niciodata cat are de primit, daca a primit tot ce avea de primit si nu niste retineri aiurea, contabilul va fi intotdeauna cel care decide din ce va face retineri - include sporuri, prime, avantaje etc. sau nu, ceea ce prejudiiciaza si tatal si minorul).
Totodata, suma stabilita in procent este, teoretic, imposibil de executat de catre tertul poprit (creanta nu este clar precizata), si au fost situatii in care, ca tret poprit, m-am gandit serios sa nu execut hotararile in procent, ca poate asa se dumiresc si judecatorii ca le este interzis a se pronunta pe cale generala in pricini concrete... (m-am razgnadit cu gandul ca nu fac rau decat exact copilului...)
Pe de alta parte, se va argumenta ca stabilirea in procent scuteste pe minor de actiuni de majorare - aspect adesea binevenit...
Cam astea sunt discutiile in mare.
Eu personal am intalnit ambele tipuri de solutii (cam in procent egal), unele chiar intre acelasi parti (de unde deduc ca unii judecatori au promovat examenul de dr. familiei, iar altii... si ei).
Sugestia data de m-ella este buna, insa si aceasta numai:
- daca este convenabil pentru dvs. sa primiti o suma fixa
- daca actiunea va fi formulata cu mare atentie (sa nu fie cumva respinsa ca lipsita de interes, din moment ce aveti deja pensia stabilita). In practica, instantele din sudul tarii si din Moldova stabilesc pensia in suma fixa, Banatul si o parte din Ardeal, in procent - spete din practica exista in ambele directii.
Urgent!!
rocsy77
doresc o explicatie de la persoane competente ce viziteaza acest site,eu sunt in ceata,lucrez intr-o institutie bugetara,am retinere pe fluturas ,o pensie ... (vezi toată discuția)