avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 196 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... concediu crestere copil
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

concediu crestere copil

Am urmatoarea situatie:
CIM urmeaza sa inceteze prin acordul partilor la o data stabilita de salariat si angajator de comun acord.
Insa, in aceasta perioada de preaviz, tatal intra in concediu crestere copil.
Astfel CIM nu mai poate inceta la data stabilita de parti, pentru urmatorii 2 ani CIM fiind suspendat. Mai mult, la intoarcerea din concediu, beneficiaza de masura de protectie de 6 luni?

multumesc!
Cel mai recent răspuns: Angela D , Consultant resurse umane 17:57, 20 Octombrie 2009
Avem o desfacere CIM cu termen de preaviz,preavizul este suspendat-datorita CIC,iar la revenirea din CIC acesta isi continua efectele.

Codul Muncii Art. 51. - (1) Contractul individual de muncă poate fi suspendat din iniţiativa salariatului, în următoarele situaţii:
a) concediu pentru creşterea copilului în vârstă de până la 2 ani sau, în cazul copilului cu handicap, până la împlinirea vârstei de 3 ani;
Art. 73. - (3) În situaţia în care în perioada de preaviz contractul individual de muncă este suspendat, termenul de preaviz va fi suspendat corespunzător, cu excepţia cazului prevăzut la art. 51 alin. (2).

CCM unic la nivel national Art 76 (3) Pe o perioadă de minimum 6 luni de la reluarea activităţii, considerată perioadă de readaptare, salariaţii care au beneficiat de concediu de maternitate şi/sau de concediu legal plătit pentru îngrijirea copilului în vârstă de până la 2 ani nu vor putea fi concediaţi pentru motivul de necorespundere profesională prevăzut de Codul muncii.

In situatia dvs. este la intoarcerea din CIC este o continuare a temenului de preaviz,intrucat preavizul a fost suspendat,si nicidecum o revenire normala din maternitate.
Angel 2007 a scris:

Avem o desfacere CIM cu termen de preaviz,preavizul este suspendat-datorita CIC,iar la revenirea din CIC acesta isi continua efectele.


Eu nu cred ca incetarea cim prin acordul partilor este un caz in care se acorda preaviz. Potrivit legii, preaviz se acorda doar in cazul demisiei si in cazul concedierii. Daca am fi in situatia demisiei (sau macar cerea aceea de inceatre cu acord comun ar fi fost la inceput o cerere de demisie), atunci angajatorul are deschisa posibilitatea renuntarii la termenul de preaviz (stipulat in foavoarea sa), si poate dispune incetarea cim cand doreste (adica anterior suspendarii).

Dar, fiindca de fapt este o incetare de comun acord, la o data stabilita de parti, pe care angajatorul a acceptat-o deja, nu este vorba de preaviz (din pacate), iar aceasta perioada de timp nu se comporta ca un preaviz - nu ste susceptibila de intrerupere, suspendare, ci isi produce efectul in virtutea vointei partilor de a inceta cim la acea data (ca si in cazul cim cu duata limitata).
Nu ni s-a spus cu ce art din Codul Muncii se desface CIM,de aceea ceea ce am scris este referitor la desfacere CIM cu preaviz.

55 lit b) acordul partilor.
Voi incerca un nou "acord" anterior datei suspendarii; pana la urma, faptul ca ii inceteaza CIM inainte de data suspendarii, inseamna ca nu se mai poate intoarce, nu ca nu va putea beneficia de indemnizatie
Art. 55. - Contractul individual de muncă poate înceta astfel: b) ca urmare a acordului părţilor, la data convenită de acestea;

nu prea e preaviz



~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Nu doresc sa ma mai intorc la locul de munca pe care il aveam inainte de a intra in cic - cum procedez? eumihaela eumihaela Buna ziua, In ianuarie fiul meu implineste 2 ani. Nu doresc sa ma mai intorc la locul de munca pe care il aveam inainte de a intra in CIC (si unde am si ... (vezi toată discuția)
Angajare persoana dupa concediu crestere copil veronitza veronitza Buna ziua, va rog sa-mi spuneti care este procedura de angajare la alta societate a unei persoane care se afla in concediul de crestere a copilului? (vezi toată discuția)
Desfiintarea postului la reintoarcerea din cic Buna seara. Pe 05 august ar trebui sa reincep serviciul dupa doi ani de cic,am trimis intiintare si am fost chemata pentru a discuta cu noua conducere(intre ... (vezi toată discuția)