avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1521 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Recalculare pensie gr. 2, persoana cu handicap gr. II
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Recalculare pensie gr. 2, persoana cu handicap gr. II

Pensionat in anul 1998 pentru limita de varsta si vechime integrala, in baza cerificatului de handicap gr.II. Acest pensionar beneficiaza de recalcularea pensiei daca a lucrat in gr.2 de munca 17 ani!? Va rog si temeiul legal.
Cel mai recent răspuns: Carp Mircea , utilizator 16:40, 8 Februarie 2018
- Prima decizie de pensionare (1998) s-a emis in temeiul art. 11, alin. (1), lit. a) din L. nr. 57/1992. (Vechimea necesara 20 ani, vechimea realizat 27 ani, din care 15 ani gr.II, 8 ani gr.III si 3 ani si 9 luni vechime suplimentara aferenta celor 15 ani in gr.II)
- Oug. 103/2017
"ART. 17 (1) Constituie stagiu de cotizare și perioada suplimentară la vechimea în muncă acordată pentru perioadele realizate în grupa I, a II-a, în baza legislației anterioare datei de 1 aprilie 2001, respectiv pentru perioadele realizate în condiții speciale și condiții deosebite de munca.

- Art. 1691. - (1) Pensionarii sistemului public de pensii ale căror drepturi de pensie au fost stabilite potrivit legislației anterioare datei de 1 ianuarie 2011, care au desfășurat activități în locuri de muncă încadrate în grupa I și/sau grupa a II-a de muncă potrivit legislației anterioare datei de 1 aprilie 2001..., potrivit legii, beneficiază de o creștere a punctajelor anuale realizate în aceste perioade, după cum urmează:
........
b) cu 25% pentru perioadele în care au desfășurat activități în locuri de muncă încadrate în grupa a II-a de muncă .........
- (2) Prevederile alin. (1) se aplică pensionarilor ale căror drepturi de pensie s-au deschis anterior datei de 1 ianuarie 2011 și care, conform prevederilor legale în vigoare, nu au beneficiat de majorarea punctajelor anuale conform OUG nr. 100/2008 pentru completarea Legii nr. 19/2000.......
Cazul meu- 1. nu am beneficiat de majorarile OUG nr. 100/2008 datorita insasi prevederilor din ordonanta, (categoriile de persoane care nu vor intra sub incidenţa prevederilor OUG 100/2008:
......................................................................................., persoanele care au realizat stagiu de cotizare în condiţii de handicap preexistent calităţii de asigurat).
2. perioada suplimentară la vechimea în muncă acordată pentru perioadele realizate în grupa a II-a (si anume 3 ani si noua luni), s-a folosit doar pentru intregirea vechimii in munca, neconstituind si stagiu de cotizare, decat dupa 1.04.2001
3. Deci nu este vorba despre stagiul complet de 20 ani la care faceti referire, ci doar la stagiul de cotizare (3 ani si 9 luni) la care face referire art 17(1).

celelalte precizari solicitate: sex. an nastere, etc. nu au relevanta si nu conduc la un punct de vedere in cazul prezentat de mine.
O zi buna.

Din cate observ stapaniti destul de bine legislatia in vigoare.
Aveti in plus in fata dosarul.
Cred ca veti lamuri lucrurile cu cei din sistemul public si fara sprijinul meu.
Este posibil sa fie ceva care mie sa-mi scape din vedere.

Legat de puncajele suplimentare pentru cei cu handicap mai spun doar atat:

Intra in aceasta recalculare cei care au 1/2 sau 2/3 din stagiul complet(redus).
Respectiv cei care se incadreaza la art.58 a) si b). din legea 263/2010.

Cred ca va fi ultima mea postare legata de acest topic.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ce pensionari vor beneficia de prevederile legii 192/2015 Carp Mircea Carp Mircea Potrivit legii 192/2015 beneficiaza de majorarea punctajelor cu 50%, respectiv cu 25% urmatorii pensionari: -Cei care au lucrat in grupele superioare I si ... (vezi toată discuția)
Majorarea pensiei persoanelor pensionate cu handicap care au lucrat in grupa i sau ii de munca victoria_paula victoria_paula Daca stie cineva de ce persoanelor cu handicat grav sau accentaut, pensionate in baza Legii 263/2010, li se ia in calculul punctajului si anii lucrati in ... (vezi toată discuția)
Punctajul suplimentar pentru activitatea lucrata in grupa i de munca iulia pastrama iulia pastrama Am iesit la pensie in februarie 2009 ,cu o vechime in munca de 23 ani grupa 1. Cand intra in plata pensia recalculata dupa noua lege,pentru grupa de munca ? ... (vezi toată discuția)